Proje Adı: ASİT YAĞMURLARININ BİTKİLERİN YAPRAK GENİŞLİĞİYLE İLİŞKİSİ

Proje No: 2010058425

Proje Rehber Öğretmeni: ESMA PEHLİVANOĞLU

Proje İli-İlçesi: ANKARA / SİNCAN

Projede Çalışan Öğrenci(ler): BİLAL ÖĞÜT MEHMET BATUHAN ÖZDEMİR

Proje Alanı: FEN BİLİMLERİ

Öğrencilerin Okulu: Melikşah İlköğretim Okulu  

Proje Tanıtımı:


PROJE ADI: ASİT YAĞMURLARININ BİTKİLERİN YAPRAK GENİŞLİĞİYLE İLİŞKİSİ

PROJE AMACI: ASİT YAĞMURLARININ CANLILAR ÜZERİNDE ETKİSİNİ İSPATLAMAK,ÇEVREYE DUYARLI BİR BİREY OLARAK ASİT YAĞMURLARININ OLUŞUMUNU ENGELLEMEK İÇİN ÜZERİMİZE DÜŞEN GÖREVLERİ BİLMEK

 PROJENİN HEDEFLERİ:

1.       ZEHİRLİ GAZLARIN SU BUHARI İLE BİRLEŞEREK ASİT YAĞMURLARINI OLUŞTURDUĞUNU BİLMEK

2.      ASİT YAĞMURLARININ CANLILARA VERDİĞİ ZARARLARI FARKETMEK

 ARAÇ VE GEREÇLER

-         KAUÇUK (FICUS ELASTICA)

-         MTÜLATED SPIRATE(ODUN RUHU)

-         KAKTÜS (CACTACEA)

-         %20 ORANINDA SULANDIRILMIŞ H2SO4 ÇÖZELTİSİ

-         SPREY SIKICI

-         CETVEL

 PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

1.      ASİT YAĞMURLARININ OLUŞUMUNA NEDEN OLABİLECEK GAZLARI ARAŞTIRDIM.

2.      AYNI ZAMANDA TOPRAĞA DİKİLMİŞ 3 ÇEŞİT TOPLAM 6 BİTKİ ELDE ETTİM.

3.      HER AKŞAM 7-8 ARASINDA AYNI ORTAMDA BÜYÜYEN BİTKİLERİN YAPRAKLARINA DAHA ÖNCE HAZIRLADIĞIM ASİTLİ SUYU SIKTIM.

4.      DİĞER ARKADAŞIM DA AYNI ORTAMDA 6 FARKLI KAPTA FASULYE ÇİMLENDİRDİ.

5.      FASULYERLERİN 2 SİNİ ÇİMLENDİRİRKEN ASİTLİ SU KULLANDI.DİĞERLERİNİ NORMAL SU İLE ÇİMLENDİRDİ.

6.      FASULYE ÇİMLENMELERİ BİTİNCE NORMAL SU İLE ÇİMLENDİRİLEN FASULYELERDEN 2 SİNE VE ASİTLİ SU İLE ÇİMLENDİRİLEN 2 FASULYENİN YAPRAKLARINA ASİT SULU  SPREY SIKILARAK GÖZLEMLER KAYDEDİLECEKTİR.

 KULLANILAN YÖNTEMLER:

ARAŞTIRMA,KONTROLLÜ DENEY

 SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

HAVA KİRLİLİĞİ, IŞINLARIN YERE ULAŞMASINI VE ATMOSFERE YAYILMASINA DA ENGELLEYEREK İKLİM ÜZERİNDE OLUMSUZ ETKİ YAPMAKTADIR.ASİT YAĞIŞLARI YAPRAKLARDAKİ KLOROFİLİN BOZULMASINA VE BİTKİNİN SARARIP KURUMASINA NEDEN OLMAKTADIR.
 ASİT YAĞIŞLARININ ETKİLERİNİ GÖREBİLMEK İÇİN İKİ AŞAMADAN OLUŞAN DENEYLER DÜZENLENMİŞTİR.
BİRİNCİ AŞAMADA 3 SAKSIYA YAPRAK GENİŞLİĞİ FARKLI 6 BİTKİ,

İKİNCİ AŞAMADA 6 SAKSIYA DA AYNI AĞIRLIKTAKİ FASULYE TOHUMLARI EKİLDİ.


ÇALIŞMALARIMIZDA KULLANILMAK ÜZERE, %20 LİK SÜLFİRİK ASİDİN PH INI ÖĞRETMENİM 4 OLARAK HESAPLADI.

-30 GÜN SONUNDA BİTKİLERİN YAPRAKLARINDAKİ DEĞİŞİMİ VE BÜYÜME ORANINI KIYASLADIM.

-ÇİMLENEN FASULYELERİN ÇİMLENME SÜRELERİ VE OLUŞAN FASULYELERİN ASİTLİ SPREYE MARUZ KALDIKTAN SONRAKİ GELİŞİMLERİNİ KAYDEDEREK KIYASLADIM.

 ULAŞILAN SONUÇLAR:

 PROJEMİZ SONUCUNDA  İNCE VE İĞNE YAPRAKLI BİTKİNİN DAHA ÇOK ZARAR GÖRDÜĞÜNÜ TESPİT ETTİM.ÇALIŞMAMIZ HALA DEVAM ETMEKTEDİR.


YAPRAKLARI ASİTE MARUZ KALAN BİTKİLER

BİTKİ ADI                         KAUÇUK         ODUN RUHU      KAKTÜS

 TARİH

 15.12.2010                         10 cm                22 cm                 5 cm

22.12.2010                         10.1 cm             22.1 cm               5 cm

03.01.2011                         10.1 cm             22.1 cm               5 cm

10.01.2011                         10.1 cm             22.1 cm              5.1 cm

17.01.2011                          10.2 cm            22.1 cm              5.1 cm

24.01.2011                          10.2 cm            22.1 cm              5.1 cm

YAPRAKLARI NORMAL SUYA MARUZ KALAN BİTKİLER

BİTKİ ADI                        KAUÇUK       ODUN RUHU   KAKTÜS

 TARİH

 15.12.2010                         13 cm                25 cm                 4 cm

22.12.2010                         13.1 cm             25.2 cm               4 cm

03.01.2011                         13.2 cm             25.3 cm              4 cm

10.01.2011                         13.4 cm             25.3cm              4.1 cm

17.01.2011                          13.4 cm            25.4 cm              4.1 cm

24.01.2011                          13.6 cm            25.4 cm              4.2 cm

 ÇİMLENME SÜRELERİNDE GÖRÜLEN FARKLILIKLAR

                               ASİTLİ SUYLA              ASİTLİ SUYLA          ASİTLİ SUYLA         NORMAL SUYLA         NORMAL SUYLA          NORMAL SUYLA

                                ÇİMLENDİRİLEN     ÇİMLENDİRİLEN          ÇİMLENDİRİLEN      ÇİMLENDİRİLEN          ÇİMLENDİRİLEN             ÇİMLENDİRİLEN

                                    F.TOHUMU-1               F.TOHUMU-1              F.TOHUMU-1        F.TOHUMU-2              F.TOHUMU-3                   F.TOHUMU-4            15.12.2010               ÇİMLENME YOK     ÇİMLENMEYOK          ÇİMLENME VAR     ÇİMLENMEVAR      ÇİMLENME VAR         ÇİMLENME VAR

22.12.2010               ÇİMLENME YOK    ÇİMLENME YOK         ÇİMLENME VAR    ÇİMLENMEVAR       ÇİMLENME VAR        ÇİMLENME VAR              

03.01.2011              ÇİMLENME VAR     ÇİMLENMEVAR           ÇİMLENME VAR     ÇİMLENMEVAR      ÇİMLENME VAR       ÇİMLENME VAR                                   

10.01.2011             ÇİMLENMEVAR        ÇİMLENME VAR          ÇİMLENME VAR   ÇİMLENMEVAR      ÇİMLENME VAR       ÇİMLENME VAR                                       

17.01.2011               ÇİMLENMEVAR         ÇİMLENME VAR         ÇİMLENME VAR   ÇİMLENMEVAR       ÇİMLENME VAR       ÇİMLENME VAR           

 

•   NORMAL SU :ODA SICAKLIĞINDA, ORTALAMA 8 GÜNDE ÇİMLENME GERÇEKLEŞTİ.

• ASİTLİ SU: ÇİMLENME 10 GÜNDE GERÇEKLEŞTİ.BÜYÜME DİĞERLERİNE GÖRE DAHA YAVAŞ OLDU.

ASİT YAĞMURLARI KÜKÜRT VE AZOT DİOKSİTLERİN ATMOSFERDEKİ NEMLE BİRLEŞEREK SÜLFÜRİK VE NİTRİK ASİTLİ YAĞMUR, KAR YA DA DOLU OLUŞTURMASI BİÇİMİNDE KİRLİLİĞE YOL AÇMASIDIR. BU TÜR YAĞMURDA TANECİKLER SİSTE ASILI OLARAK SÜSPANSİYON OLUŞTURABİLİR YA DA EN KURU HALDE BİRİKEBİLİRLER.

 ASİT YAĞMURLARININ VERDİĞİ İLERİ SÜRÜLEN ZARARIN BİR BÖLÜMÜNÜN ASLINDA BAZI DOĞAL NEDENLERDEN KAYNAKLANDIĞI YAPILAN ARAŞTIRMALAR SONUCUNDA ANLAŞILMIŞSA DA, PETROL VE KÖMÜR YANMASINDAN OLUŞAN KÜKÜRT DİOKSİT İLE OTOMOBİL MOTORLARINDAN ÇIKAN AZOT OKSİDİN, ASİT YAĞMURU SORUNUNU BÜYÜK ÖLÇÜDE ŞİDDETLENDİRDİĞİ KESİNDİR.

 GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ HAVA DOĞAL VE YAPAY ETMENLERCE KİRLETİLMEKTEDİR. YAPAY ETMENLERİN TEMELİNDE İNSAN BULUNMAKTADIR. FABRİKADAN, EVLERDEN VE ARAÇLARDAN ÇIKAN DUMANLAR TARAFINDAN ATMOSFER DURMADAN KİRLENMEKTEDİR. BU KİRLİLİK DOĞRUDAN OLDUĞU GİBİ ASİT YAĞMURLARI YOLUYLA DA BİTKİYE, İNSANA, SUYA, TOPRAĞA VE TAŞA ETKİ ETMEKTEDİR.

TERMİK SANTRALLERDE, ISITMADA VE ENDÜSTRİ KURUMLARINDA KULLANILAN KÖMÜR ATMOSFERE KÜL (KADMİYUM, ARÇELİK, KURŞUN) CO2 VE SO2 YAYMAKTADIR. DÜNYADA OLDUĞU GİBİ TÜRKİYE’DE KÖMÜR VE PETROL TÜKETİMİ GİDEREK ARTMAKTADIR. ARTAN TAŞIT SAYISI DA PETROL TÜKETİMİNİ DOLAYISIYLA ATMOSFERDEKİ KARBON MONOKSİT GAZINI YÜKSELTMEKTEDİR. YANARDAĞLAR DA HAVADAKİ SO2 VE CO2 GİBİ GAZLARIN MİKTARINI ARTTIRMAKTADIR. BU GAZLAR HAVADAKİ SU BUHARI İLE BİRLEŞİRLER.

H2O+SO2 ______ H2SO4 (SÜLFİRİKASİT) VE

H2O+NO2 ______ HNO3 (NİTRİK ASİT) OLARAK YERE DÜŞERLER.

ASİT YAĞMURLARININ ÇEVRE ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

ASİT YAĞMURU TOPRAĞIN KİMYASAL YAPISINI VE BİYOLOJİK KOŞULLARINI ETKİLEMEKTEDİR. TOPRAĞIN YAPISINDA BULUNAN KALSİYUM, MAGNEZYUM GİBİ ELEMENTLERİ YIKAYARAK TABAN SUYUNA TAŞIMAKTA, TOPRAĞIN ZAYIFLAMASINA VE ZİRAİ VERİMİN DÜŞMESİNE NEDEN OLMAKTADIR. TOPRAĞIN ASİTLEŞMESİNE EN ÇOK KATKIDA BULUNAN MADDELER, ATMOSFERDE BİRİKME SONUCU TOPRAĞA GEÇEN KÜKÜRT BİLEŞİKLERİDİR. AZOT BİLEŞİKLERİ İSE BİTKİLERİN ÖZÜMSEYECEĞİ MİKTARDAN FAZLA OLDUĞU ZAMAN TOPRAĞIN ASİTLEŞMESİNDE ROL OYNAMAKTADIR.
ASİTLEŞMENİN ÇEVRE ÜZERİNDE DOLAYLI OLMAKLA BİRLİKTE YİNE ÇOK ÖNEMLİ ETKİLERİNDEN BİRİ DE, ENDÜSTRİYEL FAALİYETLER SONUCU OLUŞAN ASİT NEMİDİR. TOPRAĞA YA DA GÖL YATAKLARINA İNMİŞ CİVA, KADMİYUM YA DA ALÜMİNYUM GİBİ ZEHİRLİ MADDELERLE TEPKİMEYE GİREBİLMEKTE VE NORMAL KOŞULLAR ALTINDA ÇÖZÜNMEZ SAYILAN BU MADDELER, ASİDİK NEMLE TEPKİMENİN SONUCUNDA, BESİN ZİNCİRİ YA DA İÇME SUYU YOLUYLA BİTKİ, HAYVAN VE İNSANA ULAŞIP TOKSİK ETKİLER YARATMAKTADIR. AĞAÇ KÖKLERİNİN BESİN TOPLAMA YETENEĞİNİN BOZULMASININ SORUMLUSU DA GENE ASİTLEŞME SONUCUNDA TOPRAKTA HAREKETE GEÇEN ALÜMİNYUMDUR.
BÜYÜK ŞEHİRLERİN ÇOĞUNDA İNSAN YAPISI BİNA VE ANITLARA ASİT YAĞMURLARININ YAPTIĞI ZARARIN GÖSTERGESİ ÇOKTUR. TARİHİ YAPILAR, BİNALAR, AÇIK RENKLİ YÜZEYLER, BOYA KAPLAMALAR VE BAZI PLASTİKLER, SÜLFÜRDİOKSİT VE YAĞIŞIN SULANDIRDIĞI BU ASİTTEN DOLAYI BOZULMA GÖSTERİR.

ASİT YAĞMURLARININ İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

TEMMUZ 1984’ DE BERLİN’ DE DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ’ NÜN (WHO) AVRUPA BÖLGESEL TOPLANTISINDA ÇEŞİTLİ GRUPLAR TARAFINDAN SUNULAN ARAŞTIRMALAR ASİT YAĞMURLARININ İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ KONUSUNDA İLGİNÇ SONUÇLAR AÇIĞA ÇIKMIŞTIR. BU ARAŞTIRMALARIN SONUCU OLARAK ASİT DEPOLANMASININ İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNDE DOLAYLI VE DOLAYSIZ OLMAK ÜZERE 2 TÜR ETKİSİ BELİRLENMİŞTİR. BU GÜNE KADAR YAPILAN ARAŞTIRMALAR HENÜZ ASİT DEPOLANMASININ İNSANLAR ÜZERİNDE DOLAYSIZ BİR ETKİSİNİ BELİRLEYEMEMİŞTİR. BUNUNLA BERABER DERİ, GÖZ VE SOLUNUM SİSTEMİNDEKİ DİREKT ETKİLERİ DİKKAT ÇEKİCİDİR. PH 4.6’ YA KADAR ASİTLENMİŞ GÖL SULARINDA İNSAN VE TAVŞAN DENEKLERİ ÜZERİNDE YAPILAN ARAŞTIRMALARDA BELİRLİ BİR TAKIM ETKİLER BELİRLENMİŞ, PH’ IN 4 TEN DÜŞÜK OLDUĞU DEĞERLERDE GÖZDE TAHRİŞ VE KIZARIKLIK OLUŞMUŞTUR.
ASİDİK ZERRECİKLER GENELLİKLE SÜLFÜRDİOKSİT VE NİTRİKOKSİTLERİN ATMOSFERDEKİ DİSPERSİYONU İLE OLUŞUR. SONUÇTA OLUŞAN NİTRİK VE SÜLFÜRİK ASİT DİĞER PARTİKÜLLER (TOZ, İS, KURUM, DUMAN VS) ÜZERİNE YAPIŞIR. BU PARTİKÜLLERİN DİREKT OLARAK SOLUNMASI BU ASİDİK YAPILARIN DOĞRUDAN
AKCİĞERLERE KADAR GİTMESİNE NEDEN OLMAKTADIR. BU ASİDİK YAPIDAKİ TOZLAR VE GAZLAR NEMLİ VE SICAK AKCİĞER ALUEOLLERİNDE KİMYASAL OLARAK KANA GEÇEBİLİRLER.
ASİT YAĞMURLARININ İNSANLAR ÜZERİNDEKİ DOLAYLI ETKİLERİ YÜZEY VE İÇME SULARI, YER ALTI SULARI, TOPRAK, AĞIR ****LLER, BİTKİLER VE BALIKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNE BAĞLI OLARAK BU UNSURLARIN KULLANILMASI SONUCUNDA UZUN VADEDE İNSAN BÜNYESİNDE ASİDİK DEPOLANMAYA NEDEN OLUR.

EMİSYONLARIN İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNE ETKİLERİ

FOSİL KÖKENLİ YAKIT KULLANAN ENERJİ ÜRETİM TESİSLERİNDEN KAYNAKLANAN HAVA KİRLİLİĞİNİN “İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ” AŞAĞIDAKİ BAŞLIKLAR ALTINDA TOPLANMAKTADIR:

1.
AKCİĞER KANSERİ

2.
BRONŞİT

3.
KRONEL BRONŞİT

4.
RAŞİTİZM

5.
EKLEM ROMATİZMASI

6.
KALP HASTALIKLARI

7.
GÖZ YANMALARI

8.
NEFES DARLIĞI

9.
ÇEŞİTLİ TOZLARIN VÜCUTTAKİ BİRİKİMİNDEN DOĞAN İŞTAHSIZLIK VE NETİCESİNDE, VÜCUDUN ZAYIF DÜŞEREK ZAFİYETE UĞRAMASI VE HASTALIĞIN VÜCUDUN DİRENCİNİ ZAYIFLATMASI

10.
KİRLİ HAVANIN ALTINDA YAŞAYAN İNSANLARDA AŞIRI DERECEDE İHTİYARLAMA BELİRTİLERİ GÖRÜLMESİ

11.
ROMATİZMA

12.
HAVA KİRLİLİĞİ İÇİNDE YAŞAN İNSANLARDA CİNSİYET BOZUKLUĞU BAŞLAMASI

13.
SUÇ İŞLEME ORANINDA ARTIŞ, SİNİRLİLİK, RUHSAL BOZUKLUKLAR VB.

14.
KAN ZEHİRLENMESİ BAŞLAR. HAMİLE KADINLARDA DAHA ÇABUK GÖZÜKÜR. HAMİLE OLDUĞU İÇİN ZEHİRLENME ORANI YÜKSEKTİR. ERKEKLERE ORANLA DAHA FAZLADIR. HAMİLE KADINLAR DÜŞÜK YAPABİLİR

15.
ÇEŞİTLİ TOZLARIN DERİ DOKUSUNUN ÜZERİNDEKİ DELİKLERİ TERLE BİRLEŞİP KAPAMASIYLA DERİ SOLUNUMUNA MANİ OLMASI (HAVA KİRLİLİĞİNDEN DOLAYI VÜCUTTA SOLUNUM ZORLUĞU BAŞLAR).

SO2, PM VE ASİT AEROSOLLERİNİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ

KÜKÜRT DİOKSİT, PARTİKÜLER MADDE VE ASİT AEROSOLLERİ DO
ĞRUDAN DOĞRUYA SOLUNUM YOLLARINI ETKİLERLER. KÜKÜRT DİOKSİT VE ATMOSFERDEKİ ÜRÜNLERİ İRRİTAN ETKİ GÖSTERİRLER. SOLUNAN YÜKSEK KONSANTRASYONDAKİ KÜKÜRT DİOKSİTİN %95'İ ÜST SOLUNUM YOLLARINDAN ABSORBE OLUR. BUNUN SONUCU OLARAK, BRONŞİT, ANFİZEM VE DİĞER AKCİĞER HASTALIK SEMPTOMLARI MEYDANA GELİR.
ASİT AEROSOLLERİ İLE PARTİKÜLER MADDELERİN DE AKCİĞERLERDEN ALVEOLLERE KADAR TAŞINMASI NEDENİYLE BU KİRLETİCİLERİN BİRARADA BULUNDUKLARINDA YAPTIKLARI OLUMSUZ SAĞLIK ETKİLERİ; HER BİRİNİN AYRI AYRI YAPTIĞI ETKİLERDEN DAHA FAZLADIR. BU OLUMSUZ ETKİLER SONUCUNDA ORTAYA ÇIKAN ÖNEMLİ RAHATSIZLIKLAR ARASINDA; PULMONER FONKSİYON BOZUKLUKLARI, KRONİK BRONŞİT VAKALARINDA ARTIŞ, BRONŞİYAL MUKOZA SİLİALARININ TEMİZLEME HIZINDA ARTIŞ, SOLUNUM YOLLARI EPİTEL DOKUSUNDA KALINLAŞMA GİBİ SAĞLIK PROBLEMLERİ ÖRNEK OLARAK VERİLEBİLİR.
DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ (WHO) TARAFINDAN; HALK SAĞLIĞININ KORUNABİLMESİ AMACIYLA 500 ΜG/M3 /10 DAKİKA KÜKÜRT DİOKSİT SINIR DEĞERİNİN AŞILMAMASI TAVSİYE EDİLMEKTEDİR. YAPILAN HESAPLAMALARDA BU DEĞER MAKSİMUM 1 SAATLİK ORTALAMA DEĞER OLAN 350 ΜG/M3'E EŞDEĞER BULUNMAKTADIR.

 KAYNAKLAR:

http://www.gruphepsifanclub.net/saglikli-hayat/170143-hava-kirliligi-ve-asit-yagmurlari.html




SUYUN AKIŞ HIZINDAN ELEKTRİK ELDESİ-  ALİŞAN GÖKTAŞ


Proje Adı: SUYUN AKIŞ HIZINDAN ELEKTRİK ELDESİ

Proje No: 2010007300

Proje Rehber Öğretmeni: ESMA PEHLİVANOĞLU

Proje İli-İlçesi: ANKARA / SİNCAN

 Projede Çalışan Öğrenci(ler): ALİŞAN GÖKTAŞ

Proje Alanı: FEN BİLİMLERİ

Öğrencilerin Okulu: Melikşah İlköğretim Okulu   Proje Tanıtımı:

 PROJE ADI: SUYUN AKIŞ HIZINDAN ELEKTRİK ELDESİ

 PROJE AMACI: SU BORULARINDAN AKAN SUYUN HIZINDAN TRİBÜN YARDIMIYLA AMPULLERİ YAKACAK GÜÇTE ENERJİ ELDE ETMEK.

 PROJENİN HEDEFLERİ:

1.      HAREKET(KİNETİK) ENERJİNİN ELEKTRİK ENERJİSİNE DÖNÜŞEBİLECEĞİNİ GÖSTERMEK

2.     VERİMLİ ENERJİ KULLANIMI BİLİNCİNİN GELİŞTİRİLMESİ

3.     EVDE KULLANILAN AMPULLERİN SUYUN AKIŞ HIZINDAN ELDE EDİLMESİ

 ARAÇ GEREÇLER:

-         BOMBELİ BORU

-         MIKNATIS

-         TRİBÜN

-        1.5 V LED AMPUL

PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

1.      SUYUN GEÇTİĞİ BORUYU BOMBELİ BORU SEÇTİM İÇİNE PERVANE YERLEŞTİRDİM 

2.     PERVANENİN ÜST KISMIN MIKNATIS YERLEŞTİRDİM. 

SU AKTIKÇA PERVANE DÖNECEK,PERVANELERİN DÖNMESİYLE ONA BAĞLI OLAN ŞAFT DA DÖNMEYE BAŞLAYACAK ŞAFTIN DÖNMESİYLE DE MOTOR İÇİNDE HAREKET OLUŞACAK VE MOTORUN ÇIKIŞINDA ELEKTRİK ENERJİ SAĞLANMIŞ OLACAKTIR.

3.     MIKNATIS SAYESİNDE ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON ETKİSİ YAPILIR VE ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİLMİŞ OLUR.PERVANE ŞAFTI DÖNDÜRĞÜ ZAMAN MOTOR İÇİNDEKİ BU SARIM BÖLGESİ , ETRAFINDAKİ MIKNATISLARIN ORTASINDA DÖNMEYE BAŞLAR. BUNUN SONUCUNDA DA ALTERNATİF AKIM (AC) OLUŞUR.

4.     BU GÜÇTE TRİBÜNE AKTARILIP ELEKTRİK ENERJİSİNE DÖNÜŞECEKTİR.BİR JENERATÖR İLE  BU ENERJİ DEPO EDİLEBİLİR VE SU KULLANIRKEN AYNI ZAMANDA GÜN BOYU AMPULLERİ YAKABİLİRİZ.

 

KULLANILAN YÖNTEMLER:

TASARLAMA, ARAŞTIRMA,DENEY YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KULLANILMIŞTIR.

ULAŞILAN SONUÇLAR:

 SIVI MADDELERİN YER DEĞİŞTİRME ÖZELLİĞİNİ KULLANARAK ENERJİ ELDE ETMEYE DE HİDRO ELEKTRİK ADI VERİLMEKTEDİR VE ÜRETİLEN MERKEZE HİDRO ELEKTRİK SANTRALİ DENİLİR.

PROJEM SAYESİNDE EVİMİZE KÜÇÜK BİR HİDROELEKTRİK SANTRALİ KURMUŞ OLACAĞIZ.



Proje Adı: İYONİK KOVALENT DÜĞÜMLER

Proje No: 2010024113

Proje Rehber Öğretmeni: ESMA PEHLİVANOĞLU

Proje İli-İlçesi: ANKARA / SİNCAN

Projede Çalışan Öğrenci(ler): BUSENUR DÜZGÜN

Proje Alanı: FEN BİLİMLERİ

Öğrencilerin Okulu: Melikşah İlköğretim Okulu   Proje Tanıtımı:

PROJE ADI: İYONİK KOVALENT DÜĞÜMLER

PROJE AMACI: İYONİK VE  KOVALENT BAĞIN OLUŞUMUNU GEMİCİ DÜĞÜMLERİNE BENZETEREK ,İYONİK BAĞIN ELEKTRON ALIŞVERİŞİ İLE,KOVALENT BAĞIN ELEKTRON ORTAKLAŞMASI İLE OLUŞTUĞUNU ÖĞRENMEK.

ATOMLARIN ELEKTRON SAYILARINI,BİLEŞİK YAPARKEN ALACAKLARI POZİTİF VE NEGATİF YÜK DURUMLARINI,ATOMLARIN KULLANIM ALANLARIYLA BİRLİKTE ÖĞRENMEK

PROJENİN HEDEFLERİ:

1.       ATOMLARIN BAĞ YAPARKEN HANGİ TÜR YÜK KAZANACAKLARINI BULABİLMEK

2.      ARTI VE EKSİ YÜKLERİN BİRBİRLERİYLE İYONİK BAĞLI BİLEŞİKLER OLUŞTURABİLECEĞİNİ FARK ETMEK

3.      EKSİ VE ESKİ YÜKLERİN BİRBİRLERİYLE KOVALENT BAĞLI BİLEŞİKLER OLUŞTURABİLECEĞİNİ FARK ETMEK

4.      İYONİK BAĞIN  ELEKTRON ALIŞVERİŞİ SONUCU OLUŞTUĞUNU ÖĞRENMEK

5.      KOVALENT BAĞIN ELEKTRON ORTAKLAŞMASI SONUCU OLUŞTUĞUNU ÖĞRENMEK

6.      GEMİCİ DÜĞÜMLERİNİ DÜĞÜM ATARAK ÖĞRENMEK

7.      GEMİCİ DÜĞÜMLERİNİ BİLEŞİK,ELEMENT VE   MOLEKÜL ŞEKİLLERİNE BENZETEREK BOYAMAK.

8.      HER BİR ATOMUN KAÇ ELEKTRON ALDIĞINI,ÖZELLİKLERİNİ,DOĞADA KULLANIMLARINI ÖĞRENMEK

 

ARAÇ VE GEREÇLER

-         YELKENCİ İPİ

-         SULU BOYA

-         BONCUKLAR

 

PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

1.      İPLERLE,YOMA,IZBARÇO,MEZE VOLTALI YOMA,KROPİ,CAMADAN,PİYAN BAĞI İSİMLİ GEMİCİ DÜĞÜMLERİNİ YAPTIM.

2.      DÜĞÜMLERİ KOVALENT VE İYONİK BAĞLI BİLEŞİKLERE BENZETTİM.ELEMENT VE ATOM SAYISINA VE ÇEŞİDİNE GÖRE BOYADIM.

3.      ATOMLARIN ÜZERİNE ELEKTRON SAYILARI KADAR BONCUK YAPIŞTIRDIM.

4.      HAZIRLADIĞIM DÜĞÜMLERİ BÜYÜK BİR KARTONA YAPIŞTIRDIM.

5.      BAĞ TÜRÜNÜ,BİLEŞİĞİN İÇİNDEKİ ATOMLARIN ATOM NUMARALARINI,ÖZELLİKLERİNİ VE NE AMAÇLA,NERELERDE KULLANILDIKLARINI YAZININ ARASINA RESİMLERDE EKLEYEREK HAZIRLADIM.

 

KULLANILAN YÖNTEMLER:

ARAŞTIRMA

 

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

 

PROJEM SONUCUNDA ELEMENTLER,ATOM NUMARALARI,YÜK DURUMLARI,YAPABİLCEĞİ BİLEŞİKLERİ VE KULLANIM ALANLARINI ÖĞRENDİM.

 

KAYNAKÇA:

www.denizciyiz.com/resimler/baglar.gif





 

ÖĞRENCİNİN ADI VE SOYADI: ÖZGE GÜVENÇ

DANIŞMAN ÖĞRETMEN: ESMA GÜL

PROJE NO: 2010000642

 

PROJE ADI: KURUTMA AYNASI

 

PROJE AMACI: AYNALARIN GÜNEŞ IŞINLARI YANSITMA ÖZELLİĞİNDEN FAYDALANARAK ÇAMAŞIRLARI DAHA HIZLI BİR ŞEKİLDE KURUTMAK

 

PROJENİN HEDEFLERİ:

  • AYNALARIN IŞIĞI YANSIMA KURALLARINI KEŞFETMEK
  • AYNALARIN GÜNEŞ IŞINLARINI YANSITMASINI GÜNLÜK HAYATIMIZDA KULLANMAK
  • GÜNEŞ IŞINLARINDAN DAHA FAZLA YARARLANARAK ÇAMAŞIRLARI KISA SÜREDE KURUTMAK

 

ARAÇ VE GEREÇLER:

  • 2 ADET DÜZLEM AYNA
  • 1 ADET IŞIK KAYNAĞI
  • BALKONLU EV MAKETİ

 

PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

  • BALKONLU AYNALARI TAŞIYABİLECEK BİR EV MAKETİ YAPTIM.
  • DÜZLEM AYNALARI V ŞEKLİNE GETİRDİM VE BALKONUN ALT KISMINA YERLEŞTİRDİM.
  • IŞIK KAYNAĞI İLE BALKONA IŞIK IŞINLARI GÖNDERDİM.
  • AYNALARDAKİ YANSIMALARI GÖZLEMLEYEREK BALKONDA GELEN IŞIK IŞINLARINI TOPLAMIŞ OLDUM.

 

KULLANILAN YAKLAŞIM, YÖNTEM VE TEKNİKLER:

ARAŞTIRMA, BULUŞ, PROJE TABANLI ÖĞRENME, PROBLEM ÇÖZME, TASARIM YAKLAŞIM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KULLANILMIŞTIR.

 

ULAŞILAN SONUÇLAR:

AYNALARDAN BALKONA YANSITILAN GÜNEŞ IŞINLARI BALKONDAKİ ÇAMAŞIRLARIN DAHA KISA BİR SÜREDE KURUMASINI SAĞLAR. AYNALARIN IŞIK IŞINLARINI YANSITMA ÖZELLİKLERİ VARDIR. IŞIK IŞINLARI ÖNCE AYNALARDAN BİRİNCİSİNE DÜŞMEKTE VE DİĞERİNE DÜZGÜN YANSIMA YAPMAKTADIR.

 

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

BU PROJE İLE IŞIK IŞINLARININ DÜZLEM AYNA ÜZERİNDE YANSIMASI GÖZLEMLENEREK, BİR KURUTMA AYNASININ TASARIMI YAPILMIŞTIR.

 

PROJE TAKVİMİ:

PLANLAMA VE ARAŞTIRMA: 1 HAFTA





Proje Adı: SOLAR EV

Proje No: 2010000701

Proje Rehber Öğretmeni: ESMA PEHLİVANOĞLU

Proje İli-İlçesi: ANKARA / SİNCAN

Projede Çalışan Öğrenci(ler): GİZEM GÜLSÜM KUDU -BUSE KULAÇ

Proje Alanı: FEN BİLİMLERİ

Öğrencilerin Okulu: Melikşah İlköğretim Okulu  

Proje Tanıtımı:

 

PROJE ADI: SOLAREV 

PROJE AMACI: TÜRKİYE YILDA ORTALAMA 2 BİN 600 SAAT GÜNEŞ ALIYOR.GÜNEŞ ENERJİSİNİ ELEKTRİK VE ISI ENERJİSİNE ÇEİRİP KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETEN SOLAR EV YAPMAK.

 GÜNEŞ PİLLERİ VE SOLAR PANEL YERLEŞTİRİLEN EVLERDE, ELEKTRİK ÜRETİMİNİ GÖSTERMEK VE GÜNEŞİN ETKİN KULLANIMINA YÖNELİK TOPLUMSAL BİLİNÇ OLUŞTURMAK.

 PROJENİN HEDEFLERİ:

1.      GÜNEŞ PİLLERİNİN YAPISINI ÖĞRENMEK

2.     SOLAR PANELLERİN YAPISI HAKKINDA BİLGİ EDİNMEK

3.     KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETEN EVLERİN VAROLABİLECEĞİNİ GÖSTERMEK

4.     ISI YALITIMININ ENERJİ KORUNUMUNA VE KAZANILMASINA YARDIMCI OLACAĞINI GÖSTERMEK

5.     GÜNEŞ ENERJİSİ KULLANILARAK YAPILAN TEKNOLOJİK YENİLİKLERİ TAKİP ETMEK

6.    GÜNEŞTEN ALINAN ENERJİNİN YER ALTINA DÖŞENMİŞ BORULARLA BİLE DEPOLANABİLECEĞİNİ ,HELİOTROPE EVLERİN ÖZELLİKLERİNİ ÖĞRENMEK

 ARAÇ GEREÇLER:

-         TAHTA

-         GÜNEŞ PİLİ

-         GÜNEŞ PANELİNİ TEMSİLEN CAM PARÇALARI

-         STRAFOR

 PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

1.      TAHTA İLE EVİ YAPTIM.

2.      EVİN DUVARLARI ARASINA ISI YALITIMI İÇİN STRAFOR YERLEŞTİRİM.

3.     EVİN ÜST KISMINA GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ÇALIŞAN HESAP MAKİNELERİNDE KULLANILAN GÜNEŞ PİLLERİ YERLEŞTİRİM. 

4.     EVİN PENCERE CAMLARINI AYNALI TASARLADIM GÜNEŞ PANELİ ÖZELLİĞİNİ EVİN CAMLARINA DA UYGULAMAYI DÜŞÜNDÜM. 

5.      EVİN ÇATISINA KIRMIZI VE MAVİ PANEL YERLEŞTİRDİM.BU SAYEDE GÜNEŞİN HANGİ RENK PANELDE DAHA ÇOK TOPLANABİLECEĞİNİ GÖZLEMLEYEBİLİRDİM. 

 KULLANILAN YÖNTEMLER:

TASARLAMA, ARAŞTIRMA,DENEY YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KULLANILMIŞTIR.

 ULAŞILAN SONUÇLAR:

KÜRESEL ISINMA VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ NEDENİYLE DOĞAYA DAHA AZ ZARAR VEREN ALTERNATİF ENERJİ TÜRLERİ ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR YAPILIYOR. BU ÇALIŞMALAR KAPSAMINDA GÜNEŞ, RÜZGAR VE DALGA GİBİ KAYNAKLARDAN NASIL ENERJİ ÜRETİLECEĞİ ARAŞTIRILIYOR.

ÇEVREYE OLABİLDİĞİNCE DAHA AZ ZARAR VERMEK İÇİN ENERJİ KAZANIMI VE KORUNUMU BİLİNCİNİ KAZANMALIYIZ.

 SOLAR EVLERDE GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ISI VE IŞIK ENERJİSİ ELDE ETMEK İÇİN GÜNEŞ PİLLERİ,GÜNEŞ PANELLERİ(GÜNEŞ KOLLEKTÖRLERİ) KULLANILMAKTADIR.

 GÜNEŞ PİLLERİ,YÜZEYLERİNE GELEN GÜNEŞ IŞIĞINI DOĞRUDAN ELEKTRİĞE DÖNÜŞTÜREN YARIİLETKEN MADDELERDİR. YÜZEYLERİ KARE, DİKDÖRTGEN, DAİRE ŞEKLİNDE BİÇİMLENDİRİLEN GÜNEŞ PİLLERİNİN ALANLARI GENELLİKLE 1M2 CİVARINDA, KALINLIKLARI İSE 0,2-0,4 MM ARASINDADIR.

GÜNEŞ PİLLERİ FOTOVOLTAİK İLKEYE DAYALI OLARAK ÇALIŞIRLAR, YANİ ÜZERLERİNE IŞIK DÜŞTÜĞÜ ZAMAN UÇLARINDA ELEKTRİK GERİLİMİ OLUŞUR. PİLİN VERDİĞİ ELEKTRİK ENERJİSİNİN KAYNAĞI, YÜZEYİNE GELEN GÜNEŞ ENERJİSİDİR.

GÜNEŞ ENERJİSİ, GÜNEŞ PİLİNİN YAPISINA BAĞLI OLARAK % 5 İLE % 20 ARASINDA BİR VERİMLE ELEKTRİK ENERJİSİNE ÇEVRİLEBİLİR.

GÜNEŞ PANELİ, ÜZERİNDE GÜNEŞ ENERJİSİNİ SOĞURMAYA YARAYAN BİRÇOK GÜNEŞ HÜCRESİ BULUNDURAN BİR ENERJİ KAYNAĞIDIR. 8-24 PANELLİK BİR SİSTEM, İHTİYAÇ OLAN YERLERDE RÜZGAR ENERJİSİNİN DE DESTEĞİ İLE NORMAL BİR EVİN TÜM ELEKTRİK İHTİYACINI KARŞILAYABİLİR.

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: PROJE SONUCUNDA ENERJİ KAYNAKLARININ VERİMLİ KULLANILMASI VE ÇEVRE BİLİNCİ OLUŞTURULMASI KONUSUNDA BİLİNÇLİ BİR BİREY OLDUM.

AYRICA SOLAR EV İLE İLGİLİ SON TEKNOLOJİK GELİŞMELERİ TAKİP ETME FIRSATIM OLDU. GÜNEŞ IŞINLARININ GELDİĞİ TARAFA GÖRE YÖN DEĞİŞTİREN GÜNEŞ KOLLEKTÖRÜ OLAN

HELİOTROPE GÜNEŞ ENERJİLİ EVİN VARLIĞINI ÖĞRENDİM.

 HELİOTROPE GÜNEŞ ENERJİLİ EV,GÜNEŞİN DOĞUMUNDAN BATIMINA KADAR GÜNEŞ IŞINLARI YERYÜZÜNE FARKLI BİÇİMLERDE GELİYOR. TASARIM DA BU PRENSİBE GÖRE YER DEĞİŞTİRİYOR. BU TASARIM İLE EV, İHTİYACINDAN 5 KAT DAHA FAZLA ENERJİ ÜRETEBİLİYOR.

 

SİLİNDİR BİÇİMİNDEKİ HELİOTROPE'DE VAKUMLU SOLAR ISI TOPLAYICILARIN BULUNDUĞU BALKONLAR VAR. AYRICA TASARIMDA 6.6 KW'LIK BÜYÜK BİR SOLAR PANELLİ ÇATI BULUNUYOR. BU ÇATI, GÜNEŞİN AÇISINA GÖRE KENDİ EKSENİ ETRAFINDA DÖNÜYOR. KENDİ EKSENİ ETRAFINDA DÖNEREK, DURAĞAN BİR GÜNEŞ PANELİNDEN YÜZDE 30-40 DAHA FAZLA ENERJİ ÜRETMEYİ BAŞARIYOR.

 PROJE TAKVİMİ: PROJEMİN,PLANLAMA,UYGULAMA VE DEĞERLENDİRME SÜRECİ 1 AYDIR.

 PROJE BÜTÇESİ: 15 TL

  KAYNAKLAR:

İNTENET:

http://www.solardecathlon.gov/

 http://www.gunes-pili.com/tr/teknoloji/guenes-pili/192-gunes-pilleri-nasl-calisir.html






ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI: YİĞİTCAN KÖSE

DANIŞMAN ÖĞRETMEN: ESMA GÜL

PROJE NO: 20100022367

PROJE ADI: IŞIKLI GIRGIR TERLİK

PROJE AMACI: TERLİĞE GIRGIR VE IŞIK EKLEYEREK BEL AĞRISI ÇEKİP EĞİLMEK İSTEMEYENLERE YARDIM ETMEK VE IŞIKLA DAHA KULLANIŞLI BİR HALE GETİRMEK

 

PROJENİN HEDEFLERİ:

  • EĞİLMEDEN YERE DÖKÜLEN BİRŞEYİ TERLİĞİMİZE MONTELİ GIRGIRLA SÜPÜRMEK
  • GECE EVDE IŞIK KULLANMADAN TERLİĞİMİZİN IŞIĞIYLA DOLAŞABİLMEK

 

ARAÇ VE GEREÇLER:

  • TERLİK
  • PİL
  • DUY
  • GIRGIR

 

PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

  • TERLİĞİN TABANIDA GIRGIR YERLEŞTİRMEK ÜZERE ALAN AÇTIM.
  • AÇTIĞIM KISMA SIĞABİLECEK BÜYÜKLÜKTE GIRGIR MONTE ETTİM.
  • TERLİĞİN ÖN KISMINA PİLVE DUY YERLEŞTİRDİM VE IŞIKLI GIRGIR TERLİK PROJEMİ TAMAMLADIM.

 

KULLANILAN YAKLAŞIM, YÖNTEM VE TEKNİKLER:

ARAŞTIRMA, BULUŞ, PROJE TABANLI ÖĞRENME, PROBLEM ÇÖZME, TASARIM YAKLAŞIM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KULLANILMIŞTIR.

 

ULAŞILAN SONUÇLAR:

BEL AĞRISI ÇEKEN İNSANLAR YERE BİRŞEYLER DÖKÜLDÜĞÜNDE EĞİLMEKTE ZORLANIRLAR. IŞIKLI GIRGIR TERLİK BU SORUNA ÇÖZÜM GETİRMEYİ SAĞLAR. AYRICA IŞIK APARATI İLE DAHA KULLANIŞLI VE ÇOK AMAÇLI OLARAK KULLANILABİLİR.

 

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

BU PROJE İLE BEL AĞRISI ÇEKEN EĞİLMEK İSTEMEYEN İNSANLAR İÇİN KULLANIŞLI ÇOK AMAÇLI IŞIKLI GIRGIR TERLİK TASARIMI YAPILMIŞTIR.

 

PROJE TAKVİMİ:

PLANLAMA VE ARAŞTIRMA: 1 HAFTA

UYGULAMA:2 HAFTA

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: 1 HAFTA

 


ELEKTRONİK MSS- AHMET ABACI-MEHMETCAN KÜSBECİ


Proje Adı: ELEKTRONİK MSS

 Proje No: 2010000696

Proje Rehber Öğretmeni: ESMA PEHLİVANOĞLU

Proje İli-İlçesi: ANKARA / SİNCAN

Projede Çalışan Öğrenci(ler): MEHMETCAN KÜSBECİ -AHMET ABACI

Proje Alanı: FEN BİLİMLERİ

Öğrencilerin Okulu: Melikşah İlköğretim Okulu  

 Proje Tanıtımı:

PROJE ADI: ELEKTRONİK MSS

 PROJE AMACI: MERKEZİ SİNİR SİSTEMİ ORGANLARINI VE GÖREVLERİNİ ELEKTRONİK TABLO İLE ÖĞRENME VE ELEKTRİK DEVRESİNİN TAMAMLANMA GEREKLİLİĞİNİ GÖRSEL VE DENEYSEL OLARAK KAZANDIRMAK.

 PROJENİN HEDEFLERİ:

1.MERKEZİ SİNİR SİSTEMİ VE ORGANLARINININ GÖREVLERİNİ TANIMLAMAK

2. ELEKTİRİK DEVRESİ KURMA BECERİSİNİ GELİŞTİRMEK

 ARAÇ GEREÇLER:

-         Bağlantı kabloları

-          6 V Ve 8 V Pil

-          1 tane ampul

-         Mukavva

 PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

1.      MUKAVVAYI 2 BÖLÜME AYIRDIM.

2.      SOL TARAFINDA MERKEZİ SİNİR SİSTEMİ ORGANLARI,SAĞ TARAFINDA İSE KARIŞIK OLARAK BU ORGANLARIN GÖREVLERİNİ RESİMLERLE HAZIRLADIM. 

3.      HER BİR ORGANIN VE GÖREVİN BULUNDUĞU KISIMA İLETKEN ÇİVİ GEÇİRDİM. 

4.      DOĞRU OLAN ORGAN VE GÖREVİNİ ,MUKAVVANIN ARKASINDAN EŞLEŞTİRDİM. 

5.      MUKAVVANIN ÖN KISMINA İSE İLETKEN DOKUNAÇLAR İL BAĞLI BİR AMPUL VE GÜÇ KAYNAĞI İLE ELEKTRİK DEVRESİ KURDUM. 

6.      DOKUNAÇLAR ORGAN VE GÖREVİNE DOĞRU EŞLEŞTİRİLDİĞİNDE AMPUL IŞIK VERMEKTE,YANLIŞ GÖREV VE ORGAN EŞLEŞTİRMESİNDE İSE AMPUL IŞIK VERMEMEKTEDİR 

 KULLANILAN YÖNTEMLER:

TASARLAMA, DENEY YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KULLANILMIŞTIR.

 ULAŞILAN SONUÇLAR: MUKAVVANIN ARKA KISMINDAKİ ELEKTRİK BAĞLANTILARINI ÖN KISMA BAĞLAYAN ANAHTAR OLARAK ÇİVİ KULLANILDI.BU DA ELEKTRİK DEVRESİNİN TAMAMLANMASI BİLGİSİNİ GÖRSEL VE DENEYSEL OLARAK KAZANDIRDI.

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: DERS MATERYALİ OLARAK KULLANILMAK İÇİN TASARLANMIŞ  PROJEMİZ İLE KARMAŞIK BULUNAN MERKEZİ SİNİR SİSTEMİNİN ETKİN ÖĞRENİLMESİ SAĞLANMIŞTIR.



SERUM SETLİ BOŞALTIM SİSTEMİ-AYYÜCE AKDİN

Proje Adı: SERUM SETLİ RENKLİ BOŞALTIM SİSTEMİ

Proje No: 2010000693

Proje Rehber Öğretmeni: ESMA PEHLİVANOĞLU

Proje İli-İlçesi: ANKARA / SİNCAN

Projede Çalışan Öğrenci(ler): AYSUN AYYÜCE AKDİN

Proje Alanı: FEN BİLİMLERİ

Proje Öğrencilerin Okulu: Melikşah İlköğretim Okulu  

Proje Tanıtımı:

 PROJE ADI: SERUM SETLİ RENKLİ BOŞALTIM SİSTEMİ

 PROJE AMACI: BOŞALTIM SİSTEMİ ORGAN VE YAPILARININ ŞEKLİNİ  VE İDRAR OLUŞUMUNU CANLANDIRMA İLE ÖĞRENMEK

 PROJENİN HEDEFLERİ:

1.      BOŞALTIM SİSTEMİ ORGANLARININ ŞEKLİNİ ÖĞRENMEK

2.      BOŞALTIM SİSTEMİ ORGANLARININ YAPISINI VE FONKSİYONUNU ÖĞRENMEK

3.      BÖBREKLERİN YAPISINI ÖĞRENMEK

4.      NEFRONLARIN YAPISINI ÖĞRENMEK

5.      BÖBREK ATARDAMARI VE TOPLARDAMARININ İÇERİĞİNİ RENKLİ GÖRMEK

6.      İDRAR OLUŞUMUNU CANLANDIRMAK

7.      ÜRETER VE ÜRETRANIN BOŞALTIMDAKİ FONKSİYONUNU GÖRMEK

8.      BÖBREK YETMEZLİĞİ OLAN HASTALARDAKİ BÖBREĞİN FONKSİYONSUZ OLDUĞUNU GÖSTERMEK

 ARAÇ VE GEREÇLER

-         SÜNGER

-         2 ADET SERUM VE SERUM SETİ

-         1 ADET SERUM KLEMBİ

-         KIRMIZI VE MAVİ YAĞLI BOYA

-         CERRAHİ ELDİVEN

-         B VİT  AMPUL


 PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:


1.      BÖBREK ATARDAMARI İLE BÖBREĞE TAŞINAN ATIK MADDELERİ SEMBOLİZE
ETMEK AMACIYLA ATARDAMARIN GİRİŞİNE KÜÇÜK SERUM TORBASINA ATIK SIVI
HAZIRLADIM.


2.      TAKILAN SERUM SETİ VASITASIYLA SIVIYI SÜNGERDEN YAPTIĞIMIZ BÖBREKTE
(SETİ DAMARDAN GEÇİREREK)DOLANDIRDIM.


3.      CERRAHİ ELDİVENDEN ÖZ BÖLGESİ YAPTIK.(İÇİNDEKİ SIVIYLA BİRLİKTE
BÖBREĞİ ÇEVRELEYEN SERUM SETLERİ KANI SÜZEN NEFRONLARI TEMSİL ETTİ.)

4.HAVUZCUKLARA  ÜRETERİ TEMSİL EDEN SERUM SETLERİ VE CERRAHİ ELDİVEN YERLEŞTİRDİM.

5. ELDİVENİN İÇİNE SÜZÜLEN KANIN KIRMIZIDAN SARIYA DÖNDÜĞÜNÜ BELİRMEK AMACIYLA B VİT AMPUL EKLEDİM.

6. SÜZÜLEN KANDA YARARLI ATIKLARIN BÖBREK TOPLARDAMARI İLE BERRAK RENKLİ SERUMA  GERİ DÖNDÜĞÜNÜ GÖSTERDİM.

7. DİĞER TARAFTA İSE ÇALIŞMAYAN BÖBREĞİ TEMSİLEN  VE ORGAN BAĞIŞI KONUSUNDA DUYARLI OLMAK İÇİN,İŞLEVSİZ NEFRONLU BİR BÖBREK MAKETİ HAZIRLADIM.

8.MESANYİ(İDRAR TORBASINI) TEMSİLEN CERRAHİ ELDİVENİN İÇİNE B VİT AMPUL VE SU EKLEDİM.ÜRETER VE ÜRETRA BAĞLANTILARINI YAPTIM.

9.ÜRETRAYI TEMSİLEN SERUM SETİNİN UCUNA KLEMBİ BAĞLADIM.KLEMP AÇILDIĞINDA SARI RENKLİ ATIK MADDELİ SERUMDAN BÖBREK ATARDAMARI İLE NEFRONLARA ORADAN HAVUZCUK VE ÖZ BÖLGESİNE GEÇİYOR.ÖZ BLGESİNDEN İSE ÜRETER YARDIMIYLA MESANEYE ORADAN ÜRETRA YARDIMI İLE DE KLEMBE GİDİYOR.TUVALET HİSSİYATI GELDİĞİNDE KLEMP AÇILIYOR VE İDRAR VÜCUTTAN DIŞARI ATILIYOR.

 

ULAŞILAN SONUÇLAR: PROJEM SAYESİNDE  İDRARRIN VÜCUTTAN UZAKLAŞTIRILMASINI CANLANDIRARARK ÖĞRENİLEN BİLGİLERİN ETKİN PEKİŞTİRİLMESİNİ SAĞLADIM.




ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI: ASENA ORHAN

DANIŞMAN ÖĞRETMEN: ESMA GÜL

PROJE NO: 20100022412

PROJE ADI: GEZEGENLER MAKETİ

PROJE AMACI: GEZEGENLERİN GÜNEŞE OLAN UZAKLIKLARINI VE BİRBİRLERİNE GÖRE BÜYÜKLÜKLERİNİ MODEL TASARIMI İLE DAHA KALICI VE ANLAMLI BİR ŞEKİLDE ÖĞRENMEMİZİ SAĞLAMA

 

PROJENİN HEDEFLERİ:

  • GEZEGENLERİN GÜNEŞE OLAN KONUMLARINI ÖĞRENMEK
  • GEZEGENLERİN BÜYÜKLÜKLERİNİ KIYASLAMAK
  • MODEL YOLUYLA KALICI VE ANLAMLI ÖĞRENMELER OLUŞTURMAK
  • PSİKOMOTOR BECERİLERİMİZİN GELİŞMESİNİ SAĞLAMAK
  • GEZEGENLERİN GÜNEŞ ETRAFINDAKİ HAREKETLERİNİ KEŞFETMEK

 

ARAÇ VE GEREÇLER:

  • TABAK
  • TEL
  • OYUN HAMURU

 

PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

  • OYUN HAMURLARINDAN GERÇEK BÜYÜKLÜKLERİNİN ORANLARINA DİKKAT EDEREK GÜNEŞ VE GEZEGEN MODELLERİMİ YAPTIM.
  • GEZEGENLERİN ÇEVRELERİNDEKİ HALKALARA, RENKLERİNE AYIRT EDİCİ ÖNEMLİ ÖZELLİKLERİNE KALICILIĞI SAĞLAMAK ADINA DİKKAT ETTİM.
  • GEZEGENLERİ TEL YARDIMIYLA KONUMLARINA OTURTTUM.
  • ALT KISMA DESTEK AMAÇLI BÜYÜK BİR TABAK KOYARAK GEZEGENLER MAKETİ PROJEMİ TAMAMLADIM.

 

KULLANILAN YAKLAŞIM, YÖNTEM VE TEKNİKLER:

ARAŞTIRMA, BULUŞ, PROJE TABANLI ÖĞRENME, PROBLEM ÇÖZME, TASARIM (MODELLEME), YAKLAŞIM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KULLANILMIŞTIR.

 

ULAŞILAN SONUÇLAR:

GEZEGENLERİN İSİMLERİ, GÜNEŞE GÖRE KONUMLARI VE BÜYÜKLÜKLERİ ÖĞRENMESİ ZOR KONULARDIR. MODEL YOLUYLA GÖRSEL OLARAK KALICI VE ANLAMLI ÖĞRENMELER SAĞLANIR.

 

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

BU PROJE İLE GEZEGENLERİN BÜYÜKLÜKLERİNİ, GÜNEŞE GÖRE KONUMLARINI VE İSİMLERİNİ KALICI VE ANLAMLI OLARAK ÖĞRENMEYİ SAĞLAYAN GEZEGEM MAKETİ TASARIMI YAPILMIŞTIR.

 

PROJE TAKVİMİ:

PLANLAMA VE ARAŞTIRMA: 1 HAFTA

UYGULAMA:2 HAFTA

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: 1 HAFTA






2.PROJE ADI: KIRILMA EVİ

  PROJE AMACI: IŞIĞIN KIRILMASINI ÖYKÜLEYİCİ,FARKLI,EĞLENCELİ VE KALICI BİR ETKİNLİKLE  ÖĞRENMEK

 PROJENİN HEDEFLERİ:

1.      IŞIĞIN FARKLI ORTAMLARDAKİ DAVRANIŞINI BENZETME YOLUYLA ÖĞRENMEK

2.      IŞIĞIN AZ YOĞUN ORTAMDAN ÇOK YOĞUN ORTAMA GEÇTİĞİNDE NORMALE YAKLAŞTIĞINI ÖĞRENMEK

3.      IŞIĞIN ÇOK YOĞUN ORTAMDAN AZ YOĞUN ORTAMA GEÇERKEN NORMALDEN UZAKLAŞTIĞINI HİKAYE İLE ÖĞRETMEK

 ARAÇ VE GEREÇLER

-TAHTA BLOKLAR

-JELATİN

-KARTON

 PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

1. IŞIK IŞINI OLARAK KENDİMİ SEÇTİM

2.IŞIK IŞININA DİK OLARAK ÇİZİLEN ÇİZGİYİ(NORMALİ) ANNEME BENZETTİM.

3. IŞIN ŞEKLİNDEKİ KARTONLARIN UÇLARINA KENDİMİN VE ANNEMİN FOTOĞRAFINI YAPIŞTIRDIM.

4. TAHTA BLOKLARDAN 3 KATLI DIŞARIDAN GÖRÜLEBİLECEK ŞEFFAFLIKTA BİR EV YAPTIM

5 KATLARI DA FARKLI YOĞUNLUKTAKİ ORTAMLARA BENZETTİM.

6. EN ÜST KAT KENDİ EVİMİZ,ORTA KAT KOMŞUNUN EVİ  AZ YOĞUN OLAN ORTAM,EN ALT KAT ÖĞRETMENİN EVİ YANİ ÇOK YOĞUN OLAN ORTAMI TEMSİL ETTİ.

7. KENDİ EVİMİZE GİRDİĞİMİZDE OLDUĞUMUZ GİBİ YANİ RAHAT DAVRANIRIZ.KOMŞUNUN EVİNDE RAHAT OLAMAYACAĞIMIZ İÇİN ANNEMİZİN YANINA(NORMALE) BİRAZ DAHA YAKINLAŞIRIZ.(IŞIK AZ YOĞUN ORTAMDAN ÇOK YOĞUN ORTAMA GEÇTİĞİNDE NORMALE YAKLAŞIR.) BEN(IŞIK) KOMŞUNUN EVİNDE ANNEME(NORMALE) YAKLAŞMIŞ OLDUM.KOMŞUNUN EVİNDEN DAHA YOĞUN BİR ORTAM OLAN ÖĞRETMENİN EVİNDE GEÇİŞTE İSE ANNEME DAHA FAZLA YAKLAŞMIŞ OLDUM.

TERSİ DURUMDA DA KOMŞUNUN EVİNDEN DAHA RAHAT BİR ORTAM OLAN KENDİ EVİMİZE GELDİMİZDE İSE ANNEMİZDEN(NORMALDEN) UZAKLAŞIRIZ

 KULLANILAN YÖNTEMLER:

ARAŞTIRMA,ÖYKÜLEYİCİ BENZETME(ÖYKÜLEYİCİ ANLATIM)

 ULAŞILAN SONUÇLAR:.PROJEMİN SONUNDA IŞIK ÇOK YOĞUN ORTAMDAN AZ YOĞUN ORTAMA GEÇTİĞİNDE NORMALDEN UZAKLAŞTIĞINI,AZ YOĞUN ORTAMDAN ÇOK YOĞUN ORTAMA GEÇİŞTE İSE NORMALE YAKLAŞTIĞINI ÖĞRENDİM. 

PROJE TAKVİMİ:ÖĞRETMENİME EN ZOR ÖĞRENİLEN VE EN AZ SÜRE ZİHİNE KALAN 7.SINIF KONULARINI SORMAKLA İŞE BAŞLADIM. KASIM AYININ İKİNCİ HAFTASI AKLIMA BÖYLE BİR FİKİR GELDİ.PROJEMİ YAKLAŞIK 1 AYDA TAMAMLADIM.





ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI: GÜLHAN GÜNERİ

DANIŞMAN ÖĞRETMEN: ESMA GÜL

PROJE NO: 2010001993

PROJE ADI: TAVŞAN POPÜLASYONUM

PROJE AMACI: FARKLI BÖLGELERDE YAŞAYAN TAVŞANLARIN FARKLI FİZİKSEL ÖZELLİKLERE SAHİP OLABİLCEKLERİNİ MODEL YOLUYLA SERGİLEMEK

PROJENİN HEDEFLERİ:

  • FARKLI BÖLGELERDE YAŞAYAN TAVŞANLARIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNE ÇEVRENİN ETKİSİNİ GÖSTERMEK
  • POPÜLASYON KAVRAMININ ANLAMLI VE KALICI BİR ŞEKİLDE ÖĞRENİLMESİNİ SAĞLAMAK

 

ARAÇ VE GEREÇLER:

  • PLASTİK KÖPÜK
  • MUKAVVA
  • TAVŞAN RESİMLERİ
  • GUAJ BOYA
  • RENKLİ KARTON

 

PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

  • İKİ FARKLI TAVŞAN POPÜLASYONU OLUŞTURMAK İÇİN FARKLI TAVŞAN RESİMLERİ BULDUM.
  • İKİ FARKLI YAŞAM ALANI MODELİ YAPTIM.
  • TAVŞANLARIMI BU İKİFARKLI YAŞAM ALANINA GRUPLANDIRARAK YERLEŞTİRDİM VE POPÜLASYONUMU OLUŞTURDUM.

 

KULLANILAN YAKLAŞIM, YÖNTEM VE TEKNİKLER:

ARAŞTIRMA, BULUŞ, PROJE TABANLI ÖĞRENME, PROBLEM ÇÖZME, TASARIM  (MODELLEME) YAKLAŞIM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KULLANILMIŞTIR.

 

ULAŞILAN SONUÇLAR:

AYNALARDAN BALKONA YANSITILAN GÜNEŞ IŞINLARI BALKONDAKİ ÇAMAŞIRLARIN DAHA KISA BİR SÜREDE KURUMASINI SAĞLAR. AYNALARIN IŞIK IŞINLARINI YANSITMA ÖZELLİKLERİ VARDIR. IŞIK IŞINLARI ÖNCE AYNALARDAN BİRİNCİSİNE DÜŞMEKTE VE DİĞERİNE DÜZGÜN YANSIMA YAPMAKTADIR.

 

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

BU PROJE İLE  DAĞLIK BÖLGELERDE YAŞAYAN TAVŞANLAR İLE ALÇAK BÖLGELERDE VE DÜZLÜKLERDE YAŞAYAN TAVŞANLAR ARASINDAKİ FARKLILIKLAR SERGİLENEREK POPÜLASYON KAVRAMININ ANLAMLI VE KALICI ÖĞRENİLMESİNE YARDIMCI OLAN TAVŞAN POPÜLASYONUM MODELİ YAPILMIŞTIR.

 

PROJE TAKVİMİ:

PLANLAMA VE ARAŞTIRMA: 1 HAFTA

UYGULAMA:2 HAFTA

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: 1 HAFTA


SİNDİRİM SOKAĞINDA TRAFİK KURALLARI-SEVDANUR DOĞRU


PROJE ADI: SİNDİRİM SOKAĞINDA TRAFİK KURALLARI

Proje No: 2010000678

Proje Rehber Öğretmeni: ESMA PEHLİVANOĞLU

Proje İli-İlçesi: ANKARA / SİNCAN

Projede Çalışan Öğrenci(ler): SEVDANUR DOĞRU

Proje Alanı: FEN BİLİMLERİ Öğrencilerin Okulu: Melikşah İlköğretim Okulu  

Proje Tanıtımı:

PROJE ADI: SİNDİRİM SOKAĞINDA TRAFİK KURALLARI

 PROJE AMACI: SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARINI TANIMA VE SAĞLIKLI BESLENME KONUSUNDA BİLİNÇLENME

 PROJENİN HEDEFLERİ:

1. SİNDİRİM SİSTEMİ VE ORGANLARINI SOKAKTAKİ YAPILARA BENZETEREK SİNDİRİM ORGANLARININ FONKSİYON VE ŞEKLİNİ KAVRAMA

 2. TRAFİK KURALLARINI SİNDİRİM KURALLARINA DÖNÜŞTÜREREK SAĞLIKLI BESLENME KONUSUNDA BİLİNÇLENME

3.SİNDİRİM OLAYINI ÖĞRENME

ARAÇ VE GEREÇLER

-MUKAVVA

-RENKLİ KARTON

-KUMAŞ

-TRAFİK İŞARETLERİ

 PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

1. MUKAVVAYA SOKAKTA BULUNAN NESNELERİ YERLEŞTİRDİM.ORTASINA, DİKİLMİŞ VE DOLDURULMUŞ KUMAŞI YERLEŞTİRDİM.

2. TRAFİK KURALLARINI SİNDİRİM KURALLARINA DÖNÜŞTÜRDÜM.

3. AĞZIN YANINA ,TAŞIT GİREMEZ İŞARETİNİN ÜZERİNE YAZDIĞIM ÇOK SICAK VE ÇOK SOĞUK YİYECEKLER GİREMEZ LEVHASINI YAPIŞTIRDIM

4. MİDEYE PROTEİNLER, KİMYASAL SİNDİRİM İÇİN YOLU TAKİP EDİN LEVHASI HAZIRLADIM

5 İNCE BAĞIRSAĞA,TÜM BESİN MADDELERİ KİMYASAL SİNDİRİLEBİLİR LEVHASI ASTIM

 6.KALINBAĞIRSAĞA  SİNDİRİM OLMAZ LEVHASI ASTIM.

7.MİDEYE ASİTLİ YİYECEKLER YASAKTIR LEVHASI ASTIM.

 ULAŞILAN SONUÇLAR:.PROJEMİN SONUNDA SİNDİRİM KURALLARINI,DENGELİ VE DOĞRU BESLENME İLE İLGİLİ İPUÇLARINI EĞLENCELİ BİR BİÇİMDE ÖĞRENMİŞ OLDUM

 




ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI: BETÜL TETİK

DANIŞMAN ÖĞRETMEN: ESMA GÜL

PROJE NO: 2010047643

PROJE ADI: HAYAT OKSİJENİ

PROJE AMACI: DENİZE VEYA GÖLE KAZA SONUCU DÜŞÜP BASINÇTAN DOLAYI KAPISI AÇILMAYAN ARABALARDA KAPININ AÇILMA SÜRESİNİ BEKLEMEK ÜZERE KULLANILACAK HAYAT OKSİJENİ İLE HAYAT KURTARMAK

 

PROJENİN HEDEFLERİ:

  • NEFES ALMANIN CANLILAR İÇİN ÖNEMİNİ FARK ETMEK
  • HAYAT KURTARAN BİR İCAT YAPMAK

 

ARAÇ VE GEREÇLER:

  • KAPAKLI PLASTİK KUTU
  • DALGIÇ TÜPÜ(7DK’LIK)

 

PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

  • EVDEKİ BOZUK BİR YAZICININ KAPAKLI KISMINDAN ARABANIN TAVANINA YERLEŞTİRMEK ÜZERE BİR BÖLÜM ALDIM.
  • ALT TARAFINDAKİ KAPAKLI KISMA DALGIÇ TÜPÜ YERLEŞTİRDİM.
  • KAZA ANINDA KAPAK AÇILARAK TÜPE ULAŞILABİLECEK ŞEKİLDE PROJEMİ TAMAMLADIM.

 

KULLANILAN YAKLAŞIM, YÖNTEM VE TEKNİKLER:

ARAŞTIRMA, BULUŞ, PROJE TABANLI ÖĞRENME, PROBLEM ÇÖZME, TASARIM YAKLAŞIM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KULLANILMIŞTIR.

 

ULAŞILAN SONUÇLAR:

ARABALAR KAZA SONUCU SUYA GİRERSE BASINÇTAN DOLAYI KAPILAR AÇILMAZ VE DIŞ BASINÇ İÇ BASINCA EŞİTLENİNCEYE KADAR BEKLEMEK GEREKİR. TAVANA MONTELİ PROTOTİFİN İÇİNDEKİ OKSİJEN TÜPÜNÜ KULLANARAK BEKLEME SÜRESİNCE NEFES ALABİLİYORUZ VE HAYATIMIZ KURTULUYOR.

 

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

BU PROJE İLE ACİL DURUMLARDA KULLANILARAK HAYAT KURTARAN ARABALARDA TAVANA MONTELİ HAYAT OKSİJENİNİN TASARIMI YAPILMIŞTIR.

 

PROJE TAKVİMİ:

PLANLAMA VE ARAŞTIRMA: 1 HAFTA

UYGULAMA:2 HAFTA

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: 1 HAFTA

 


HABİTAT ÜLKELER     -     ALEYNA ÇOLAK

PROJE ADI: HABİTAT ÜLKELER

 PROJE AMACI: ÜLKELERE ÖZGÜ HAYVANLARIN YAŞADIĞI YER OLAN HABİTAT KAVRAMINI ANLAMAK

 PROJENİN HEDEFLERİ:

1.      HANGİ ÜLKEDE HANGİ HAYVANIN YAŞADIĞINI  GÖSTEREBİLMEK

2.      HAYVANLARIN YAŞAM KOŞULLARININ İKLİMLE ,YERYÜZÜ ŞEKİLLERİYLE İLİŞKİLİ OLDUĞUNU GÖSTEREBİLMEK

3.      CANLILARIN YAŞAYABİLDİKLERİ ÇEVREYİ (YERİ) HABİTAT KAVRAMI İLE TANIMLAYABİLMEK

4.      DÜNYA HARİTASINI,ÜLKELERİN YERLERİNİ ÇİZEREK KAVRAYABİLMEK

5.      HER CANLI TÜRÜRNÜN HABİTATININ AYNI YER OLMADIĞINI BELİRTMEK

ARAÇ GEREÇLER:

-PLATES TOPU

-HAYVAN RESİMLERİ

 

PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

1.      PLATES TOPUNUN ÜZERİNE DÜNYA HARİTASINI ÇİZDİM

2.      ÜZERİNE KESTİĞİM HAYVANLARIN RESMİNİ ,YAŞADIKLARI ÜLKELERE GÖRE YAPIŞTIRDIM.

3.      DÜNYA HARİTASINI ÇİZEREK ÜLKELERİN YERİNİ AYNI ZAMANDA HAYVANLARIN YAŞADIĞI YERLERİ  ARAŞTIRDIM.BUNA UYGUN OLARAK HAYVAN RESİMLERİNİ YAPIŞTIRDIM.

KULLANILAN YÖNTEMLER:

TASARLAMA, ARAŞTIRMA,DENEY YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KULLANILMIŞTIR.

 

ULAŞILAN SONUÇLAR: FİLİN ASYA VE AFRİKA  KITASINDA,ASLAN,KAPLAN VE ZEBRANIN AFRİKA KITASINDA YAŞADIĞI ,PENGUENLERİN GÜNEY KUTBUNDA YAŞADIĞI SONUÇLARINA ARAŞTIRARAK ULAŞILDI.

 

 


ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI: İDİL KÜBRA BAYRAM

DANIŞMAN ÖĞRETMEN: ESMA GÜL

PROJE NO: 2010057677

PROJE ADI: PERDELERİ TAKMANIN KOLAY YOLU

PROJE AMACI: HAYATIMIZI KOLAYLAŞTIRAN BASİT MAKİNELERDEN OLAN MAKARA SİSTEMİNİ KULLANARAK KOLAY BİR ŞEKİLDE PERDE ASMA PROBLEMİNDEN KURTULMAK

 

PROJENİN HEDEFLERİ:

  • MAKARALARIN HAYATIMIZI KOLAYLAŞTIRMADAKİ ROLÜNÜ KEŞFETMEK
  • PERDE TAKMA SORUNUNA SON VERMEK

 

ARAÇ VE GEREÇLER:

  • KORNİŞ
  • KONTRAPLAK
  • PERDE
  • MİSİNA İPİ
  • MAKARA

 

 

PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

  • EŞİT UZUNLUKTA KESTİĞİM KORNİŞLERDEN BİRİNİ KONTRAPLAĞA SABİTLEDİM.
  • DİĞER KORNİŞE MAKARA VE MİSİNA İPLERİNDEN OLUŞAN DÜZENEĞİMİ YERLEŞTİRDİM VE BUNU SABİT KORNİŞLE BİRLEŞTİRDİM.
  • KORNİŞLERDEN BİRİNİ HAREKETLİ HALE GETİRMİŞ OLDUM.
  • HAREKETLİ KORNİŞİ MAKARA SİSTEMİ SAYESİNDE AŞAĞI İNDİRDİM.
  • PERDEYİ HAREKETLİ KORNİŞE TAKTIM VE MAKARA SİSTEMİ SAYESİNDE YUKARI ÇEKTİM.
  • BÖYLECE PERDEMİ YORULMADAN KORNİŞE TAKMIŞ OLDUM.

 

KULLANILAN YAKLAŞIM, YÖNTEM VE TEKNİKLER:

ARAŞTIRMA, BULUŞ, PROJE TABANLI ÖĞRENME, PROBLEM ÇÖZME, TASARIM YAKLAŞIM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KULLANILMIŞTIR.

 

ULAŞILAN SONUÇLAR:

PERDE ASMAK EVLERDE PROBLEMLİ BİR DURUMDUR. BU SORUNU HAYATIMIZI KOLAYLAŞTIRAN MEKİNELER OLAN MAKARA SİSTEMİ İLE ÇÖZEBİLİRİZ. OLUŞTURDUĞUMUZ MAKARAYLA HAREKETE GEÇEN KORNİŞE PERDEYİ AŞAĞIDA TAKAR YUKARI ÇEKERİZ.

 

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

BU PROJE İLE BASİT MAKİNELER GÜNLÜK HAYATIMIZDA KULLANILARAK PERDELERİ TAKMANIN KOLAY YOLUNU SAĞLAYAN HAREKETLİ KORNİŞ YAPILMIŞTIR.

 

PROJE TAKVİMİ:

PLANLAMA VE ARAŞTIRMA: 1 HAFTA

UYGULAMA:2 HAFTA

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: 1 HAFTA



YERLEŞTİR YERLEŞTİREBİLİRSEN- Y.EMRE İPEK


Proje Adı: YERLEŞTİR YERLEŞTİREBİLİRSEN

Proje No: 2010000686

Proje Rehber Öğretmeni: ESMA PEHLİVANOĞLU

Proje İli-İlçesi: ANKARA / SİNCAN

Projede Çalışan Öğrenci(ler): YUNUS EMRE İPEK

Proje Alanı: FEN BİLİMLERİ

Öğrencilerin Okulu: Melikşah İlköğretim Okulu  

Proje Tanıtımı:

PROJE ADI: : YERLEŞTİR YERLEŞTİREBİLİRSEN

 PROJE AMACI: OYUN SAYESİNDE SİSTEMLERDEKİ ORGANLARIN YERLERİNİ ÖĞRENMEK

 PROJENİN HEDEFLERİ:

1.      SİNDİRİM VE BOŞALTIM SİSTEMİ ORGANLARINI EĞİTSEL OYUNLA ÖĞRENMEK

ARAÇ GEREÇLER:

-METAL TEPSİ

-MAGNETİK TUTTURUCU

-KARTON

 PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

1.      KAVRAMLARIN ARKASINA MAGNET YAPIŞTIRDIM.

2.      DİKDÖRTGEN METAL TEPSİ OYUN ALANI OLARAK BELİRLEDİM

3.      KAVRAMLAR KARIŞIK HALDE OYUN TEPSİSİNE DİZİLECEK.

4.       ZAR ATILIP ORGANLAR SIRAYLA YERLEŞTİRİLECEK.

OYUNUN OYNANIŞI:

AĞIZ SİNDİRİM SİSTEMİNDE İLK SIRADA.FAKAT KARIŞIK SIRALAMADA 5YUKARIDAN AŞAĞIYA 5.SIRADA AĞZI İLK SIRAYA ÇIKARABİLMEM İÇİN 4 ATMALIYIM. MİDE NORMALDE SİNDİRİM SİSTEMİNDE 4.SIRADA.KARIŞIK SIRALAMADA 2.SIRADA.MİDEYİ 2.SIRAYA ÇIKARABİLMEK İÇİN 2 ATMALIYIM.

ZARLARIN GELME İHTİMALİ 1/36 OLDUĞU İÇİN YERLEŞTİR YERLEŞTİREBİLİRSEN İSMİNİ VERDİM.

 KULLANILAN YÖNTEMLER:

TASARLAMA, ARAŞTIRMA,DENEY YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KULLANILMIŞTIR.

 ULAŞILAN SONUÇLAR: SİSTEMLER VE İŞLEYİŞİNİN SIRASINI KAVRAMAK KOLAY BİR OYUNLA ÖĞRENİLMİŞ OLDU.






ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI: HASAN ARIKAN-SALİH BABACAN

DANIŞMAN ÖĞRETMEN: ESMA GÜL

PROJE NO: 2010057749

PROJE ADI: ATIK PİLLERİN BİTKİLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

PROJE AMACI: ATIK PİLLERİN BİTKİLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİ KONTROLLÜ DENEY YAPARAK BELİRLEMEK

 

PROJENİN HEDEFLERİ:

  • ATIK PİLLERİN TOPRAK ÜZERİNE ETKİLERİNİ KEŞFETMEK
  • ATIK PİLLERİN BİTKİLER ÜZERİNE ETKİLERİNİ KEŞFETMEK
  • KONTROLLÜ DENEY YAPMA BECERİSİNİ KAZANMAK
  • DEĞİŞKEN BELİRLEMEK
  • VERİ TOPLAMAK VE VERİLERİ KAYDEYMEK

 

ARAÇ VE GEREÇLER:

  • MENKŞE BİTKİSİ
  • SAKSI
  • ATIK PİLLER

 

PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

  • EŞİT BÜYÜKLÜKTE YAPRAKLARI OLAN İKİ ADET MENEKŞE BİTKİSİ ALDIM.
  • DEĞİŞKENLERİMİ BELİRLEDİM:

BAĞIMLI DEĞİŞKENLER: BİTKİNİN YAPRAKLARININ BÜYÜKLÜĞÜ

BAĞIMSIZ DEĞİŞKENLER: ATIK PİLDEKİ MALZEMELERİ İÇEREN TOPRAK

KONTROL EDİLEBİLİR DEĞİŞKENLER: VERİLEN SU MİKTARI, SAKSI BÜYÜKLÜĞÜ, TOPRAK MİKTARI, TOPRAĞIN CİNSİ, BİTKİLERİN CİNSİ

  • SAKSILARDAN BİRİNİN TOPRAĞINA ATIK PİLLERİN İÇİNDE BULUNAN MALZEMELERİ EKLEDİM VE BU SAKSIYI DENEY GRUBU OLARAK BELİRLEDİM.
  • SADECE ÇİÇEK TOPRAĞI İÇEREM SAKSIYI KONTROL GRUBU OLARAK BELİRLEDİM.
  • DENEY VE KONTROL GRUBUNU 15 GÜN SÜREYLE AYNI ORTAMDA BULUNDURDUM, GÜNEŞ ALMALARINI SAĞLADIM VE EŞİT MİKTARDA SU VERDİM. (HERGÜN BİR ÇAY BARDAĞI KADAR)
  • 15 GÜN SONUNDA BİTKİLERİN YAPRAK BÜYÜKLÜĞÜNÜ, RENKLERİNİ VE BOYLARINI KARŞILAŞTIRDIM.

 

KULLANILAN YAKLAŞIM, YÖNTEM VE TEKNİKLER:

ARAŞTIRMA, BULUŞ, PROJE TABANLI ÖĞRENME, PROBLEM ÇÖZME, DENEY YAKLAŞIM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KULLANILMIŞTIR.

 

ULAŞILAN SONUÇLAR:

DENEY GRUBUNDAKİ BİTKİNİN YAPRAKLARINDA KONTROL GRUBUNDAKİ BİTKİYE ORANLA DAHA AZ BÜYÜME VE GELİŞME OLDUĞU GÖZLEMLENDİ.

 

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

PİLLERİN İNSAN SAĞLIĞINA VE ÇEVREYE ÇOK BÜYÜK ZARARLARI VARDIR. PİLLER CİVA, KADMİYUM, KURŞUN, ÇİNKO, MANGAN, LİTYUM, DEMİR, NİKEL, KOBALT VE KİMYASAL MADDELERDEN ÜRETİLİR. PİLLERİN GELİŞİGÜZEL ÇÖPLERE ATILMASI, DOĞRUDAN VEYA DOLAYLI OLARAK ALICI ORTAMA VERİLMESİ ÇEVRE AÇISINDAN BÜYÜK TEHLİKELER YARATIR. METALLER TOPRAĞA ORADAN DA YER ALTI SULARINA KARIŞABİLİR. EN BAŞTA TOPRAK KULLANILMAZ HALE GELİR VE METALLERİN YARATTIĞI SU KİRLİLİĞİ EKOSİSTEMİ ALT ÜST EDER. BU PROJE İLE ATIK PİLLERİN BİTKİLERİN BÜYÜME VE GELİŞMESİ ÜZERİNE OLUMSUZ ETKİLERİ DENEY YAPILARAK GÖZLEMLENMİŞTİR. PİLLERİ DOĞAYA DOĞRUDAN BIRAKMAK YERİNE OKULUMUZA ATIK PİL KUTULARI KONULMUŞTUR VE ÖĞRENCİLER BİTMİŞ PİLLERİNİ ATIK PİL KUTULARINA ATMALARI KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLMİŞTİR.

 

PROJE TAKVİMİ:

PLANLAMA VE ARAŞTIRMA: 1 HAFTA

UYGULAMA:2 HAFTA

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: 1 HAFTA

 








PARAVANLI MASA İLE YER KAPLAMA KAVGASINA SON- GÖKHAN VAROL


 

Proje Adı: PARAVANLI MASA İLE YER KAPLAMA KAVGASINA SON

Proje No: 2010000698

 Proje Rehber Öğretmeni: ESMA PEHLİVANOĞLU

Proje İli-İlçesi: ANKARA / SİNCAN

Projede Çalışan Öğrenci(ler): GÖKHAN VAROL

Proje Alanı: FEN BİLİMLERİ  

Öğrencilerin Okulu: Melikşah İlköğretim Okulu  

Proje Tanıtımı:

PROJE ADI: PARAVANLI MASA İLE YER KAPLAMA KAVGASINA SON

 PROJE AMACI: SIRA ARKADAŞIMIZLA BİR TÜRLÜ YER KONUSUNDA ANLAŞAMAYIZ.BU SORUNU ÇÖZMEK VE AYRICA BAZI DERSLERDE ÖZGÜN ÜRÜNLER ÜRETMEK İÇİN İSTENDİĞİNDE ARADA (PARAVAN ŞEKLİNDE )BLOK AÇILABİLİR SIRA

 

PROJENİN HEDEFLERİ:

1.      SIRADA YER KAPLAMA KAVGASINA SON VERMEK

2.      FEN VE TEKNOLOJİ,RESİM,TEKNOLOJİ TASARIM,DERSLERİNDE PROJE ÜRETİRKEN ÖZGÜNLÜĞÜNÜ KORUMAK

3.      DİĞER DERSLERDE İSE SIRA ARKADAŞIMIZIN BİZİ RAHATSIZ ETMESİNİ ENGELLEMEK DOLAYISIYLA YER KAPLAMA SAVAŞINA SON VERMEK

 ARAÇ GEREÇLER:

-         TAHTA SIRA,MASA VE BLOK

-         ELEKTROMOTOR

-         İP

-         50 CM UZUNLUĞUNDA ÇUBUK

-         3 ADET 1.5 V PİL

-        PİL YATAĞI

 PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

1.      TAHTADAN SIRA VE MASA YPTIM.

2.      ARASINA BİR BLOK HAZIRLADIM.

3.      BLOĞU MOTORA , GÜÇ KAYNAĞINA VE İPLE ÇUBUĞA  BAĞLADIM.GÜÇ KAYNAĞINI DÜĞMEYE BAĞLADIKTAN SONRA İSTENDİĞİNDE AÇILIP İSTENDİĞİNDE KAPANABİLEN BİR SIRA SİSTEMİ GELİŞTİRDİM.

 KULLANILAN YÖNTEMLER:

TASARLAMA, DENEY YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KULLANILMIŞTIR.

 ULAŞILAN SONUÇLAR: SINIFTA OTURDUĞUMUZ MASAYI ORTADAN İKİYE BÖLEN VE MOTORLA AÇILIP KAPANABİLEN BLOK BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ.SIRADA YER KAPLAMA KAVGASINA BİR SON VERİLECEĞİ UMUDUNU TAŞIYORUM.



 

ELEMENTERONİK   -   BEYZA BEDER -FURKAN DEMİRHAN

Proje Adı: ELEMENTERONİK

Proje No: 2010000683

Proje Rehber Öğretmeni: ESMA PEHLİVANOĞLU

Proje İli-İlçesi: ANKARA / SİNCAN

Projede Çalışan Öğrenci(ler): BEYZA BEDER   FURKAN DEMİRHAN

Proje Alanı: FEN BİLİMLERİ

Öğrencilerin Okulu: Melikşah İlköğretim Okulu  

Proje Tanıtımı:

 

PROJE ADI: ELEMENTERONİK

 PROJE AMACI: ELEMENTLERİN ÖZELLİKLERİ,ATOM NUMARALARI ,KATMANLARIN SIRAYLA ELEKTRONLA DOLACAĞI,HANGİ KATMANIN KAÇ ELEKTRON KAPASİTESİNİN OLDUĞUNU GÖSTERMEK

 

PROJENİN HEDEFLERİ:

1.ELEMENTLERİN KİMLİĞİNİ, ATOM NUMARALARININ BELİRLEDİĞİNİ ÖĞRENMEK

2.ATOMLARIN ,ELEKTRON BULUTU ŞEKLİNDE KATMANLARA SAHİP OLDUĞUNU GÖSTERMEK

3.KATMANLARIN ELEKTRON ALMA SIRA VE KAPASİTESİNİ SOMUTLAŞTIRMAK

 4.ELEKTRONLARIN KATMANLARA SIRAYLA DOLDUĞU BİLGİSİNE SAHİP OLMAK

ARAÇ GEREÇLER:

-         18 Adet 9V ampul

-         Bağlantı kablosu (30m)

-         18 adet iletken cam çivisi

-         Mukavva

-         2 metre uzunluğunda orta kalınlıkta bükülebilir tel

PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER :

1. MUKAVVANIN SOL TARAFINA TEL İLE YUVARLAK,3 KATMANLI BİR ATOM MODELİ OLUŞTURDUM.

2. ATOM MODELLERİNİN ETRAFINA SIRAYLA, 2, 8 VE 8 AMPUL YERLEŞTİRDİM.

3. MUKAVVANIN SAĞ TARAFINA ELEMENT İSİMLERİ VE ATOM NUMARALARINI YAZDIM.

4. ELEMENT İSİMLERİNİN SOL TARAFINA İLETKEN ÇİVİ ÇAKTIM.

5.MUKAVVANIN ARKASINA 1.AMPULE 18 ELEMENTİ, 2.AMPULE 17 ELEMENTİ, 3.AMPULE 16    ... . ..   BAĞLADIM.

6.MUKAVVANIN ÖN YÜZÜNE GÜÇ KAYNAĞI VE DOKUNMAK İÇİN İLETKEN BİR ÇİVİ BAĞLADIM.

 

KULLANILAN YÖNTEMLER:

TASARLAMA, DENEY YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KULLANILMIŞTIR.

ULAŞILAN SONUÇLAR:H ATOMUNUN  1 ELEKTRONU OLDUĞU İÇİN H ATOMUNA DOKUNDUĞUMUZDA 1.KATMANDAKİ 1 LAMBA YANACAK.NA ATOMUNUN YANINDAKİ ÇİVİYE DOKUNAÇLA DOKUNULDUĞUNDA 1.KATMANDA 2 AMPUL, 2.KATMANDA 8,3.KATMANDA 1 AMPUL VE TOPLAM 11 AMPUL YANACAK.

.

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: BU PROJE İLE ATOMUN KATMANLARINDAKİ ELEKTRON DİZİLİŞİ,PERİYOT NUMARASI VE GRUP NUMARASI KOLAYLIKLA ÖĞRENİLECEKTİR.

MUKAVVANIN YANINA EKLENEN VE ALTTAN ÇIKAN BİR MUKAVVADA İSE RESİMLERLE ELEMNTLER HAKKINDA BİLGİLERE YER VERİLMİŞTİR.

 

PROJE TAKVİMİ: 2 KASIMDA PLANLADIK,MALZEMELERİ TEMİN ETTİK.11 KASIM 2010 DA ÇALIŞMALARA BAŞLADIK.21 OCAK 2011 DE PROJEMİZİ ÇALIŞIR HALE GETİRDİK.

 

METEROFEN- BÜŞRANUR GÜRKAN

Proje Adı: METEROFEN

Proje No: 2010000680

Proje Rehber Öğretmeni:

ESMA PEHLİVANOĞLU

 Proje İli-İlçesi: ANKARA / SİNCAN

Projede Çalışan Öğrenci(ler): BÜŞRANUR GÜRKAN

Proje Alanı: FEN BİLİMLERİ İl Öğrencilerin Okulu: Melikşah İlköğretim Okulu  

Proje Tanıtımı:

PROJE ADI: METEROFEN 

 PROJE AMACI: HAVA DURUMUNUN NASIL TAHMİN EDİLDİĞİNİ ,HANGİ ETKENLERE BAĞLI DEĞİŞTİĞİNİ ANLAMAK

 PROJENİN HEDEFLERİ:

1.      HAVA DURUMUNUN BASINCA ,RÜZGAR YÖNÜNE,RÜZGAR ŞİDDETİNE VE HAVA SICAKLIĞINA BAĞLI OLDUĞUNU GÖSTERMEK

 ARAÇ VE GEREÇLER

-UZUN METAL ÇUBUK

-PLASTİK KAŞIK

-MANOMETRE

-TERMOMETRE

 PROJEMİN İÇERİĞİ: YOĞUN DERS ÇALIŞMA PROGRAMIM NEDENİYLE HAVA DURUMUNU DİNLEYEMİYORDUM.OKULA GİDERKEN YAĞMUR YAĞMAYACAK DİYE ŞEMSİYE ALMADAN ÇIKIP ÇOK ISLANDIĞIMDA BU PROJEYİ YAPMAYA KARAR VERDİM.

 PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

 1. TERMOMETRE,BASINÇ ÖLÇMEK İÇİN MANOMETRE(TANSİYON ALETİNDEN ÇIKARDIM)VE RÜZGAR YÖNÜNÜ VE HIZINI ÖLÇMEK İÇİNSE PLASTİK KAŞIKLARDAN ANEMOMETRE KULLANDIM

 KULLANILAN YÖNTEMLER:

ARAŞTIRMA,DENEY,GÖZLEM

 ULAŞILAN SONUÇLAR:. .METEROFENİ PENCEREMİN KENARINA KOYDUĞUMDA O GÜNÜN HAVA TAHMİNİNİ YAPABİLİYORUM.BU SAYEDE SÜRPRİZLERLE KARŞILAŞMIYORUM

 HAVA DURUMUNA YÖN VEREN ETMENLER

Ø      Rüzgar yönü, hızı ve hamlesi

Ø      Hava sıcaklığı

Ø      İşba sıcaklığı, ıslak termometre sıcaklığı, nisbi nem ve subuharı basıncı,

Ø      Toprak üstü minimum sıcaklığı

Ø      Hava basıncı; aktüel basınç, deniz seviyesine indirgenmiş basınç ve tandans durumu ile miktarı.

Ø      Hava hadiseleri; halihazır ve geçmiş hava

Ø      Yatay görüş uzaklığı

Ø      Bulutluluk; kapalılık miktarları, cinsleri ve taban yükseklikleri

Ø      Yerin hali, toplam ve taze kar kalınlığı

Ø      Günlük buharlaşma, güneşlenme ve radyasyon miktarları

Ø      Yağış miktarı ve günlük toplam yağış miktarı


DERS ÇALIŞIRKEN UYUMAYA SON- E.BERAT ÖZEL


Proje Adı: DERS ÇALIŞIRKEN UYUTMAYAN TAC

Proje No: 2010019321

Proje Rehber Öğretmeni: ESMA PEHLİVANOĞLU

Proje İli-İlçesi: ANKARA / SİNCAN

Projede Çalışan Öğrenci(ler):

Proje Alanı: FEN BİLİMLERİ

ESER BERAT ÖZEL

Öğrencilerin Okulu: Melikşah İlköğretim Okulu  

 Proje Tanıtımı:

PROJE ADI: DERS ÇALIŞIRKEN UYUTMAYAN TAC

PROJE AMACI:YOĞUN ÇALIŞMA TEMPOSUNDA DERS ÇALIŞIRKEN UYUYAN ÖĞRENCİNİN UYANMASINI SAĞLAMAK

  PROJENİN HEDEFLERİ:

1.DERS ÇALIŞIRKEN UYUYAN ÖĞRENCİYİ UYANDIRIP UYANMASINI SAĞLAMAK

2.KİTAP OKURKEN UYKUSU GELEN ÖĞRENCİLERİN UYANDIRILIP KİTABINA DEVAM ETMESİNİ SAĞLAMAK

3.SÖZEL DERSLERE İLGİSİ OLMAYAN ÖĞRENCİLER SÖZEL DERSLERE ÇALIŞIRKEN UYKULARI GELMEKTEDİR.UYUMALARINI ENGELLEYİP ÇALIŞMAYA DEVAM ETMELERİNİ SAĞLAMAK

  ARAÇ GEREÇLER:

-         10 ml %70 oranında yoğun tuzlu su çözeltisi

-         20 ml lik cam tüp

-         Bağlantı kabloları

-         Zil

-         6 V Ve 8 V PİL

-          2 tane ampul

-         Plastik boş boya kabı

  PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

BENZER BİR PROJE YAPILIP YAPILMADIĞINI ARAŞTIRDIM. BENZER BİR ÇALIŞMA İLE KARŞILAŞMADIK. İLETKEN SIVILAR HAKKINDA KAYNAK TARAMASI YAPTIM.

1. PLASTİK BOYA KABINI TAC ŞEKLİNE GETİRDİM.

2. ETRAFINA BAĞLANTI KABLOLARINI DÖŞEDİM.

3. 30 DERECELİK BİR AÇI İLE CAM TÜPÜ TACIN YANINA MONTE ETTİM.

4. TACIN İÇİNE ELEKTRİĞİ İLETMESİ AÇICINDAN TUZLU SU KULLANDIM.

5.ZİL ÜRETEC VE AMPULLERİ KABLOLARA BAĞLADIM.

  KULLANILAN YÖNTEMLER:

TASARLAMA, DENEY YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KULLANILMIŞTIR.

 ULAŞILAN SONUÇLAR:DERS ÇALIŞIRKEN UYUDUĞUMUZDA KAFAMIZ ÖNE EĞİLECEK,EĞİMLİ CAM BORUDAKİ YOĞUN TUZLU SU ANAHTAR GÖREVİ GÖRÜP DEVRENİN TAMAMLANMASINI SAĞLAYACAK,DEVRE TAMAMLANINCA ZİL ÇALACAK,ZİLİN YANINDA AMPULLERDE UYARAN ETKİSİ OLUŞTURMAK İÇİN YANACAK

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: BU PROJE İLE SBS’YE ,ÖSS’YE HAZIRLANANLAR ,TIP ÖĞRENCİLERİ GİBİ ÇOK FAZLA DERS ÇALIŞMAK ZORUNDA OLAN ÖĞRENCİLER UYUMAMAK İÇİN ÇOK FAZLA KAHVE İÇMEYE SON VERECEKLERDİR.

 PROJE TAKVİMİ:

6.SINIFTA PROJE KONUSUNU SEÇTİM.GEÇEN YIL BU BENİM ESERİM YARIŞMA BAŞVURU SÜRESİNİ KAÇIRDIĞIM İÇİN BU YIL BAŞVURABİLDİM.KASIMIN ÜÇÜNCÜ HAFTASI PROJE YAPIMINI TAMAMLADIM.

KULLANILAN YÖNTEMLER: TASARLAMA, ARAŞTIRMA  

ULAŞILAN SONUÇLAR:ATOMUN İÇİNDE BULUNAN ELEKTRONLAR KATMANLARDA DÖNERKEN ELEKTRON BULUTU OLUŞTURURLAR.BU DA K7ATMAN ŞEKLİNDE GÖZLEMLENİR.PROJEM SAYESİNDE HANGİ KATMANIN KAÇ ELEKTRON ALABİLECEĞİ DAHA ANLAŞILIR HALE GELDİ.

1.KATMANA EN FAZLA 2 ELEKTRON ,2.KATMANA EN FAZLA 8 ELEKTRON,3.KATMANA EN FAZLA 18 ELEKTRON

ELEKTRONİK ATOM MODELİM - HALİMENUR GÜNEŞ

Proje Adı: BENİM ATOM MODELLERİM

Proje No: 2010000705

Proje Rehber Öğretmeni: ESMA PEHLİVANOĞLU

 Proje İli-İlçesi: ANKARA / SİNCAN

Projede Çalışan Öğrenci(ler): ŞEYMA MERCAN

Proje Alanı: FEN BİLİMLERİ

Öğrencilerin Okulu: Melikşah İlköğretim Okulu  

 Proje Tanıtımı:

PROJE ADI:BENİM  ATOM MODELLERİM

PROJE AMACI: ATOMUN KATMANLARI VE KATMANLARININ KAÇ ELEKTRON KAPASİTELİ OLDUĞUNU SOMUTLAŞTIRMAK

PROJENİN HEDEFLERİ:

1.      ATOMUN KATMANLARDAN OLUŞTUĞUNU ÖĞRENMEK

2.      ATOMUN KATMANLARINA ELEKTRONLARIN SIRALANDIĞINI GÖSTERMEK

3.      ATOM KATMANLARI VE ELEKTRONLARIN SIRAYLA YERLEŞTİĞİNİ GÖSTERMEK

4.      ELEKTRONLARIN DİZİLDİĞİ KATMANLARI SEPETLERE BENZETMEK

 ARAÇ GEREÇLER:

-         TEL

-         KARTON

-         AĞAÇ TUTKALI

 PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

1.      YAPTIĞIM İKİ FARKLI ATOM MODELİ İLE ATOMUN YAPISI VE KATMANLARINI GÖSTERDİM.  

2.      KATMANLAR VE KAÇAR ELEKTRON ALDIKLARINI KARTONDAN YAPTIĞIM SEPETLER İLE GÖSTERDİM. 

 KULLANILAN YÖNTEMLER:

TASARLAMA, ARAŞTIRMA,DENEY YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

ULAŞILAN SONUÇLAR:

ATOMUN ÇEKİRDEĞİNDEN DIŞA DOĞRU KATMANLARI NUMARALANDIRIRSAK, ATOMUN ÇEKİRDEĞİNE EN YAKIN KATMAN 1 . KATMAN, DAHA SONRA DIŞA DOĞRU İKİNCİ KATMAN, 3.... KATMAN DİYE DEVAM EDER.

EĞER BİR ATOMUN BİR ELEKTRON KATMANI VARSA BU KATMAN EN FAZLA 2 ELEKTRON BULUNDURABİLİR. BİR KATMANLI VE BU KATMANDA 2 ELEKTRONU OLAN ATOM KARARLIDIR.

İKİ VE İKİDEN ÇOK KATMANLI ATOMLARDA İSE, ATOMUN EN SON KATMANINDA 8 ELEKTRON VARSA ATOM YİNE KARARLIDIR.

BİR ELEKTRON KATMANLI ATOM İÇİN 2 ELEKTRON, ÇOK KATMANLI ATOM İÇİN EN DIŞ ENERJİ SEVİYESİNDE SEKİZ ELEKTRON BULUNDURAN N ATOMLAR KARARLIDIR.

KARARLI NE DEMEK BUNA BİR BAKALIM?

KARARLI ATOM, BAŞKA ATOMLARLA BİLEŞİK YAPMAZ. BU DA ONUN  AZ ENERJİ HARCAMASINA NEDEN OLUR.

AYAKTA UZUN SÜRE DURDUĞUNUZDA BİR SÜRE SONRA RAHATSIZ OLURSUNUZ. OTURDUĞUNUZDA BİRAZ DAHA KENDİNİZİ MUTLU HİSSEDERSİNİZ. ANCAK BİR SÜRE SONRA SIRANIN ÜZERİNE DOĞRU UZANMANIZ SİZİ DAHA ÇOK MUTLU EDER. EVE GİTTİĞİNİZDE KANEPEYE UZANMANIZSA DAHA HOŞTUR. NEDENİ EN AZ ENERJİ HARCADIĞINIZ KONUMUNUZ UZANDIĞINIZDA Kİ KONUMUNUZDUR.

ATOMDA EN AZ ENERJİYİ HARCAMAK İSTER VE BUNUN İÇİN KARARLI OLMAYA ÇABALAR.

 KAYNAKLAR:

http://www.fenveteknoloji.gen.tr/v2/Konu.asp?mdakid=47





KİMYASAL MI ? VARDIR BİR HİKMET- HİKMET BUĞUR

Proje Adı: KİMYASAL MI? VARDIR BİR HİKMET

Proje No: 2010000694

Proje Rehber Öğretmeni: ESMA PEHLİVANOĞLU

Proje İli-İlçesi: ANKARA / SİNCAN

Projede Çalışan Öğrenci(ler): HİKMET BUĞUR

Proje Alanı: FEN BİLİMLERİ

Öğrencilerin Okulu: Melikşah İlköğretim Okulu  

Proje Tanıtımı:

 PROJE ADI: KİMYASAL MI?VARDIR BİR HİKMET 

PROJE AMACI: HANGİ SİNDİRİM ORGANINDA HANGİ BESİNİN KİMYASAL SİNDİRİMİNİN GÖRÜLDÜĞÜNÜ ELEKTRONİK TABLOYU KULLANARAK EĞLENCELİ BİR BİÇİMDE ÖĞRENMEK.

PROJENİN HEDEFLERİ:

1.      KİMYASAL SİNDİRİMİN GERÇEKLEŞTİĞİ ORGANLARI VE BESİN GRUPLARINI  ÖĞRENMEK. 

2.      KARBONHİDRATLARIN KİMYASAL SİNDİRİMİNİN BAŞLADIĞI YERİN AĞIZ,PROTEİNLERİN KİMYASAL SİNDİRİMİNİN BAŞLADIĞI YERİN MİDE,YAĞLARIN VE DİĞER BESİNLERİN KİMYASAL SİNDİRİME UĞRADIĞI YERİN İSE İNCE BAĞIRSAK OLDUĞUNU ÖĞRENMEK. 

3.      PROTEİN,KARBONHİDRATLAR VE YAĞ İÇEREN BESİNLERİ ÖĞRENMEK. 

 

ARAÇ VE GEREÇLER

-MUKAVVA

-3 ADET AMPUL

-BAĞLANTI KABLOLARI

-AMPUL

-1.5 V LUK 2 ADET PİL

 

PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

1.      SİNDİRİM ORGANLARINI MUKAVVAYA ÇİZDİM.

2.      HER BİR ORGANIN BAŞINA İLETKEN OLMASI İÇİN TEL GEÇİRDİM.

3.      MUKAVVANIN ARKASINDAN ELEKTRİK BAĞLANTILARINI KURDUM.

4.       MUKAVVANIN ÖN YÜZÜNE DE DOKUNMAÇ OLARAK 2 ADET ,GÜÇ KAYNAĞINA BAĞLI İLETKEN TEL BAĞLADIM.

5.      İLETKEN DOKUNMAÇLAR İLE BESİN İÇERİKLERİNE DOKUNDUĞUM ZAMAN HANGİ ORGANLARDA KİMYASAL SİNDİRİM GERÇEKLEŞİYORSA O ORGANIN IŞIĞI YANIYOR.ÖRNEĞİN MİDE YE İLETKEN DOKUNMAÇLA DOKUNDUĞUMDA PROTEİNİN BAĞLI OLDUĞU IŞIK YANIYOR. İNCE BAĞIRSAĞA DOKUNDUĞUMDA HER ÜÇ BESİNİN  KİMYASAL SİNDİRİMİ BURADA GERÇEKLEŞTİĞİ İÇİN DE HER ÜÇ BESİN GRUBUNUN IŞIĞI YANIYOR.

6.PROTEİN KARBONHİDRAT VE YAĞ DAN ZENGİN BESİN MADDELERİNİN RESİMLİ POSTERİNİ HAZIRLADIM.

 KULLANILAN YÖNTEMLER:

ARAŞTIRMA,DENEY

 ULAŞILAN SONUÇLAR:

PROJE SONUNDA ,KİMYASAL SİNDİRİMİN GERÇEKLEŞTİĞİ ORGANLARI ÖĞRENMİŞ VE LABORATUARA EĞLENCELİ BİR MATERYAL KAZANDIRMIŞ OLACAĞIM.





ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI: YİĞİTCAN KÖSE

DANIŞMAN ÖĞRETMEN: ESMA GÜL

PROJE NO: 20100022367

PROJE ADI: IŞIKLI GIRGIR TERLİK

PROJE AMACI: TERLİĞE GIRGIR VE IŞIK EKLEYEREK BEL AĞRISI ÇEKİP EĞİLMEK İSTEMEYENLERE YARDIM ETMEK VE IŞIKLA DAHA KULLANIŞLI BİR HALE GETİRMEK

 

PROJENİN HEDEFLERİ:

  • EĞİLMEDEN YERE DÖKÜLEN BİRŞEYİ TERLİĞİMİZE MONTELİ GIRGIRLA SÜPÜRMEK
  • GECE EVDE IŞIK KULLANMADAN TERLİĞİMİZİN IŞIĞIYLA DOLAŞABİLMEK

 

ARAÇ VE GEREÇLER:

  • TERLİK
  • PİL
  • DUY
  • GIRGIR

 

PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

  • TERLİĞİN TABANIDA GIRGIR YERLEŞTİRMEK ÜZERE ALAN AÇTIM.
  • AÇTIĞIM KISMA SIĞABİLECEK BÜYÜKLÜKTE GIRGIR MONTE ETTİM.
  • TERLİĞİN ÖN KISMINA PİLVE DUY YERLEŞTİRDİM VE IŞIKLI GIRGIR TERLİK PROJEMİ TAMAMLADIM.

 

KULLANILAN YAKLAŞIM, YÖNTEM VE TEKNİKLER:

ARAŞTIRMA, BULUŞ, PROJE TABANLI ÖĞRENME, PROBLEM ÇÖZME, TASARIM YAKLAŞIM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KULLANILMIŞTIR.

 

ULAŞILAN SONUÇLAR:

BEL AĞRISI ÇEKEN İNSANLAR YERE BİRŞEYLER DÖKÜLDÜĞÜNDE EĞİLMEKTE ZORLANIRLAR. IŞIKLI GIRGIR TERLİK BU SORUNA ÇÖZÜM GETİRMEYİ SAĞLAR. AYRICA IŞIK APARATI İLE DAHA KULLANIŞLI VE ÇOK AMAÇLI OLARAK KULLANILABİLİR.

 

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

BU PROJE İLE BEL AĞRISI ÇEKEN EĞİLMEK İSTEMEYEN İNSANLAR İÇİN KULLANIŞLI ÇOK AMAÇLI IŞIKLI GIRGIR TERLİK TASARIMI YAPILMIŞTIR.

 

PROJE TAKVİMİ:

PLANLAMA VE ARAŞTIRMA: 1 HAFTA

UYGULAMA:2 HAFTA

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: 1 HAFTA

 




FEN HALISI - MERVE SAYIN


Proje Adı: FEN HALISI

Proje No: 2010010413

Proje Rehber Öğretmeni: ESMA PEHLİVANOĞLU

Proje İli-İlçesi: ANKARA / SİNCAN

 Projede Çalışan Öğrenci(ler): MERVE SAYIN

Proje Alanı: FEN BİLİMLERİ  

Öğrencilerin Okulu: Melikşah İlköğretim Okulu  

 Proje Tanıtımı:

 

PROJE ADI: FEN HALISI

PROJE AMACI: FEN VE TEKNOLOJİ DERSİNDE ÖĞRENDİĞİM KAVRAMLARI OYUN İLE PEKİŞTİRMEK

 PROJENİN HEDEFLERİ:

1.      SİNDİRİM SİSTEMİ,SİNİR SİSTEMİ VE BOŞALTIM SİSTEMİ İLE İLGİLİ ÖĞRENİLEN KAVRAMLARI EĞLENCELİ BİR BİÇİMDE ÖĞRENMEK

 ARAÇ GEREÇLER:

-         160 X 100 CM EBATINDA BEYAZ ÇARŞAF

-         160X 100  CM EBATINDA HALIFLEX

  PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

1.      OYUN HALISINI 40 CM 2 BÜYÜKLÜĞÜNDE 40 EŞİT PARÇAYA BÖLDÜM.

2.      HER BİR KAREYE KAVRAMLARI YAZDIM

3.      OYUNUMUN KURALLARINI BELİRLEDİM.

 KULLANILAN YÖNTEMLER: TASARLAMA, ARAŞTIRMA  

ULAŞILAN SONUÇLAR:

OYUN 2-4 KİŞİLİK OLARAK TASARLADIM.BEYAZ ÇARŞAFIN ÜZERİNE 8X8 LİK KARELER ÇİZDİM.KARELERİN İÇİNE SORULAR YAZDIM.1 DEN 6 YA KADAR ÇEVRİLEBİLEN BİR ÇARK OLUŞTURDUM.ÇARK ÇEVRİLİR, NUMARAYA KARŞILIK GELİNEN KAREDEKİ SORU BİLİNİRSE GELEN NUMARA KADAR İLERLENİR.BİLİNMEZ İSE YERİNDE BEKLENİR.

OYUNDA SÜRPRİZLERDE BULUNMAKTADIR.MERDİVN İŞARETİ BULUNAN YERDEKİ SORU BİLİNİRSE ÜST KATLARA ÇIKMA ŞANSI ELDE EDİLİR.

OYUNUN DİĞER BİR SÜRPRİZİ İSE KAYKAYDIR.KUTUDAKİ SORU BİLİNMEZSE KAYKAYLA ALT KATLARA KAYILIR.







ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI: ÇAĞLA DELİ

DANIŞMAN ÖĞRETMEN: ESMA GÜL

PROJE NO: 20100022358

PROJE ADI: ÇİNKOFEN

PROJE AMACI: ÇİNKOFEN İLE FEN VE TEKNOLOJİ DERSİMİZDE ÖĞRENDİKLERİMİZİ EĞLENCELİ BİR ŞEKİLDE PUAN TOPLAYARAK TEST ETMEK  

                                                        

PROJENİN HEDEFLERİ:

  • FEN VE TEKNOLOJİ DERSİNE KARŞI OLUMLU TUTUM GELİŞTİRMEYİ SAĞLAMAK
  • TOMBALA GİBİ ÇOK SEVİLEN BİR OYUNU FEN VE TEKNOLOJİDERSİMİZDEKİ KONULARA UYARAYARAK İLGİ ÇEKMEYİ SAĞLAMAK
  • SORULARI OYUN YOLUYLA SORMAK VE KALICI ÖĞRENMELER SAĞLAMAK
  • FEN VE TEKNOLOJİDE YARATICIĞI KULLANARAK EĞİTSEL BİR OYUN TASARIMI GELİŞTİRMEK

 

ARAÇ VE GEREÇLER:

  • KÜÇÜK SORU KARTLARI
  • BÜYÜK CEVAP KARTLARI
  • SORU KARTLARI TORBASI

 

PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

  • TOMBALA OYUNUNDA KULLANILAN SAYI TORBASINA FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ İLE İLGİLİ SORULAR HAZIRLADIM.
  • HAZIRLADIĞIM KÜÇÜK SORU KARTLARIMI TORBAMA ATTIM.
  • SORULARIMIN CEVAPLARINI İÇEREN 4 RENKLİ CEVAP KARTLARI YAPTIM VE OYUNUMU TAMAMLADIM.

 

 

KULLANILAN YAKLAŞIM, YÖNTEM VE TEKNİKLER:

ARAŞTIRMA, BULUŞ, PROJE TABANLI ÖĞRENME, EĞİTSEL OYUN, TASARIM YAKLAŞIM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KULLANILMIŞTIR.

 

ULAŞILAN SONUÇLAR:

4 KİŞİYLE OYNANAN BU OYUNDA KÜÇÜK SORU KARTLARINDAKİ SORULARIN CEVAPLARINI KENDİ CEVAP KARTINDA TOPLAYARAK TAMAMLAYAN YANİ ÇİNKO YAPAN OYUNCU OYUNU KAZANIR.

 

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

BU PROJE İLE SEVİLEN BİR OYUN OLAN TOMBALANIN FEN VE TEKNOLOJİ DERSİNE UYARLAMASI YAPILMIŞ VE MOTİVASYONU SAĞLAYICI ÇİNKOFEN EĞİTSEL OYUNU  TASARLANMIŞTIR.

 

NASIL OYNANIR?

  • CEVAP KARTLARI DAĞITILIR.
  • TORBADAN SORU ÇEKİLİR.
  • CEVABI KARTINDA OLAN OYUNCU KÜÇÜK KARTLA CEVABI KAPATIR.
  • KARTINDAKİ CEVAPLARI SORULARLA KAPLAYAN OYUNCU ÇİNKO YAPAR VE OYUNU KAZANIR.

 

PROJE TAKVİMİ:

PLANLAMA VE ARAŞTIRMA: 1 HAFTA

UYGULAMA:2 HAFTA

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: 1 HAFTA










SÜPER BESİN PİRAMİDİ - BUSE KULAÇ-FURKAN KASAP

 

Proje Adı: BESİN PİRAMİDİ OYUNU

Proje No: 2010000684

Proje Rehber Öğretmeni: ESMA PEHLİVANOĞLU

 Proje İli-İlçesi: ANKARA / SİNCAN

Projede Çalışan Öğrenci(ler): BUSE KULAÇ  MAHMUT FURKAN KASAP

Proje Alanı: FEN BİLİMLERİ

Öğrencilerin Okulu: Melikşah İlköğretim Okulu  

 Proje Tanıtımı:

PROJE ADI: SÜPER BESİN PİRAMİDİ

 PROJE AMACI: BESİN PİRAMİDİNDE  ÜRETİCİLER,TÜKETİCİLER,AYRIŞTIRICILAR İLE İLGİLİ ELEKTRONİK BİR OYUN GELİŞTİRDİK.

 PROJENİN HEDEFLERİ:

1.      BESİN PİRAMİDİNDE CANLILARIN YERİNİ OYUNLA ÖĞRENMEK

2.      AYRIŞTIRICILARIN BESİN ZİNCİRİİN HER KATMANINDA OLDUĞUNU GÖSTERMEK

3.      İLETKEN CİSİMLERİ TANIR

ARAÇ GEREÇLER:

-MUKAVVA 

-ALÜMİNYUM FOLYO

-BAĞLANTI KABLOLARI

-ÇEŞİTLİ HAYVAN MODELLERİ

-RADYO

-PİL 

PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

1.      MUKAVVADAN PİRAMİT YAPTIM,3 BÖLÜME AYIRDIM.EN ALT KATI ÜRETİCİLER,ORTANCA KATI 1.CİL TÜKETİCİLER VE EN ÜST KATI İSE 2.CİL TÜKETİCİLER GRUBUNA DAHİL ETTİM.PİRAMİDİN YAN KESİTİNDE 3 KATA BİRDEN AYRIŞTIRICILAR YAZDIM.

2.      PİRAMİDİN İÇİNE DİKDÖRTGEN ODACIKLAR YAPTIM

3.      ODACIKLARIN HER BİRİNİN KENARINA ALÜMİNYUM FOLYO İLE İÇTEN KAPLADIM

4.      ALÜMİNYUM FOLYONUN UCUNA DA İLETKEN TEL İLE GÜÇ KAYNAĞIMA BAĞLADIM.

5.      ÜRETİCİLERDEKİ ODACIKLARIN İÇİNE BİTKİ MODELİNİ KOYDUM

6.      1.CİL YÜKETİCİLERE ÇEKİRGE V.B. HAYVAN MODELİNİ KOYDUM.2.CİL TÜKETİCİLERE İSE KURBAĞA YILAN GİBİ HAYVAN MODELLERİNİ KOYDUM.

7.      GÜÇ KAYNAĞINA BİR ZİL VE İKİ KOLLU DOKUNAÇ BAĞLADIM

8.      DOKUNAÇLAR DIŞARIDA KALACAK ŞEKİLDE UCUNA CIMBIZ BAĞLADIM.

OYUNUN AMACI:  ALÜMİNYUM FOLYOYA DOKUNMADAN İÇİNDEKİ HAYVANI ALMA.EN FAZLA HAYVANI ALAN KİŞİ OYUNU KAZANIYOR.ŞAYET ALÜMİNYUM FOLYAYA DOKUNULURSA ZİL ÇALIYOR VE SIRA BAŞKA BİRİNE GEÇİYOR

 KULLANILAN YÖNTEMLER:

TASARLAMA, ARAŞTIRMA,DENEY YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KULLANILMIŞTIR.

 ULAŞILAN SONUÇLAR: BESİN PİRAMİDİNDE AŞAĞIDAN YUKARIYA ÇIKILDIKÇA ARTAM VE ZALAN DEĞERLER KAVRANDI.HANGİ HAYVAN HANGİ HAVANI YER ÖĞRENİLDİ.

 PROJE TAKVİMİ: 15 KASIMDA PLANLADIK,MALZEMELERİ TEMİN ETTİK.19 KASIM 2010 DA ÇALIŞMALARA BAŞLADIK.20 OCAK 2011 DE PROJEMİZİ ÇALIŞIR HALE GETİRDİK.

ASİT YAĞMURLARI KÜRESİ  - BÜŞRA SOYLU- BUSE MİNE DİNAR


Proje Adı: ASİT YAĞMURLARI KÜRESİ

Proje No: 2010000690

Proje Rehber Öğretmeni: ESMA PEHLİVANOĞLU

Proje İli-İlçesi: ANKARA / SİNCAN

Projede Çalışan Öğrenci(ler): BUSE MİNE DİNAR -BÜŞRA SOYLU

Proje Alanı: FEN BİLİMLERİ

Öğrencilerin Okulu: Melikşah İlköğretim Okulu  

 Proje Tanıtımı:

PROJE ADI: ASİT YAĞMURLARI KÜRESİ

PROJE AMACI: ASİT YAĞMURLARININ OLUŞUMUNU KAVRAMAK,ASİT YAĞMURLARINI ÖNLEMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLERİ FARKETMEK

 PROJENİN HEDEFLERİ:

1.ASİT YAĞMURLARINA NEDEN OLAN GAZLARIN CO2 VE  NO2 OLDUĞUNU ÖĞRENMEK

2.NO2 VE CO2 GAZLARININ H2O İLE BİRLEŞİNCE HNO3(NİTRİK ASİT) VE H2SO4 (SÜLFİRİK ASİT) E  DÖNÜŞTÜĞÜNÜ ÖĞRENMEK

3.ASİT YAĞMURLARINA SERA GAZLARININ DA SEBEP OLDUĞUNU ÖĞRENMEK




ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI: RUMEYSA VİLDAN AYDIN

DANIŞMAN ÖĞRETMEN: ESMA GÜL

PROJE NO: 20100022346

PROJE ADI: FEN ADASINDA BİLGİ OYUNU

PROJE AMACI: FEN VE TEKNOLOJİ DERSİMİZDE ÖĞRENDİKLERİMİZLE İLGİLİ BİLGİ VERİCİ BİR OYUN TASARLAMAK

 

PROJENİN HEDEFLERİ:

  • FEN VE TEKNOLOJİ DERSİNE KARŞI OLUMLU TUTUM GELİŞTİRMEYİ SAĞLAMAK
  • SORULARI OYUN YOLUYLA SORMAK VE KALICI ÖĞRENMELER SAĞLAMAK
  • FEN VE TEKNOLOJİDE YARATICIĞI KULLANARAK EĞİTSEL BİR OYUN TASARIMI GELİŞTİRMEK

 

ARAÇ VE GEREÇLER:

  • FEN ADASI OYUN KARTONU
  • SORU KARTLARI
  • PUAN ÇİZELGESİ

 

PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

  • OYUNU HAZIRLAMAYA FEN ADASINDA BİLGİ OYUNU KARTONUNU HAZIRLAYARAK BAŞLADIM.
  • BİLGİ KARTONUMU RESİMLERLE DÜZENLEDİM VE ÜZERİNE PUANLI SORULARIMI EKLEYEREK OYUNUMU TAMAMLADIM.

 

KULLANILAN YAKLAŞIM, YÖNTEM VE TEKNİKLER:

ARAŞTIRMA, BULUŞ, PROJE TABANLI ÖĞRENME, EĞİTSEL OYUN, TASARIM YAKLAŞIM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KULLANILMIŞTIR.

 

ULAŞILAN SONUÇLAR:

İKİ KİŞİYLE OYNANAN BU OYUNDA FEN ADASINDAKİ BİLGİ SORULARINA EN ÇOK DOĞRU YANITI VEREREK PUAN TOPLAYAN OYUNCU OYUNU KAZANIR.

 

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

BU PROJE İLE FEN VE TEKNOLOJİ KAVRAMLARININ ÖĞRENİLME DÜZEYİNİ EĞLENCELİ BİR YOLDAN ÖLÇEN FEN ADASINDA BİLGİ OYUNU EĞİTSEL OYUNU  TASARLANMIŞTIR.

 

NASIL OYNANIR?

  • OYUN OYUNCULARDAN BİRİNİN ZAR ATMASIYLA BAŞLAR.
  • ZARA HANGİ SAYI GELDİYSE OYUNCU ADADA İLERLEMEYE BAŞLAR. GELİNEN NOKTADAKİ CEVAP KARTINI RAKİP OYUNCU ALIR VE SORUYU SORAR.
  • OYUNCU SORUYU DOĞRU CEVAPLADIĞINDA ALTINDA YAZIL PUANI KAZANIR VE PUAN ÇİZELGESİNE KAYDEDER, YANLIŞ CEVAPLADIĞINDA PUAN ALAMAZ OYUN RAKİBE GEÇER.
  • PUAN ÇİZELGESİNDEKİ PUANLAR TOPLANIR, EN YÜKSEK PUANI ALAN OYUNCU OYUNUN GALİBİ OLUR.

 

PROJE TAKVİMİ:

PLANLAMA VE ARAŞTIRMA: 1 HAFTA

UYGULAMA:2 HAFTA

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: 1 HAFTA

 



TAKSONOMİK PİRAMİT - AYŞE BİRTANE

Proje Adı: TAKSONOMİK PİRAMİT

Proje No: 2010000700

Proje Rehber Öğretmeni: ESMA PEHLİVANOĞLU

Proje İli-İlçesi: ANKARA / SİNCAN

Projede Çalışan Öğrenci(ler): AYŞE BİRTANE

Proje Alanı: FEN BİLİMLERİ

Öğrencilerin Okulu: Melikşah İlköğretim Okulu  

Proje Tanıtımı:

PROJEMİN ADI :TAKSONOMİK PİRAMİT

PROJEMİN AMACI : TÜR KAVRAMINI SİSTEMATİK SIRALAMADAKİ YERİNİ GÖSTERMEK

PROJEMİN HEDEFLERİ:

1.      TÜR,CİNS AİLE VE TAKIM ŞUBE GİBİ KAVRAMLARI ÖĞRENMEK

2.      VAN KEDİSİNİN HAYVANLAR ALEMİNDEKİ YERİNİ GÖRMEK

PROJEMİN TANITIMI: CANLILARIN SİSTEMATİK SIRALAMASINI ÖĞRENMEK İÇİN VAN KEDİSİNİN SİSTEMATİK SINIFLANDIRMASINI PİRAMİT ÜZERİNDE GÖSTERDİM.

 PROJEMİN İÇERİĞİ:

1.      HAZIRLADIĞIM PİRAMİTİN ÜSTTEN ALTA SIRALAMASINI SİSTEMATİK SIRALAMA ŞEKLİNDE TASARLARIM.

2.      YUKARIDAN AŞAĞIYA DOĞRU RESİMLERLE VE YAZILARLA ŞU ŞEKİLDE SIRALADIM;

 TÜR(van kedisi),

CİNS(kedi),

FAMİLYA(AİLE:Kedigiller),

TAKIM(etciller),

SINIF (Memeliler),

ŞUBE(omurgalılar),

 ULAŞILAN SONUÇLAR:

VAN KEDİSİ İEL BİR ASLANIN AYNI  AİLE VE TAKIMDA OLMALARI ŞAŞIRTICI BULUNAN BİR GERÇEKTİ.

HAYVANLAR ALEMİNDEKİ SİSTEMATİK SIRALAMANIN İÇERİĞİNİ KAVRAMIŞ OLDUK.




ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI: HASRET UYAR

DANIŞMAN ÖĞRETMEN: ESMA GÜL

PROJE NO: 2010022328

PROJE ADI: ÇARKIBİLİM

PROJE AMACI: BİLİM ÇARKI İLE FEN VE TEKNOLOJİ DERSİMİZDE ÖĞRENDİKLERİMİZİ EĞLENCELİ BİR ŞEKİLDE PUAN TOPLAYARAK TEST ETMEK  

PROJENİN HEDEFLERİ:

  • FEN VE TEKNOLOJİ DERSİNE KARŞI OLUMLU TUTUM GELİŞTİRMEYİ SAĞLAMAK
  • FEN VE TEKNOLOJİ DERSİMİZDE ÖĞRENDİKLERİMİZİ EĞLENCELİ BİR ŞEKİLDE PUAN TOPLAYARAK DAHA EĞLENCELİ VE İLGİ ÇEKİCİ HALE GETİRMEK
  • SORULARI OYUN YOLUYLA SORMAK VE KALICI ÖĞRENMELER SAĞLAMAK
  • FEN VE TEKNOLOJİDE YARATICIĞI KULLANARAK EĞİTSEL BİR OYUN TASARIMI GELİŞTİRMEK

 

ARAÇ VE GEREÇLER:

  • RENKLİ VE PUANLI BİR ÇARK
  • ÇARKIN YERLEŞTİRİLDİĞİ DESTEK
  • RENKLİ SORU KARTLARI

 

PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

  • KOLAY, ORTA VE ZOR SORULARIN RENKLERİNİ TAŞIYAN, PAS VE İFLASIN DA YER ALDIĞI BİR ÇARK YAPTIM.
  • ÇARKI DESTEK İLE BİRLEŞTİRDİM.
  • KOLAY, ORTA VE ZOR SORULARIN RENKLERİNİ TAŞIYAN BÖLÜMLERE ZORLUK DERCESİNE UYGUN PUANLAR VERDİM.
  • KOLAY SORULAR İÇİN PEMBE KARTONA SORU KARTLARI HAZIRLADIM.
  • ORTA ZORLUK DÜZEYİNDEKİ SORULAR İÇİN KIRMIZI KARTONA SORU KARTARI HAZIRLADIM.
  • ZOR SORULAR İÇİN PEMBE KARTONA SORU KARTLARI HAZIRLADIM VE EĞİTSEL ÇARKIBİLİM OYUNUMU TAMAMLADIM.

 

KULLANILAN YAKLAŞIM, YÖNTEM VE TEKNİKLER:

ARAŞTIRMA, BULUŞ, PROJE TABANLI ÖĞRENME, EĞİTSEL OYUN, TASARIM YAKLAŞIM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KULLANILMIŞTIR.

 

ULAŞILAN SONUÇLAR:

ORTALAMA ÜÇ KİŞİYLE OYNANAN BU OYUNDA BİLİM ÇARKINDAKİ SORULARA EN ÇOK DOĞRU YANITI VEREREK PUAN TOPLAYAN OYUNCU OYUNU KAZANIR.

 

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

BU PROJE İLE FEN VE TEKNOLOJİ KAVRAMLARININ ÖĞRENİLME DÜZEYİNİ EĞLENCELİ BİR YOLDAN ÖLÇEN ÇARKIBİLİM EĞİTSEL OYUNU  TASARLANMIŞTIR.

 

NASIL OYNANIR?

  • BİLİM ÇARKI ÇEVRİLİR.
  • PUANIN RENGİNE BAKILARAK RENGE UYGUN ZORLUK DERECESİNE GÖRE AYNI RNKTEN SORU ÇEKİLİR.
  • OYUNCU SORU DOĞR YANITLARSA PUANI KAZANIR; CEVAPLAYAMAZSA SIRA DİĞER OYUNCUYA GEÇER.
  • SORU KARTLARI BİTİNCEYE KADAR OYUN DEVAM EDER.
  • BİLİM ÇARKINDAN EN ÇOK UAN TOPLAYAN OYUNCU OYNUN GALİBİ OLUR.

 

PROJE TAKVİMİ:

PLANLAMA VE ARAŞTIRMA: 1 HAFTA

UYGULAMA:2 HAFTA

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: 1 HAFTA

 

 


FOSİLLER HER YERDE-CANSU KÖSE

Proje Adı: FOSİLLER HER YERDE

Proje No: 2010000706

Proje Rehber Öğretmeni: -ESMA PEHLİVANOĞLU

Proje İli-İlçesi: ANKARA / SİNCAN

Projede Çalışan Öğrenci(ler): CANSU KÖSE

Proje Alanı: FEN BİLİMLERİ

Öğrencilerin Okulu: Melikşah İlköğretim Okulu  

Proje Tanıtımı:

PROJE ADI: FOSİLLER HER YERDE

 PROJE AMACI: FOSİLLERİN ÇOK UZAK BİR TARİHTE YER ALDIĞI ,ŞİMDİ FOSİLLERİN BULUNMADIĞI KAVRAM YANILGISINI GİDERMEK İÇİN FOSİLLERİN HER ZAMAN BİZİMLE OLDUĞUNU GÖSTERMEK

 PROJENİN HEDEFLERİ:

1.      FOSİLLERİN ÇOK UZAKLIKLARINI KAVRAMAK

2.      FOSİLLERİN BULUNMASI İÇİN SES DALGALARININ KULLANILDIĞINI KÜÇÜK BİR MAKET İLE GÖSTERMEK

 ARAÇ GEREÇLER:

-         AKVARYUM

-         YAPRAK

-          BÖCEK KURUSU

 PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

1.      AKVARYUMA TOPRAK TABAKASINI KAT KAT DÖKERKEN ARA KATMANLARA BİTKİ ARTIKLARI VE ÖLMÜŞ HAYVANLARI GÖRÜNECEK BİÇİMDE YERLEŞTİRDİM.

2.      SES DALGALARIYLA FOSİLLERİN UZAKLIĞINI BULMAYA YARAYAN ALETİ KENDİM TASARLADIM.

 KULLANILAN YÖNTEMLER:

TASARLAMA, ARAŞTIRMA,DENEY YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

 ULAŞILAN SONUÇLAR:

FOSİLLER

FOSİL MİLYONLARCA YIL ÖNCE JEOLOJİK ZAMANLARIN ÇEŞİTLİ DÖNEMLERİNDE BİRBİRİNDEN FARKLI ORTAMLARDA YAŞAMIŞ CANLILARIN ÖLDÜKTEN SONRA GEÇİRDİLERİ FOSİLLEŞME SÜRECİ SONRASINDA BULUNDUKLARI ORTAMIN ÇÖKELLERİ İÇİNDEKİ TAŞLAŞMIŞ KALINTILARIDIR.

FOSİL KELİMESİ ALMAN DOKTOR VE MADEN MÜHENDİSİ GEORGİUS AGRİCOLA'NIN 1546 DA YAYINLADIĞI DE NATURA FOSSİLİUM ADLI ESERİNDE TOPRAKTAN ÇIKARILAN NESNE ANLAMINDA İLK DEFA KULLANILMIŞTIR.

CANLILARIN ÖLDÜKTEN SONRA FOSİLLEŞİNCEYE,TAŞLAŞINCAYA KADAR GEÇEN SÜREÇ FOSİLLEŞMEDİR.

BUNUN İÇİN CANLININ ÖLÜMÜNDEN SONRA OLDUĞUNCA ÇABUK BULUNDUĞU ORTAMIN İÇİNE GÖMÜLMESİ VE DIŞ ETKENLERDEN SÜRATLE KORUNMASI İLE ZAMAN FAKTÖRÜ, FOSİL OLABİLMENİN DİĞER BİR DEYİŞLE FOSİLLEŞMENİN ÖNEMLİ KOŞULLARIDIR.

FOSİLLEŞME ORTAMLARI: BATAKLIK, BUZ, ÇAM REÇİNESİ, ASFALT İLE DENİZ VE GÖLLER GİBİ SULU ORTAMLAR BU OLAYIN EN İYİ GERÇEKLEŞTİĞİ YERLERDİR. ÖLEN HER CANLI FOSİLLEŞİR DİYE BİR DOĞA KURALI YOKTUR. FOSİL OLMA BİR ŞANS OLDUĞU GİBİ, ONU BULMAK DA BİLGİYE VE ŞANSA BAĞLIDIR.

  FOSİLLERİN DİNOZORLAR GİBİ GEÇMİŞTE VAROLDUKLARI KAVRAM YANILGISINI  ARKADAŞLARIMDAN DA DUYUNCA VE FOSİLLERİN BİZE YAKIN OLDUĞU,FOSİLLERİN YAKITA  DÖNÜŞEBİLDİĞİNİ ÖĞRENDİKTEN SONRA BÖYLE BİR PROJE GELİŞTİRMEYE KARAR VERDİM.TOPRAĞIN KATMANLARINDA YER ALAN FOSİLLERİ GÖSTERDİM.TOPRAĞIN ÜST KISMINDA İSE GÜNLÜK HAYAT AKIŞININ DEVAM ETTİĞİNİ İSPAT ETTİM.

KAYNAKLAR:http://web.itu.edu.tr/~maden/muze/fosiller.htm



SÜRTÜNME KOVAR UÇAK - FURKAN ÇELİK

Proje Adı: SÜRTÜNME KOVAR UÇAK

Proje No: 2010000688

Proje Rehber Öğretmeni: ESMA PEHLİVANOĞLU

Proje İli-İlçesi: ANKARA / SİNCAN

Projede Çalışan Öğrenci(ler): FURKAN ÇELİK

Proje Alanı: FEN BİLİMLERİ

Öğrencilerin Okulu: Melikşah İlköğretim Okulu  

Proje Tanıtımı:

PROJE ADI: SÜRTÜNME KOVAR UÇAK 

PROJE AMACI: SÜRTÜNME KUVVETİNE DAHA AZ MARUZ KALAN VE DAHA HIZLI GİDEN BİR UÇAK YAPMAK

 PROJENİN HEDEFLERİ:

1. CİSİMLERİN ŞEKİLLERİNİ DEĞİŞTİREREK SÜRTÜNME KUVVETİNİN ETKİLERİNİN DEĞİŞİMİNİ GÖZLEMLEMEK

 ARAÇ GEREÇLER:

KARTON 

 PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

1. PROJEMİN İÇERİĞİ: SÜRTÜNME KUVVETİNİN ETKİSİNİ BİÇİMDE AZALTILMASI İÇİN UÇAĞIN KÜÇÜK ŞEKLİNİ TASARLADIM.PROJEM HALA DEVAM ETMEKTEDİR

 KULLANILAN YÖNTEMLER:

TASARLAMA, DENEY YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KULLANILMIŞTIR.

 SÜRTÜNME, BİRBİRİNE GÖRELİ OLARAK HAREKET EDEN İKİ NESNENİN ARASINDA OLUŞAN VE HAREKETE KARŞI KOYAN KUVVETE VERİLEN İSİMDİR. CİSİMLERİN ŞEKİLLERİNİ DEĞİŞTİREREK SÜRTÜNME KUVVETİNİN ETKİLERİNİN DEĞİŞİMİNİ GÖZLEMLEMEK

 SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: SÜRTÜNME KUVVETİNİN ETKİLERİNİ AZALTARAK DAHA HIZLI GİDEN VE  BU SEBEPLE YAKIT TASARRUFU SAĞLAYACAK ŞEKİLDE UÇAK TASARLADIM BU PROJE İLE ATOMUN KATMANLARINDAKİ ELEKTRON DİZİLİŞİ,PERİYOT NUMARASI VE GRUP NUMARASI KOLAYLIKLA ÖĞRENİLECEKTİR.






ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI: ZEYNEP KÖSE

DANIŞMAN ÖĞRETMEN: ESMA GÜL

PROJE NO: 20100022309

PROJE ADI: FENDAMA

PROJE AMACI: DAMA OYUNUNU FEN VE TEKNOLOJİ DERSİNDEKİ KAVRAMLARIN ÖĞRENİLME DÜZEYİNİ ÖLÇMEYE YARAYAN BİR ÖLÇME ARACI OLARAK KULLANMAK

 

PROJENİN HEDEFLERİ:

  • FEN VE TEKNOLOJİ DERSİNE KARŞI OLUMLU TUTUM GELİŞTİRMEYİ SAĞLAMAK
  • FEN VE TEKNOLOJİ KONULARINI FEN DAMA İLE DAHA EĞLENCELİ VE İLGİ ÇEKİCİ HALE GETİRMEK
  • SORULARI OYUN YOLUYLA SORMAK VE KALICI ÖĞRENMELER SAĞLAMAK
  • FEN VE TEKNOLOJİDE YARATICIĞI KULLANARAK EĞİTSEL BİR OYUN TASARIMI GELİŞTİRMEK
  • BİR SONRAKİ HAMLELERİ YAPARKEN GEREKLİ ÖNGÖRÜLERİ DÜŞÜNMEK VE ZEKAMIZI GELİŞTİRMEK

 

ARAÇ VE GEREÇLER:

  • 64 KARELİ SORU TAHTASI
  • SORU KARTLARI
  • DAMA TAŞLARI

 

PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

  • 64 KAREDEN VE İKİ RENKTEN OLUŞAN BİR DAMA TAHTASI HAZIRLADIM.
  • İKİ RENKLİ MUKAVVADAN DAİRELER KESTİM VE DAMA TAŞLARIMI YAPTIM.
  • 64 TANE FEN VE TEKNOLOJİ DERSİMİZDEKİKONULARI İÇEREN SORU KARTLARI HAZIRLADIM VE FEN DAMA OYUNUMU TAMAMLADIM.

 

KULLANILAN YAKLAŞIM, YÖNTEM VE TEKNİKLER:

ARAŞTIRMA, BULUŞ, PROJE TABANLI ÖĞRENME, EĞİTSEL OYUN, TASARIM YAKLAŞIM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KULLANILMIŞTIR.

 

ULAŞILAN SONUÇLAR:

İKİ KİŞİYLE OYNANAN FEN DAMA OYUNUNDA ÇAPRAZ İLERLEME YOLUYLA KARŞIMIZA ÇIKAN SORULARA DOĞRU YANITLAR VERİYOR VE KARŞIMIZDAKİNİN TAŞINI YİYORUZ, RAKİBİNİN BÜTÜN TAŞLARINI YİYEN OYUNCU OYUNUN GALİBİ OLUYOR.

 

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

BU PROJE İLE FEN VE TEKNOLOJİ KAVRAMLARININ ÖĞRENİLME DÜZEYİNİ EĞLENCELİ BİR YOLDAN ÖLÇEN FENDAMA EĞİTSEL OYUNU  TASARLANMIŞTIR.

 

NASIL OYNANIR?

  • TAŞLAR KARŞILIKLI OLARAK DAMA TAHTASINA DİZİLİR.

 

  • ZAR ATARAK OYUNA BAŞLANIR.
  • ZARI YÜKSEK ATAN OYUNCU DAMA TAŞINI ÇAPRAZ OLARAK BİR KARE İLERLER VE OYUN BAŞLAR.
  • İKİ TARAFIN TAŞLARI ÇAPRAZ OLARAK KARŞI KARŞIYA GELDİĞİNDE SIRA SORU KARTLARINA GELİR.
  • BİRİNCİ OYUNCU 35. KAREDEYSE E 44. KAREDEKİ TAŞI YİYEREK 53. KAREYEGEÇMEK İSTİYORSAL 53. KAEDEKİ SORUYU BİLMEMİZ GEREKİYOR.
  • SORUYU BİLEMEZSEK TAŞI YİYEMİYORUZ OLDUĞUMUZ KAREDE KALIYORUZ HAMLE ŞANSI DİĞER OYUNCUYA GEÇİYOR.
  • BU ŞEKİLDE REKİBİNİN TAŞLARINI BİTİREN VE EN ÇK SORUYU DOĞRU YANITLAYAN OUNCU OYUNUN GALİBİ OLUYOR.

 

PROJE TAKVİMİ:

PLANLAMA VE ARAŞTIRMA: 1 HAFTA

UYGULAMA:2 HAFTA

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: 1 HAFTA

 





FENTEKTOM  - ÜLKÜ TANRIVERDİ-BUSENUR DÜZGÜN


Proje Adı: FENTEKTOM

 Proje No: 2010000697

 Proje Rehber Öğretmeni: ESMA PEHLİVANOĞLU

Proje İli-İlçesi: ANKARA / SİNCAN

Projede Çalışan Öğrenci(ler): ÜLKÜ TANRIVERDİ-BUSENUR DÜZGÜN

Proje Alanı: FEN BİLİMLERİ

Öğrencilerin Okulu: Melikşah İlköğretim Okulu  

 Proje Tanıtımı:

PROJE ADI: FENTEKTOM 

PROJE AMACI: 7.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ KAVRAMLARINI TOMBALA İLE ÖĞRENMEK

 PROJENİN HEDEFLERİ:

1.FEN KAVRAMLARINI VE ANLAMLARINI FARKLI TOMBALA OYUNU İLE ÖĞRENMEK 

ARAÇ GEREÇLER:

-         Kumaş Torba

-         Renkli kartonlar

-         Ders kitabı

 PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

1.      FEN TANIMLARINI TOMBALA KARTLARINA YAZDIM

2.      NUMARA KESESİNİN İÇİNE KAVRAMLARI YAZIP ATTIM.

3.      KAVRAMLAR SÖYLENİNCE TANIMLARLA EŞLEŞECEK,İLK BİTİREN OYUNUN GALİBİ OLACAK.

 KULLANILAN YÖNTEMLER:

TASARLAMA,ARAŞTIRMA.

 ULAŞILAN SONUÇLAR:

PROJEMİZ SAYESİNDE EĞLENCELİ VE ETKİN BİR BİÇİMDE KAVRAMLARI

 

 




ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI: HATİCE GÜLCÜ

DANIŞMAN ÖĞRETMEN: ESMA GÜL

PROJE NO: 2010005955

PROJE ADI: PORTATİF SINIF

PROJE AMACI: HAYATIMIZI KOLAYLAŞTIRAN BASİT MAKİNELERDEN MAKARALARI, RAYLI SİSTEMLERİ KULLANARAK SINIFIMIZI PORTATİF, KOLAY TEMİZLENİR, DÜZENLİ VE DAHA KULLANIŞLI BİR HALE GETİRMEK

PROJENİN HEDEFLERİ:

  • BASİT MAKİNELERDEN MAKARALARIN ÇALIŞMA PRENSİBİNİ GÜNÜK HAYATIMIZDA (SINIFIMIZDA) KULLANMAK
  • SINIFIMIZA DÜZENLİ, KOLAY TEMZİLENİR VE KULLANIŞLI BİR PORTATİFLİK KATMAK

ARAÇ VE GEREÇLER:

  • MUKAVVA
  • MASA VE SIRA MAKETLERİ
  • PERDE KORNİŞLERİ
  • MAKARALAR
  • İP

 

PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

  • OLUŞTURACAĞIM PORTATİF SINIF MAKETİNİN TABANINA PER DE KORNİŞLERİNİ SIRA SIRA MONTE ETTİM.
  • SIRA VE MASA MAKETLERİMİ KORNİŞLERE GEÇİRDİM VE AYAKLARINI HAREKETLİ BİR HALE GETİRDİM.
  • TAHTA İÇİN ARKA SIRADAKİ ÖĞRENCİLER İÇİN YUKARI ÇIKIP AŞAĞI İNEBİLEN BİR MAKARA DÜZENEĞİ KURDUM VE PROTATİF SINIF PROJEMİ TAMAMLADIM.

 

KULLANILAN YAKLAŞIM, YÖNTEM VE TEKNİKLER:

ARAŞTIRMA, BULUŞ, PROJE TABANLI ÖĞRENME, PROBLEM ÇÖZME, TASARIM YAKLAŞIM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KULLANILMIŞTIR.

 

ULAŞILAN SONUÇLAR:

SINIFLARDA SIRALARIN ÇEKİLMESİ TEMİZLİK ANINDA VEYA DERSTE TAHTAYI GÖRME BAKIMINDAN PROBLEM OLUR. BUNU ÇÖZMEK İÇİN PORTATİF SINIFIMIZDA RAYLI SİSTEM SAYESİNDE MASALARI VE SIRALARI SAĞA VEYA SOLA HAREKET ETTREBİLİR, YAZI TAHTAMIZIZ MAKARA SİSTEMİ İLE YUKARI ÇIKARIP AŞAĞI İNDİREBİLİRİZ.

 

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

BU PROJE İLE HAYATIMIZI KOLAYLAŞTIRAN BASİT MAKİNELER KULLANILARAK PORTATİF SINIF TASARIMI YAPILMIŞTIR.

 

PROJE TAKVİMİ:

PLANLAMA VE ARAŞTIRMA: 1 HAFTA

UYGULAMA:2 HAFTA

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: 1 HAFTA

 

PROJE BÜTÇESİ: 10 TL





BİLEŞİK MAKİNELİ FABRİKAM  - NİSA HANOĞLU

Proje Adı: BİLEŞİK MAKİNELİ FABRİKAM

Proje No: 2010000703

Proje Rehber Öğretmeni: ESMA PEHLİVANOĞLU

Proje İli-İlçesi: ANKARA / SİNCAN

Projede Çalışan Öğrenci(ler): NİSA AYBÜKE HANOĞLU

Proje Alanı: FEN BİLİMLERİ

Öğrencilerin Okulu: Melikşah İlköğretim Okulu  

Proje Tanıtımı:

PROJE ADI: BİLEŞİK MAKİNELİ FABRİKAM 

PROJE AMACI: BASİT MAKİNELERİ KULLANARAK BİLEŞİK MAKİNE ÜRETME,KUVVETİN YÖNÜNÜ DEĞİŞTİRME

 PROJENİN HEDEFLERİ:

1.      TASARLANAN BİLEŞİK MAKİNE SAYESİNDE BASİT MAKİNELERİN ÇALIŞMA PRENSİBİNİ GÖSTERMEK

2.      BASİT MAKİNELERİN KUVVETİN YÖNÜNÜ DEĞİŞTİRDİĞİNİ GÖSTERMEK

 ARAÇ GEREÇLER:

-         18 Adet 9V ampul

 PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

1.      FABRİKAYI STRAFORLA YAPIP BOYADIM.

2.      İÇİNE,MAKARA,KALDIRAÇ,DİŞLİLERDEN OLUŞAN BİR DÜZENEK YERLEŞTİRDİM.

3.      BUĞDAY DEPOSUNUN ALTINA ÖĞÜTÜCÜ OLARAK DİŞLİLERDEN OLUŞAN BİR MOTOR YERLEŞTİRİM.

 KULLANILAN YÖNTEMLER:

TASARLAMA, DENEY YÖNTEM VE TEKNİKLERİ






ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI: EMRE YILDIRIM

DANIŞMAN ÖĞRETMEN: ESMA GÜL

PROJE NO: 2010005954

PROJE ADI: OTOMATİK IŞIKLI KAPI

PROJE AMACI: KAPIDAN EVE İLK GİRDİĞİMİZ ANDA OTOMATİK OLARAK IŞIK VEREN BİR KAPI TASARLAMAK

PROJENİN HEDEFLERİ:

  • DEVRE KURMAYI VE DEVRE ELEMANLARII DOĞRU BİRŞEKİLDE KULLANMAYI KEŞFETMEK
  • IŞIKLI KAPI İLE HAYATIMIZA KOLAYLIK KATMAK

 

ARAÇ VE GEREÇLER:

  • BAĞLANTI KABLOSU
  • DUY
  • PİL YATAĞI
  • ANAHTAR
  • PİL
  • KAPI MAKETİ

 

PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

  • DUY, PİL, ANAHTAR VE BAĞLANTI KABLOSU İLE IŞIK VEREN BİR DEVRE KURDUM.
  • DEVREYİ KAPI YERLEŞTİRDİM.
  • KAPI AÇILDIĞINDA ANHTARIN KAPANMASINA VE DEVRENİN IŞIK VERMESİNE DİKKAT ETTİM VE OTOMATİK IŞIKLI KAPI PROJEMİ TAMAMLADIM.

 

KULLANILAN YAKLAŞIM, YÖNTEM VE TEKNİKLER:

ARAŞTIRMA, BULUŞ, PROJE TABANLI ÖĞRENME, PROBLEM ÇÖZME, TASARIM YAKLAŞIM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KULLANILMIŞTIR.

 

ULAŞILAN SONUÇLAR:

EVE GİRDİĞİMİZ ANDA PRİZİ ARAYARAK IŞIĞI YAKMAK BİZİ BİRAZ ZORLAR. AMA OTOMATİK IŞIKLI KAPI İLE PRİZ ARAMADAN EVİMİZE GİRDİĞİMİZDE IŞIKLI BİR ORTAM BİZİ KARŞILAR.

 

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

BU PROJE İLE KAPIDAN İÇERİ GİRDİĞİMİZ ANDAN İTİBAREN IŞIK VEREN DEVRELİ BİR OTOMATİK IŞIKLI KAPI TASARIMI YAPILMIŞTIR.

 

PROJE TAKVİMİ:

PLANLAMA VE ARAŞTIRMA: 1 HAFTA

UYGULAMA:2 HAFTA

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: 1 HAFTA

 

PROJE BÜTÇESİ: 5 TL






 


ELEKTRONİK DİŞLİ MODELİM  - YAĞMUR TALAN

Proje Adı: ELEKTRİKLİ DİŞLİ MODELİM

Proje No: 2010019326

Proje Rehber Öğretmeni: ESMA PEHLİVANOĞLU

Proje İli-İlçesi: ANKARA / SİNCAN

Projede Çalışan Öğrenci(ler): YAĞMUR TALAN

Proje Alanı: FEN BİLİMLERİ

Öğrencilerin Okulu: Melikşah İlköğretim Okulu  

Proje Tanıtımı:

PROJE ADI: ELEKTRİKLİ DİŞLİ MODELİM

 PROJE AMACI: DİŞLİLERİN BÜYÜKLÜKLERİNE GÖRE DÖNME SAYILARINI KARŞILAŞTIRABİLMEK.YARIÇAPI BAKIMINDAN BÜYÜK DİŞLİNİN YARIÇAPI KÜÇÜK DİŞLİYE GÖRE DAHA FAZLA SAYIDA TUR ATTIĞINI GÖSTEREBİLMEK.

 PROJENİN HEDEFLERİ:

1.      DİŞLİLERİN DÖNME SAYILARININ YARIÇAPLA TERS ORANTILI OLDUĞUNU GÖSTERMEK

2.      DİŞLİLERİN DÖNME YÖNLERİNİ FARKETMEK

ARAÇ VE GEREÇLER

-KARTON

-2 ADET 9 V PİL

-ELEKTRİK MOTORU

- KARTON

 PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

1.      KARTONDAN DİŞLİ  MODELLERİNİ YAPTIM

2.      MUKAVVAYA SABİTLEDİM.

3.      MUKAVVANIN ARKA KISMINA ELEKTRİK MOTORUNU VE ÜRETECİ BAĞLADIM.

 KULLANILAN YÖNTEMLER: DENEY YÖNTEMİ

 ULAŞILAN SONUÇLAR:DİŞİLLERİN GÜNLÜK HAYATIMIZDAKİ YERİ VE ÖNEMİNİ ÖĞRENDİM.BÜYÜK YARIÇAPLI DİŞLİNİN KÜÇÜK YARIÇAPLI DİŞLİYE GÖRE DAHA AZ TUR ATTIĞINI GÖZLEMLEDİM.


ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI: ELİF DEĞİRMENCİOĞLU

DANIŞMAN ÖĞRETMEN: ESMA GÜL

PROJE NO: 2010005952

PROJE ADI: MONOFEN

PROJE AMACI: TWİSTER FEN OYUNUNU FEN VE TEKNOLOJİ DERSİNDEKİ KAVRAMLARIN ÖĞRENİLME DÜZEYİNİ ÖLÇMEYE YARAYAN BİR ÖLÇME ARACI OLARAK KULLANMAK

 

PROJENİN HEDEFLERİ:

  • FEN VE TEKNOLOJİ DERSİNE KARŞI OLUMLU TUTUM GELİŞTİRMEYİ SAĞLAMAK
  • HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM ÜNİTESİNİ MONOFENLE DAHA EĞLENCELİ VE İLGİ ÇEKİCİ HALE GETİRMEK
  • SORULARI OYUN YOLUYLA SORMAK VE KALICI ÖĞRENMELER SAĞLAMAK
  • FEN VE TEKNOLOJİDE YARATICIĞI KULLANARAK EĞİTSEL BİR OYUN TASARIMI GELİŞTİRMEK

 

ARAÇ VE GEREÇLER:

  • FEN PUANLAR
  • MONOFEN OYUN PANOSU
  • FEN FONU KARTLARI
  • FEN ŞANSI KARTLARI
  • PİYONLAR
  • ZAR

 

PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

  • PEMBE, SARI, MOR VE TURUNCU RENKLERDE KARTLARA ÜÇER TANE KOLAY-ORTA-ZOR SORULAR HAZIRLADIM.
  • SORULARIN ZORLUK DERECELERİNE UYGUN FEN PUANLAR BELİRLEDİM.
  • MONOPOLY OYUNUNDAKİNE BENZER BİR OYUN PANOSU DÜZENLEDİM.
  • PANODA ÜÇER RENGİ İÇEREN BÖLÜMLER OLUŞTURDUM.
  • ORTAYA FEN FONU VE FEN ŞANSI KARTLARIMI KOYDUM VE OYUNU HAZIRLADIM.

 

KULLANILAN YAKLAŞIM, YÖNTEM VE TEKNİKLER:

ARAŞTIRMA, BULUŞ, PROJE TABANLI ÖĞRENME, EĞİTSEL OYUN, TASARIM YAKLAŞIM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KULLANILMIŞTIR.

 

ULAŞILAN SONUÇLAR:

BEŞ KİŞİYLE OYNANAN BU OYUNDA OYUNCULAR SORULARA VERDİKLERİ CEVAPLAR SAYESİNDE FEN PUANLARINI KULLANIRLAR, EV, OTEL KURARLAR.

 

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

BU PROJE İLE FEN VE TEKNOLOJİ KAVRAMLARININ ÖĞRENİLME DÜZEYİNİ EĞLENCELİ BİR YOLDAN ÖLÇEN MONOFEN EĞİTSEL OYUNU  TASARLANMIŞTIR.

 

NASIL OYNANIR?

  • ZAR ATARAK OYUNA BAŞLANIR.
  • İLK KATEGORİ PEMBE SORULARIN OLDUĞU GRUPTUR. ZORLUK DURUMUNA GÖRE FEN PUANI OLAN SORULARA CEVAP VEREREK İLERLENİR.
  • EĞER FEN FONU GELİRSE FEN FONUNDAN BİR KART ÇEKİLİR. BURADA ‘BANKA HESABINDA YANLIŞILK VAR 200 FEN PUAN AL’ GİBİ İFADELER BULUNMAKTADIR.
  • EĞER FEN ŞANSI GELİRSE ORADA DA ‘BAŞLANGIÇ NOKTASINA İLERLE’ GİBİ İFADELER VAR.
  • KODESE GİR KISMINA DENK GELİRSEK BİRİNCİDE ZİYARETÇİ OLUYORUZ İİNCİDE İSE KODESE GİRİYORUZ VE BİR TUR BEKLİYORUZ.
  • PEMBE, SARI, MOR VEYA TURUNCU KATEGORİLERDEKİ SORULARI BİLİP TAMAMLARSAK FEN PUANLARIMIZLA EV, OTEL KURABİLİYORUZ VE ORDAN GEÇEN DİĞER OYUNCULAR BİZE KİRA ÖDÜYOR.
  • BİLGİMİZE GÖRE FEN PUAN KAZANIP EV, OTEL VS OLARAK KULLANIYORUZ VE YA KAZANIYORUZ YA DA BATIYORUZ.

 

PROJE TAKVİMİ:

PLANLAMA VE ARAŞTIRMA: 1 HAFTA

UYGULAMA:2 HAFTA

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: 1 HAFTA

 

PROJE BÜTÇESİ: 10 TL

VAVİENFABRİK- MERTCAN YELLİ

Proje Adı: VAVİENFABRİK

 Proje No: 2010019446

Proje Rehber Öğretmeni: ESMA PEHLİVANOĞLU

Proje İli-İlçesi: ANKARA / SİNCAN

Projede Çalışan Öğrenci(ler): MERTCAN YELLİ

Proje Alanı: FEN BİLİMLERİ

Proje Tanıtımı:

PROJE ADI: VAVİENFABRİK

PROJE AMACI: MIKNATISLAR YARDIMIYLA VAVİEN BAĞLANTISINI OLUŞTURMAK

 PROJENİN HEDEFLERİ:

1.      ELEKTRİK DEVRESİNİN TAMAMLANMASI İÇİN GEREKEN ŞARTLARI ÖĞRENMEK 

2.      VAVİEN BAĞLANTISININ ÇALIŞMA PRENSİBİNİ KAVRAMAK 

3.      VAVİEN ANAHTARINI KENDİ İMKANLARIMIZLA OLUŞTURABİLMEK 

4.      ELEKTRİĞİN FARKLI YERLERDEN GEÇİRİLEBİLECEĞİNİ KEŞFETMEK

 ARAÇ VE GEREÇLER

- METAL FABRİKA MODELİM

- DİKDÖRTGEN TAHTA BLOK

- 2 ADET KÜÇÜK BOY DİKDÖRTGEN MIKNATIS

- BAĞLANTI KABLOLARI

-2 ADET 9 V’LUK PİL

-2 ADET1.5 V  AMPUL

-2 ADET CAM ÇİVİSİ

 PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

1.      FABRİKA MODELİMİ OLUŞTURDUM.

2.      TAHTA BLOK ÜZERİNE MIKNATISLARI METAL PLAKALAR İLE SABİTLEYEREK ANAHTAR OLUİTURDUM

3.     BAĞLANTI KABLOLARINI BAĞLADIM.

4.     ANAHTAR BAĞLANTILARINA 2 KUTUP VERDİM,2 KUTUBA FAZ VE NÖTR VERDİM.

5.     ORTAK UÇLARA LAMBALARI BAĞLADIM.

6.     1. ANAHTARIN 1. KUTUBU 2. ANAHTARIN 1. KUTUBUNA, 1. ANAHTARIN 2. KUTUBU 2. ANAHTARIN 2. KUTUBUNA ŞEKLİNDE BAĞLANTIMI TAMAMLADIM.

 KULLANILAN YÖNTEMLER:

ARAŞTIRMA,DENEY

ULAŞILAN SONUÇLAR:

VAVİEN BAĞLANTISI İÇİN PİYASADA 3 GİRİŞLİ ANAHTARLAR BULUNMAKTADIR,BENİM PROJEMDE ,KENDİ TASARLADIĞIM ANAHTARLA VAVİEN BAĞLANTISI OLUŞTURDUM.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI: CANSU NEVRUZ

DANIŞMAN ÖĞRETMEN: ESMA GÜL

PROJE NO: 201003043

PROJE ADI: NAR MÜREKKEP

PROJE AMACI: KİMYASAL MADDE İÇERMEYEN DOĞAL BİR MÜREKKEP YAPMAK

PROJENİN HEDEFLERİ:

  • KİMYASAL MADDELERİN ZARARLI ETKİLERİNİ HAYATIMIZDAN UZAKLAŞTIRMAK
  • DOĞAL MÜREKKEP KULLANMAK

 

ARAÇ VE GEREÇLER:

  • NAR
  • NAR EKŞİSİ
  • BLENDER

 

PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

  • NARLARI SEÇİP BLENDER KULLANARAK SUYUNU SIKTIM.
  • DAHA KESKİN BİR RENK VERMESİ İÇİN 1 ÇAY KAŞIĞI KADAR NAR EKŞİSİ KATTIM.
  • KARIŞIMI 15 GÜN BEKLETTİM.
  • KULLANIMA HAZIR NAR MÜREKKEBİMLE DİVİT YARDIMIYLA YAZILAR YAZDIM.

 

KULLANILAN YAKLAŞIM, YÖNTEM VE TEKNİKLER:

ARAŞTIRMA, BULUŞ, PROJE TABANLI ÖĞRENME, PROBLEM ÇÖZME, TASARIM YAKLAŞIM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KULLANILMIŞTIR.

 

ULAŞILAN SONUÇLAR:

15 GÜN BEKLETİLEN NAR VE NAR EKŞİSİ KARIŞIMI KIRMIZI MÜREKKEP HALİNİ ALIYOR VE YAZI YAZMAYA UYGUN DOĞAL BİR MÜREKKEP ELDE EDİLİYOR.

 

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

BU PROJE İLE KİMYASAL MADDE İÇERMEYEN DOĞAL MÜREKKEP YAPILMIŞTIR.

 

PROJE TAKVİMİ:

PLANLAMA VE ARAŞTIRMA: 1 HAFTA

UYGULAMA:2 HAFTA

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: 1 HAFTA

 

PROJE BÜTÇESİ: 5 TL










TAD TOMURCUKLARI NEREDE GİZLİ? -A.BATUHAN POLAT

Proje Adı: TOMURCUK GRUPLARI NEREDE GİZLİ?

Proje No: 2010000699

Proje Rehber Öğretmeni: -ESMA PEHLİVANOĞLU

 Proje İli-İlçesi: ANKARA / SİNCAN

Projede Çalışan Öğrenci(ler): AHMET BATUHAN POLAT

Proje Alanı: FEN BİLİMLERİ

Öğrencilerin Okulu: Melikşah İlköğretim Okulu  

Proje Tanıtımı:

PROJE ADI: TOMURCUK GRUPLARI NERELERDE GİZLİ?

PROJE AMACI: TAT TOMURCUKLARI DİLİMİZİN HER YERİNDE FAKAT GRUPLAR HALİNDE EN FAZLA BULUNDUĞU YERLERİ MODELLE GÖSTERMEK VE KALICI ÖĞRENMEYİ SAĞLAMAYI AMAÇLADIM.

 PROJENİN HEDEFLERİ:

1.      TAT TOMURCUKLARININ YERLERİNİ HEM KENDİM ÖĞRENMEK HEM DE ARKADAŞLARIMA ÖĞRETMEK İÇİN BU MAKETİ TASARLADIM.

 ARAÇ GEREÇLER:

-         TAHTA

-         YEŞİL BİBER

-         TOZ ŞEKER

-         TUZLU BİSKÜVİ

-         LİMON KABUĞU

 PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

1.      DİL OLARAK TAHTADAN ŞEKİL VERDİĞİM MAKETİ KULLANDIM.

2.      ÜZERİNİ BOYADIM VE ACI TAT TOMURCUKLARININ YOĞUN OLARAK BULUNDUĞU YERE BİBER YAPIŞTIRDIM.

3.      EKŞİ TOMURCUKLARININ YOĞUN OLARAK BULUNDUĞU  BÖLGEYE LİMON KABUĞU YAPIŞTIRDIM.

4.      TUZLU KISMA, TUZLU BİSKÜVİ VE TATLI KISMA DA BON BON  ŞEKER YAPIŞTIRDIM.

 KULLANILAN YÖNTEMLER:

TASARLAMA, DENEY YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KULLANILMIŞTIR.

 ULAŞILAN SONUÇLAR: TAHTADAN DİL MAKETİ YAPARAK TATLI,TUZLU,EKŞİ VE ACI TAD ALMA TOMURCUKLARININ YOĞUN OLARAK BULUNDUĞU BÖLÜMLERE,O TATTA YİYECEKLER YAPIŞTIRARAK ÖĞRENMEYİ KALICI HALE GETİRDİM.









ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI: BETÜL TETİK

DANIŞMAN ÖĞRETMEN: ESMA GÜL

PROJE NO: 2010002282

PROJE ADI: TWİSTER FEN

PROJE AMACI: TWİSTER FEN OYUNUNU FEN VE TEKNOLOJİ DERSİNDEKİ KAVRAMLARIN ÖĞRENİLME DÜZEYİNİ ÖLÇMEYE YARAYAN BİR ÖLÇME ARACI OLARAK KULLANMAK

 

PROJENİN HEDEFLERİ:

  • FEN VE TEKNOLOJİ DERSİNE KARŞI OLUMLU TUTUM GELİŞTİRMEYİ SAĞLAMAK
  • BEDENSEL HAREKETLERİMİZİ DE İŞE KOŞMAK
  • SORULARI OYUN YOLUYLA SORMAK VE KALICI ÖĞRENMELER SAĞLAMAK
  • FEN VE TEKNOLOJİDE YARATICIĞI KULLANARAK EĞİTSEL BİR OYUN TASARIMI GELİŞTİRMEK

 

ARAÇ VE GEREÇLER:

  • RENKLİ HALKALAR
  • TUTTURUCU KLİSELER
  • OYUN ÇARKI

 

PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

  • OYUN ÇARKININ ÜZERİNE FARKLI RENKTE SORULAR YAZDIM VE YAPIŞTIRDIM.
  • HALKALARI İSTEDİĞİM ŞEKİLDE DİZDİM.
  • ÇARKI ÇEVİRDİM VE HANGİ RENKTE HANGİ SORU GELDİYSE ONA CEVAP VEREREK SEK SEK ŞEKİLNDE O HALKANIN İÇİNE ZIPLADIM.
  • OYUNU BU ŞEKİLDE TASARLAYARAK OYNAMAYA BAŞLADIM.

 

KULLANILAN YAKLAŞIM, YÖNTEM VE TEKNİKLER:

ARAŞTIRMA, BULUŞ, PROJE TABANLI ÖĞRENME, EĞİTSEL OYUN, TASARIM YAKLAŞIM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KULLANILMIŞTIR.

 

ULAŞILAN SONUÇLAR:

BİR YA DA DAHA FAZLA OYUNCUYLA OYNANAN BU OYUNDA SORULARA EN DOĞRU CEVAPLARI VEREREK SEKSEĞİ TAMAMLAYAN OYUNCU OYUNUN GALİBİ OLUR.

 

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

BU PROJE İLE FEN VE TEKNOLOJİ KAVRAMLARININ ÖĞRENİLME DÜZEYİNİ EĞLENCELİ BİR YOLDAN ÖLÇEN TWİSTER FEN EĞİTSEL OYUNU  TASARLANMIŞTIR.

 

NASIL OYNANIR?

  • İSTEDİĞİMİZ ŞEKİLDE HALKALAR DİZİLİR.
  • ÇARK ÇEVRİLİR.
  • HANGİ RENK GELDİYSE O RENKTEKİ HALKANIN İÇİNE TEK AYAK ÜZERİNDE GİDİLİR.
  • ÇARKTA GELEN SORU SORULUR.
  • OYUNCU SORUYU DOĞRU CEVAPLARSA AYNI RENK HALHALKALARDAN İSTEDİĞİ BAŞKA BİR HALKAYA SEK SEK YAPARAK GEÇER.
  • OYUNCU SORUYU BİLEMEZSE TEKRAR BİR ÖNCEKİ HALKAYA GİDER.
  • ÇARKI TEKRAR ÇEVİREREK BAŞKA HALKADA BAŞKA SORULAR YANITLANIR VE SEK SEK BU ŞEKİLDE BİTİRİLMEYE ÇALIŞILIR.
  • BİRDEN FAZLA KİŞİYLE OYNANIYORSA SEKSEĞİ ÖNCE TAMAMLAYAN OYUNCU OYUNUN GALİBİ OLUR.

 

PROJE TAKVİMİ:

PLANLAMA VE ARAŞTIRMA: 1 HAFTA

UYGULAMA:2 HAFTA

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: 1 HAFTA

 

PROJE BÜTÇESİ: 40 TL

 






BENİM ATOM MODELLERİM - ŞEYMA MERCAN

Proje Adı: BENİM ATOM MODELLERİM

Proje No: 2010000705

Proje Rehber Öğretmeni: ESMA PEHLİVANOĞLU

 Proje İli-İlçesi: ANKARA / SİNCAN

Projede Çalışan Öğrenci(ler): ŞEYMA MERCAN

Proje Alanı: FEN BİLİMLERİ

Öğrencilerin Okulu: Melikşah İlköğretim Okulu  

 Proje Tanıtımı:

PROJE ADI:BENİM  ATOM MODELLERİM

PROJE AMACI: ATOMUN KATMANLARI VE KATMANLARININ KAÇ ELEKTRON KAPASİTELİ OLDUĞUNU SOMUTLAŞTIRMAK

PROJENİN HEDEFLERİ:

1.      ATOMUN KATMANLARDAN OLUŞTUĞUNU ÖĞRENMEK

2.      ATOMUN KATMANLARINA ELEKTRONLARIN SIRALANDIĞINI GÖSTERMEK

3.      ATOM KATMANLARI VE ELEKTRONLARIN SIRAYLA YERLEŞTİĞİNİ GÖSTERMEK

4.      ELEKTRONLARIN DİZİLDİĞİ KATMANLARI SEPETLERE BENZETMEK

 ARAÇ GEREÇLER:

-         TEL

-         KARTON

-         AĞAÇ TUTKALI

 PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

1.      YAPTIĞIM İKİ FARKLI ATOM MODELİ İLE ATOMUN YAPISI VE KATMANLARINI GÖSTERDİM.  

2.      KATMANLAR VE KAÇAR ELEKTRON ALDIKLARINI KARTONDAN YAPTIĞIM SEPETLER İLE GÖSTERDİM. 

 KULLANILAN YÖNTEMLER:

TASARLAMA, ARAŞTIRMA,DENEY YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

ULAŞILAN SONUÇLAR:

ATOMUN ÇEKİRDEĞİNDEN DIŞA DOĞRU KATMANLARI NUMARALANDIRIRSAK, ATOMUN ÇEKİRDEĞİNE EN YAKIN KATMAN 1 . KATMAN, DAHA SONRA DIŞA DOĞRU İKİNCİ KATMAN, 3.... KATMAN DİYE DEVAM EDER.

EĞER BİR ATOMUN BİR ELEKTRON KATMANI VARSA BU KATMAN EN FAZLA 2 ELEKTRON BULUNDURABİLİR. BİR KATMANLI VE BU KATMANDA 2 ELEKTRONU OLAN ATOM KARARLIDIR.

İKİ VE İKİDEN ÇOK KATMANLI ATOMLARDA İSE, ATOMUN EN SON KATMANINDA 8 ELEKTRON VARSA ATOM YİNE KARARLIDIR.

BİR ELEKTRON KATMANLI ATOM İÇİN 2 ELEKTRON, ÇOK KATMANLI ATOM İÇİN EN DIŞ ENERJİ SEVİYESİNDE SEKİZ ELEKTRON BULUNDURAN N ATOMLAR KARARLIDIR.

KARARLI NE DEMEK BUNA BİR BAKALIM?

KARARLI ATOM, BAŞKA ATOMLARLA BİLEŞİK YAPMAZ. BU DA ONUN  AZ ENERJİ HARCAMASINA NEDEN OLUR.

AYAKTA UZUN SÜRE DURDUĞUNUZDA BİR SÜRE SONRA RAHATSIZ OLURSUNUZ. OTURDUĞUNUZDA BİRAZ DAHA KENDİNİZİ MUTLU HİSSEDERSİNİZ. ANCAK BİR SÜRE SONRA SIRANIN ÜZERİNE DOĞRU UZANMANIZ SİZİ DAHA ÇOK MUTLU EDER. EVE GİTTİĞİNİZDE KANEPEYE UZANMANIZSA DAHA HOŞTUR. NEDENİ EN AZ ENERJİ HARCADIĞINIZ KONUMUNUZ UZANDIĞINIZDA Kİ KONUMUNUZDUR.

ATOMDA EN AZ ENERJİYİ HARCAMAK İSTER VE BUNUN İÇİN KARARLI OLMAYA ÇABALAR.

 KAYNAKLAR:

http://www.fenveteknoloji.gen.tr/v2/Konu.asp?mdakid=47






ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI: SILA YILDIRIM

DANIŞMAN ÖĞRETMEN: ESMA GÜL

PROJE NO: 2010002279

PROJE ADI: DUYMA ENGELLİLER İÇİN KAPI ZİLİ

 

PROJE AMACI: ELETKRİK MOTORUNA BAĞLANAN PERVANE İLE ZİLİN ÇALINDIĞINI DUYAMAYAN DUYMA ENGELLİ EV SAHİBİNİN PERVANENİN DÖNDÜĞÜNÜ GÖRMESİ VE KAPIYI AÇMASINI SAĞLAMAK

 

PROJENİN HEDEFLERİ:

  • ELEKTRİK MOTORUNDAN PERVANE YAPMAK
  • DUYMA ENGELLİ EV SAHİPLERİNE MİSAFİRLERİNE KAPILARINI AÇMALARINDA YARDIMCI OLMAK

 

ARAÇ VE GEREÇLER:

  • ELEKTRİK MOTORU
  • PERVANE
  • EV MAKETİ
  • BAĞLANTI KABLOSU
  • ANAHTAR

 

PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

  • ELEKTRİK MOTORUNU BAĞLANTI KABLOSUYLA EVİN DIŞINDAKİ ZİL BUTONUNA BAĞLADIM.
  • MOTORA PERVANEYİ BİRLEŞTİRDİM.
  • PERVANELİ DÜZENEĞİ EV MAKETİNİN TAVANINA ASTIM.
  • ZİL BUTONUNU KAPININ DIŞINDA BIRAKTIM.

 

KULLANILAN YAKLAŞIM, YÖNTEM VE TEKNİKLER:

ARAŞTIRMA, BULUŞ, PROJE TABANLI ÖĞRENME, PROBLEM ÇÖZME, TASARIM YAKLAŞIM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KULLANILMIŞTIR.

 

ULAŞILAN SONUÇLAR:

DIŞARIDAN ZİL BUTONUNA BASILDIĞINDA MOTOR HAREKETE GEÇER VE PERVANE DÖNMEYE BAŞLAR. PERVANENİN DÖNDÜĞÜNÜ GÖREN EV SAHİBİ MİSAFİRLERİNE KAPIYI AÇAR.

 

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

BU PROJE İLE DUYMA ENGELLİLERE UYGUN PERVANELİ KAPI ZİLİ TASARIMI YAPILMIŞTIR.

 

PROJE TAKVİMİ:

PLANLAMA VE ARAŞTIRMA: 1 HAFTA

UYGULAMA:2 HAFTA

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: 1 HAFTA

 

PROJE BÜTÇESİ: 5 TL

 

 













KULAK TÜNELİ-SES TRENİ  - MELTEM YALÇIN- Y.İREM BAYTOK



Proje Adı: KULAK TÜNELİ,SES TRENİ

Proje No: 2010000687

Proje Rehber Öğretmeni: ESMA PEHLİVANOĞLU

Proje İli-İlçesi: ANKARA / SİNCAN

Projede Çalışan Öğrenci(ler): YAREN İREM BAYTOK - MELTEM YALÇIN

Proje Alanı: FEN BİLİMLERİ

Öğrencilerin Okulu: Melikşah İlköğretim Okulu   Proje Tanıtımı:

PROJE ADI: KULAK TÜNELİ VE SES TRENİ 

PROJE AMACI: KULAĞIN YAPISINI SIRASIYLA ÖĞRENMEK VE İŞİTME OLAYINI KAVRAMAK

 PROJENİN HEDEFLERİ:

1.      İŞİTME OLAYINI TRENLE VE TÜNELLE ÖĞRENMEK

 ARAÇ VE GEREÇLER

-TAHTA BLOKLAR

-MUKAVVA

-TREN YOLU

-TREN VE VAGONLARI

 PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

1.      KULAKTA SESİN İZLEDİĞİ YOLU YANİ İŞİTME OLAYINDAKİ SIRAYI AKLIMDA TUTABİLMEK İÇİN BÖYLE BİR YÖNTEM BULDUM KENDİME.TÜNEL KULAK OLDU

2.       SES ÇIKARAN TREN.TRENİN HER BİR VAGONUUN ÜZERİNE,SIRASIYLA SESİN KULAKTA İZLEDİĞİ KISIMLAR OLDU.KULAK YOLU,KULAK ZARI,OVAL PENCERE,ÇEKİÇ-ÖRS,ÜZENGİ,SALYANGOZ,YARIM DAİRE KANALLARI,VE İŞİTME SİNİRLERİ YAZDIM.

KULLANILAN YÖNTEMLER:

ARAŞTIRMA,ÖYKÜLEYİCİ BENZETME(ÖYKÜLEYİCİ ANLATIM)

 

ULAŞILAN SONUÇLAR:.PROJEMİN SONUNDA KULAK YAPISI VE SESİN İZLEDİĞİ YOLLARI VAGON SIRASIYLA ÖĞRENDİM.











ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI: HANDE SEZEN

DANIŞMAN ÖĞRETMEN: ESMA GÜL

PROJE NO: 2010001992

PROJE ADI: SOLO FEN TEST

PROJE AMACI: SOLO TEST OYUNUNU FEN VE TEKNOLOJİ DERSİNDEKİ KAVRAMLARIN ÖĞRENİLME DÜZEYİNİ ÖLÇMEYE YARAYAN BİR ÖLÇME ARACI OLARAK KULLANMAK

 

PROJENİN HEDEFLERİ:

  • FEN VE TEKNOLOJİ DERSİNE KARŞI OLUMLU TUTUM GELİŞTİRMEYİ SAĞLAMAK
  • SORULARI OYUN YOLUYLA SORMAK VE KALICI ÖĞRENMELER SAĞLAMAK
  • FEN VE TEKNOLOJİDE YARATICIĞI KULLANARAK EĞİTSEL BİR OYUN TASARIMI GELİŞTİRMEK

 

ARAÇ VE GEREÇLER:

  • KARTON KÜLAHLAR
  • YUVARLAK KARTON DAİRELER

 

PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

  • BÜYÜK YUVARLAK BİR KARTONDAN DAİRE YAPTIM.
  • DAİRENİN ÜZERİNE 32 TANE KÜÇÜK DAİRELER OLUŞTURDUM VE ÜZERLERİNE 32 FARKLI SORU YAZDIM.
  • ORTAYA İSE FARKLI RENK KÜÇÜK BİR DAİRE YAPTIM.
  • SORULARIN ÜZERİNİ KAPATMAK İÇİN 32 TANE KÜLAH HAZIRLADIM.

 

KULLANILAN YAKLAŞIM, YÖNTEM VE TEKNİKLER:

ARAŞTIRMA, BULUŞ, PROJE TABANLI ÖĞRENME, EĞİTSEL OYUN, TASARIM YAKLAŞIM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KULLANILMIŞTIR.

 

ULAŞILAN SONUÇLAR:

TEK KİŞİ OYNANAN OYUNDA KİŞİ BÜTÜN KÜLAHLARI TOPLAYINCAYA KADAR SORULARA CEVAPLAR ARAR VE BÜTÜN KÜLAHLAR TOPLANDIĞINDA OYUN BİTER.

 

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

BU PROJE İLE FEN VE TEKNOLOJİ KAVRAMLARININ ÖĞRENİLME DÜZEYİNİ EĞLENCELİ BİR YOLDAN ÖLÇEN SOLA FEN TEST EĞİTSEL OYUNU  TASARLANMIŞTIR.

 

NASIL OYNANIR?

  • 32 SORU KARTO DAİRELERİN ÜZERİNE SARI KISIMLARI ÜSTE GELECEK ŞEKİLDE DİZİLİR.
  • MAVİ KISIM BOŞ BIRAKILIR.
  • BOŞ MAVİ DAİRENİN ETRAFINDAKİ SARI DAİRELERİN BİR ARKASINDAKİ DAİRELERİN HERHANGİ BİRİ ÜZERİNDE DURAN KÜLAH MAVİ DAİREYE ATLATILIR VE OYUN BAŞLAR.
  • ALTTAN ÇIKAN SORU CEVAPLANIR VE KÜLAHLAR BU ŞEKİLDE BİR ÖNÜNDEKİNİN ÜZERİNDEN ATLATILIP SORULARA CEVAPLAR VERİLEREK TOPLANIR.
  • KÜLAHLARI TOPLANDIĞINDA OYUN SONA ERER.

 

PROJE TAKVİMİ:

PLANLAMA VE ARAŞTIRMA: 1 HAFTA

UYGULAMA:2 HAFTA

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: 1 HAFTA

 

PROJE BÜTÇESİ: 5 TL








SÜRTÜNME KOVAR UÇAK-FURKAN ÇELİK


Proje Adı: SÜRTÜNME KOVAR UÇAK

Proje No: 2010000688

Proje Rehber Öğretmeni: ESMA PEHLİVANOĞLU

Proje İli-İlçesi: ANKARA / SİNCAN

Projede Çalışan Öğrenci(ler): FURKAN ÇELİK

Proje Alanı: FEN BİLİMLERİ

Öğrencilerin Okulu: Melikşah İlköğretim Okulu  

Proje Tanıtımı:

PROJE ADI: SÜRTÜNME KOVAR UÇAK 

PROJE AMACI: SÜRTÜNME KUVVETİNE DAHA AZ MARUZ KALAN VE DAHA HIZLI GİDEN BİR UÇAK YAPMAK

 PROJENİN HEDEFLERİ:

1. CİSİMLERİN ŞEKİLLERİNİ DEĞİŞTİREREK SÜRTÜNME KUVVETİNİN ETKİLERİNİN DEĞİŞİMİNİ GÖZLEMLEMEK

 ARAÇ GEREÇLER:

KARTON 

 PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

1. PROJEMİN İÇERİĞİ: SÜRTÜNME KUVVETİNİN ETKİSİNİ BİÇİMDE AZALTILMASI İÇİN UÇAĞIN KÜÇÜK ŞEKLİNİ TASARLADIM.PROJEM HALA DEVAM ETMEKTEDİR

 KULLANILAN YÖNTEMLER:

TASARLAMA, DENEY YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KULLANILMIŞTIR.

 SÜRTÜNME, BİRBİRİNE GÖRELİ OLARAK HAREKET EDEN İKİ NESNENİN ARASINDA OLUŞAN VE HAREKETE KARŞI KOYAN KUVVETE VERİLEN İSİMDİR. CİSİMLERİN ŞEKİLLERİNİ DEĞİŞTİREREK SÜRTÜNME KUVVETİNİN ETKİLERİNİN DEĞİŞİMİNİ GÖZLEMLEMEK

 SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: SÜRTÜNME KUVVETİNİN ETKİLERİNİ AZALTARAK DAHA HIZLI GİDEN VE  BU SEBEPLE YAKIT TASARRUFU SAĞLAYACAK ŞEKİLDE UÇAK TASARLADIM BU PROJE İLE ATOMUN KATMANLARINDAKİ ELEKTRON DİZİLİŞİ,PERİYOT NUMARASI VE GRUP NUMARASI KOLAYLIKLA ÖĞRENİLECEKTİR.


 FEN KURABİYESİ -ELVAN YAKUT


Proje Adı: FEN KURABİYESİ

Proje No: 2010000689

Proje Rehber Öğretmeni: ESMA PEHLİVANOĞLU

Proje İli-İlçesi: ANKARA / SİNCAN

Projede Çalışan Öğrenci(ler): ELVAN YAKUT

Proje Alanı: FEN BİLİMLERİ 

Öğrencilerin Okulu: Melikşah İlköğretim Okulu   Proje Tanıtımı:

PROJE ADI: FEN KURABİYE 

PROJE AMACI: FEN DERSİNDE ÖĞRENİLEN ŞEKİLLERİ,KAVAMLARI EĞLENCELİ BİÇİMDE SUNMAK,FEN DERSİNİ İLGİ ÇEKİCİ HALE GETİRMEK

 PROJENİN HEDEFLERİ:

1.      EĞİTSEL OYUNLA ÖĞRENMEYİ VE İLGİ DÜZEYİNİ ARTTIRMAK

 ARAÇ VE GEREÇLER

-KURABİYE

-GIDA BOYASI

 PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

 1.      FEN VE TEKNOLOJİ DERSİNDE GÖRDÜĞÜM KAVRAMLARI LİSTELEDİM

2.      KURABİYELERİNŞEKLİNİ BU KAVRAMLARA GÖRE VERDİM..

3.      UN KURABİYESİNİ HAZIRLADIM VE PİŞİRDİM.









ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI: FATİH DAĞ

DANIŞMAN ÖĞRETMEN: ESMA GÜL

PROJE NO: 2010001991

PROJE ADI: NASIL İSTERSEN ÖYLE ÖĞREN!

PROJE AMACI: GÖRSELLİĞİN ÖN PLANDA OLDUĞU FEN VE TEKNOLOJİ DERSİNDE YAZI TAHTASINA GÖRSELLİK KATARAK GÖRSEL ÖĞRENMEYİ DESTELEMEK, KOLAY VE KALICI ÖĞRENMEYİ SAĞLAMAK

 

PROJENİN HEDEFLERİ:

  • YAZI TAHTASINA FEN VE TEKNOLOJİ İÇERİKLİ GÖRSELLİK KATMAK
  • GÖRSEL OLARAK ÖĞRENEN ÖĞRENCİLERE KOLAYLIK SAĞLAMAK
  • FEN VE TEKNOLOJİYİ ETKİLİ, ANLAMLI, KOLAY VE KALICI ÖĞRENMEYİ SAĞLAMAK

 

ARAÇ VE GEREÇLER:

  • 1M EN VE 1M BOYUNA SAHİP BEYAZ YAZI TAHTASI
  • METAL PARÇASI
  • RAYLI SİSTEM

 

PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

  • BİR ADET BEYAZ YAZI TAHTASINI ALDIM.
  • DİĞER TAHTANIN ÜZERİNİ METAL LEVHA İLE KAPLADIM.
  • ARAYA RAYLI BİR SİSTEM KURDUM.
  • İKİ TAHTAYI RAYLI KSIMDAN BİRLEŞTİRDİM VE KIZAK MODELLİ BİR TAHTA ELDE ETTİM.
  • METAL YÜZEY İÇİN FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ İLE İLGİLİ OLARAK HAZIRLADIĞIM GÖRSELLERİN ARKASINI MIKNATISLA TUTTURDUM.
  • TAHTANIN ÖN YÜZÜNÜ YAZI İÇİN KIZAKLA AÇILAN YÜZÜNÜ GÖRSEL ÖĞRENME VE MIKNATISLAR İÇİN TASARLADIM.

 

KULLANILAN YAKLAŞIM, YÖNTEM VE TEKNİKLER:

ARAŞTIRMA, BULUŞ, PROJE TABANLI ÖĞRENME, PROBLEM ÇÖZME, TASARIM YAKLAŞIM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KULLANILMIŞTIR.

 

ULAŞILAN SONUÇLAR:

MIKNATISIN METAL YÜZEYE TUTUNMA ÖZELLİĞİ VARDIR. BU TAHTANIN ÖN YÜZEYİNE KONU İLE İLGİLİ YAZILI BİLGİLER ARKA YÜZEYİNE GÖRSEL RESİMLER TUTTURULUYOR. KIZAK SAYESİNDE İSTEDİĞİMZ ZAMAN GÖRSEL YÜZEYİ ORTAYA ÇIKARABİLİYORUZ.

 

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

BU PROJE İLE MIKNATISIN METALLERİ TUTMA ÖZELLİĞİNDEN YARARLANILARAK KIZAKLI VE GÖRSEL ÖĞRENMEYİ DESTEKLEYİCİ BİR YAZI TAHTASI TASARIMI YAPILMIŞTIR.

 

PROJE TAKVİMİ:

PLANLAMA VE ARAŞTIRMA: 1 HAFTA

UYGULAMA:2 HAFTA

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: 1 HAFTA

 

PROJE BÜTÇESİ: 15 TL










FOTOSENTEZİN RENGİ:SELİN ALPAY- ELİF KÖSE


Proje Adı: FOTOSENTEZİN RENGİ

Proje No: 2010000691

Proje Rehber Öğretmeni: ESMA PEHLİVANOĞLU

Proje İli-İlçesi: ANKARA / SİNCAN

Projede Çalışan Öğrenci(ler): SELİN ALPAY -ELİF KÖSE

Proje Alanı: FEN BİLİMLERİ  

Öğrencilerin Okulu: Melikşah İlköğretim Okulu  

Proje Tanıtımı:

PROJE ADI: FOTOSENTEZİN RENGİ

 PROJE AMACI: FOTOSENTEZİN HANGİ RENKTE DAHA ÇOK GERÇEKLEŞTİĞİNİ GÖZLEMLEMEK,IŞIKLA AYNI RENK ÇİÇEĞE SAHİP BİTKİDEKİ FOTOSENTEZ HIZINI VE BÜYÜMEYİ GÖZLEMLEMEK

 PROJENİN HEDEFLERİ:

1.      FOTOSENTEZİN EN ÇOK HANGİ RENKTE GERÇEKLEŞTİĞİNİ ÖĞRENMEK

2.      ÇİÇEK RENGİ İLE FOTOSENTEZ ARAINDA BİR İLİŞKİNİN OLUP OLMADIĞINI ÖĞRENMEK

 ARAÇ VE GEREÇLER

-TAHTA BLOKLAR

-4 ADET VİOLA BİTKİSİ(MENEKŞE)

-4 FARKLI RENKTE IŞIK

 PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

1. 4 BÖLMELİ BİR TAHTA BLOK HAZIRLADIM.

2. ÜST KISMINA BEYAZ,KIRMIZI,SARI VE MOR IŞIK TAKTIM.

3. TAHTA BLOĞUN ARKASINA ÜRETEÇ BAĞLADIM.

4.BİTKİLER AYNI ANDA DİKİLMİŞ AYNI ORTAMDA BULUNAN VE AYNI MİKTARDA SULANAN VİOLA( MENEKŞE) BİTKİSİYDİ.

5.HER AKŞAM  2 SAAT AMPULLERİ YAKTIM.

 KULLANILAN YÖNTEMLER:

ARAŞTIRMA,DENEY

 ULAŞILAN SONUÇLAR: BEYAZ YAPRAKLI MENEKŞENİN ÇİÇEĞİNİN DİĞERLERİNE GÖRE DAHA AZ BÜYÜDÜĞÜNÜ,FAKAT MOR YAPRAKLI BİTKİNİN YAPRAKLARININ DİĞERLERİNE GÖRE DAHA ÇOK BÜYÜDÜĞÜNÜ GÖZLEMLEDİM.MOR IŞIKTA FOTOSENTEZİN DAHA HIZLI OLDUĞU KANISINA VARDIM.GÖZLEMLERİM DEVAM EDİYOR.

 PROJE TAKVİMİ:2 KASIM 2010 DA ÇALIŞMA TAKVİMİ OLUŞTURDUM.7 KASIM DA AYNI AĞIRLIKTAKİ 4 BİTKİYİ  ÇİÇEKSİZ OLARAK DİKTİM.EŞİT GÜNEŞ ALMA ORTAMINDA VE EŞİT SICAKLIKTA BİR ODAYA KOYDUM.AKŞAM 18-20 SAATLERİ ARASINDA IŞIKLARI YAKIP GÖZLEMLEDİM.









ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI: MELEK DEMİREL

DANIŞMAN ÖĞRETMEN: ESMA GÜL

PROJE NO: 201000647

PROJE ADI: ÜTÜ YAPMAYI KOLAYLAŞTIRAN ÜTÜ MASASI

 

PROJE AMACI: METALLERİN ISIYI İLETME ÖZELLİĞİNİ KULLANRAK ÜTÜ YAPMAYIKOLAYLAŞTIRAN BİR ÜTÜ MASASI TASARLAMAK

 

PROJENİN HEDEFLERİ:

  • METALLERİN ISIYI İLETME ÖZELLİĞİNİ KEŞFETMEK
  • REZİSTANSIN NE İŞE YARADIĞINI KAVRAMAK
  • GİYSİLERİ TEK SÜRÜŞTE İKİ TARAFLI OLARAK DAHA KISA SÜREDE ÜTÜLEMEK
  • ELEKTRİK TASARRUFU SAĞLAMAK

 

ARAÇ VE GEREÇLER:

  • METAL PARÇASI
  • AYAK
  • REZİSTANS
  • FİŞ

 

PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

  • ISITMA TELİNİN UCUNA FİŞİ YERLEŞTİREREK REZİSTANSA BAĞLADIM.
  • METALİ ÜTÜ MASASI ŞEKİLİNDE KESTİM.
  • METALLE AYAĞI BİRLEŞTİRDİM.
  • ISITMA TELİNİ ÜTÜ MASASININ ARKASINA YERLEŞTİRDİM.

 

KULLANILAN YAKLAŞIM, YÖNTEM VE TEKNİKLER:

ARAŞTIRMA, BULUŞ, PROJE TABANLI ÖĞRENME, PROBLEM ÇÖZME, TASARIM YAKLAŞIM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KULLANILMIŞTIR.

 

ULAŞILAN SONUÇLAR:

METALLERİN ISIYI İLTME ÖZELLİĞİ VARDIR. BU ÖZELLİKLERE SAHİP ISITMALI ÜTÜ MASASI KISA ZAMANDA DAHA KOLAY ÜTÜ YAPMAYI SAĞLAR VE BÖYLECE ELKTRİK TASARRUFU YAPILMIŞ OLUR.

 

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

BU PROJE İLE METALLERİN ISIYI İLETME ÖZELLİĞİ SAYESİNDE ISITMALI BİR ÜTÜ MASASI YAPILARAK ÜTÜ YAPMAYI KOLAYLAŞTICI BİR ALET TASARIMI YAPILMIŞTIR.

 

PROJE TAKVİMİ:

PLANLAMA VE ARAŞTIRMA: 1 HAFTA

UYGULAMA:2 HAFTA

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: 1 HAFTA

 

PROJE BÜTÇESİ: 10 TL














Proje Adı: FEN DOMİNO

Proje No: 2010000682

Proje Rehber Öğretmeni: ESMA PEHLİVANOĞLU

Proje İli-İlçesi: ANKARA / SİNCAN

Projede Çalışan Öğrenci(ler): KAAN MUSTAFA KASAPOĞLU

 Proje Alanı: FEN BİLİMLERİ

Öğrencilerin Okulu: Melikşah İlköğretim Okulu  

 Proje Tanıtımı:

PROJE ADI: FEN DOMİNO

 PROJE AMACI: PROJEM SAYESİNDE ORGANLAR,SİSTEMLER,KAVRAMLARI EĞİTSEL OYUNLA ÖĞRENEBİLECEĞİM.

 PROJENİN HEDEFLERİ:

1.      EĞİTSEL OYUNLA ÖĞRENMEYİ VE İLGİ DÜZEYİNİ ARTTIRMAK

 ARAÇ VE GEREÇLER

-KARTON

 PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

 1.      KARTONLARI 10X15 CM EBATINDA KESTİM.OYUN KARTLARINI HAZIRLADIM.

2.      OYUN KARTLARINI İKİYE BÖLDÜM.

3.      HER BİR BÖLÜME KAVRAM RESİMLERİNİ ÇİZDİM.

OYUNUN AMACI:ELDEKİ KARTLARI İLK ÖNCE BİTİREREK OYUNU KAZANMAK.

ORTAYA BİR KART AÇIK KONUR. HER OYUNCUYA 4’ER KAĞIT DAĞITILIR.DAĞITILAN RESİMLERDE ORTADAKİ RESMİN AYNISI VEYA BİR KISMI VAR İSE DEVAMI ŞEKLİNDE O KARTIN YANINA KONUR.ŞAYET YERDEKİ KARTTAKİ RESİMDEN YOK İSE KART DEMETİNDEN TEKRAR BİR KAĞIT ÇEKİLİR.ÇEKİLEN KAĞIT YERDEKİ KAĞITLA UYUMLU İSE KONUR DEĞİLSE PAS DENİLEREK SIRA ,BİR SONRAKİ OYUNCUYA GEÇER.

 ULAŞILAN SONUÇLAR: EĞİTSEL OYUN SAYESİNDE ORGAN YAPI VE ŞEKİLLERİNİ KAVRAMAK






















Proje Adı: ELEKTRİK MAHALLESİNDE NELER OLUYOR?

 Proje No: 2010058403

Proje Rehber Öğretmeni: ESMA PEHLİVANOĞLU

Proje İli-İlçesi: ANKARA / SİNCAN

Projede Çalışan Öğrenci(ler): TÜRKAN CANTÜRK -MÜGE TATAROĞLU

Proje Alanı: FEN BİLİMLERİ

Öğrencilerin Okulu: Melikşah İlköğretim Okulu  

 Proje Tanıtımı:

PROJE ADI:  ELEKTRİK  MAHALLESİNDE NELER OLUYOR?

PROJE AMACI:  ELEKTRİK  DEVRESİNDE AKIM,GERİLİM ARASINDAKİ BAĞINTIYI ÖYKÜLEYİCİ ANLATIMLA ÖĞRENMEK

 PROJENİN HEDEFLERİ:

1)ELEKTRİK DEVRESİNİN ELEMANLARININ GÖREVİNİ ÖĞRENMEK.

2)ELEKTİRİK DEVRESİNDE AMPERMETRE, VOLTMETRENİN GÖREVİNİ,SEMBOLÜNÜ ÖĞRENMEK.

3) AKIM VE GERİLİMİN ELEKTRİK DEVRESİNDEKİ BENZERLERİNİ ÖYKÜ VE MAKET İLE ÖĞRENMEK

   ARAÇ VE GEREÇLER:

1)MUKAVVA

2)KARTON

3)KUTU

4) MAKAS

5)YAPIŞTIRICI

     PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

1)AMPULU MARKETE BENZETTİM

2)VOLTMETREYİ DEDİKODUCU MARKET RAKİBİNE BENZETTİM

3)ANAHTARI KÖPRÜYE BENZETTİM

4)PİLİ ANNEYE BENZETTİM

5)AMPERMETREYİ GÜVENLİK ODASINA BENZETTİM

6)BAĞLANTI KABLOSUNU YOLLARA BENZETTİM

7)ELEKTRONLARI PİLİN ÇOCUKLARINA BENZETTİM.

8)ELEKTRİK MAHALLESİNDE HAREKET,PİLDEN YOLA ÇIKAN ELEKTRONLARLA YANİ ÇOCUKLARLA BAŞLIYOR. ANNE ÇOCUKLARINA ANAHTAR KÖPRÜ KAPALIYSA GEÇMELERİNİ, AÇIKSA GEÇMEMELERİNİ SÖYLÜYOR.

ÇOCUKLAR AMPULE(BAKKALA GELİYOR.) MARKETE PARA VERİNCE  MARKET (AMPUL) SEVİNÇTEN IŞILDIYOR. MARKETE NE KADAR ÇOK ÇOCUK GELİRSE MARKET SAHİBİ O KADAR ÇOK PARA KAZANIP YÜZÜ GÜLÜYOR(AKIM ARTARSA AMPUL PARLAKLIĞI ARTAR)

MARKETİN KARŞISINDAKİ DEDİKODUCU RAKİPTE MARKETE KAÇ ÇOCUĞUN GİRDİĞİNİ VE NE ORTALAMA NE KADAR PARA HARCADIKLARINI GÖZETLİYOR.ÇOCUKLARIN HARCADIKLARI TOPLAM PARA VE ORTALAMA PARA MİKTARI DEVREDEKİ ENERJİYİ ANIMSATIYOR.

POTANSİYEL FARKI(ÇOCUKLARIN RAKİP BAKKALDAKİ VEYA BAKKALLARDAKİ HARCADIKLARI PARA MİKTARINI),VOLTMETRE YANİ DEDİKODUCU RAKİP KONUŞUYOR.

MARKETE GİDEN ÇOCUK SAYISINI AMPERMETRE(GÜVENLİK GÖREVLİSİ) BİLİYOR.ÇOCUKLAR EVE DÖNERKEN, EKSİK OLUP OLMADIKLARINI DA AMPERMETRE, GÜVENLİK GÖREVLİSİ KONTROL EDİYOR.

    KULLANILAN YÖNTEMLER:BENZETME[ÖYKÜLEYİCİ ANLATIM]

   ULAŞILAN SONUÇLAR:DEVRE ELEMANLARININ GÖREVLERİNİ VE AKIMIN YÖNÜNÜ ÖĞRENDİM.



Proje Adı: ELEKTROMAGNETİK AKIM İLE GİDEBİLEN ARAÇ

Proje No: 2010058416

Proje Rehber Öğretmeni: ESMA PEHLİVANOĞLU

Proje İli-İlçesi: ANKARA / SİNCAN

Projede Çalışan Öğrenci(ler):

Proje Alanı: FEN BİLİMLERİ

BİLAL YORGANCI

Öğrencilerin Okulu: Melikşah İlköğretim Okulu  

Proje Tanıtımı:

PROJE ADI: ELEKTROMAGNETİK ALANLA HAREKET EDEN ARAÇ

 PROJE AMACI: MOKNATISLAR YARDIMIYLA ELEKTROMAGNETİK ALAN OLUŞTURARAK ELEKTRİK ENERJİSİNİ DAHA VERİMLİ HALE GETİRMEK

 PROJENİN HEDEFLERİ:

1.       ELEKTROMAGNETİK ALAN VE ELEKTRİK AKIM KAVRAMLARINI ÖĞRENMEK

2.      ELEKTROMAGNETİK ALAN VE ELEKTRİK DEVRESİNİN GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRİP ELEKTRİK ENERJİSİNİN DAHA AZ KULLANIMINI SAĞLAMAK

3.      ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARININ ETKİN KULLANIMINI SAĞLAMAK

 ARAÇ VE GEREÇLER

-         600 SARIMLIK 3 ADET BOBİN

-         2 ADET 9 V PİL

-         ANAHTAR

-         MIKNATISLAR

-         RAY

-    TREN

 PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

1.      RAYIN KENARLARINA MIKNATIS YERLEŞTİRDİM

2.      RAYIN ALT KISMINA BOBİNLERİ YERLEŞTİRDİM

3.      BOBİNLERİ ÜRETECE BAĞLADIM.

4.      ANAHTAR İLE DEVREYİ TAMAMLADIĞIMDA TRENİN RAYLARDA HIZLA HAREKET ETTİĞİNİ GÖRDÜM.

 KULLANILAN YÖNTEMLER: ARAŞTIRMA,DENEY

 SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

 PROJEMİN İLERİDE BENZİN VE ELEKTRİK KULLANIMINI AZALTABİLECEK BULUŞLARA FİKİR VERECEĞİNİ UMUYORUM.















ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI: SEREN SOYSAL

DANIŞMAN ÖĞRETMEN: ESMA GÜL

PROJE NO: 201000646

 

PROJE ADI: LEDLİ KİTAP OKUYUCU

 

PROJE AMACI: KARANLIKTA KİTAP OKUMAYI SAĞLAYAN VE TASRRUF ETTİREN BİR OKUYUCU TASARLAMAK

 

PROJENİN HEDEFLERİ:

  • GECELERİ İNSANLARIN RAHAT BİR ŞEKİLDE KİTAP OKUMALARINI SAĞLAMAK
  • ELEKRİK TASARRUFU SAĞLAMAK
  • BAŞKALARINI IŞIKLA RAHATSIZ ETMEDEN KİTAP OKUMAYI SAĞLAMAK

 

ARAÇ VE GEREÇLER:

  • AMPUL
  • PİL
  • BAĞLANTI KABLOSU
  • MUKAVVA
  • FON KARTONU
  • YAPIŞTIRICI

 

PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

  • KİTABI OKUMAK İÇİN KİTAP TUTTURUCUSUNU MUKAVVADAN YAPTIM VE FON KARTONU İLE KAPLADIM.
  • KİTAP OKUYUCUNUN ARKASINA IŞIK LED OKUYUYU YERLEŞTİRDİM.
  • OKUYUCUYU KARTONLA KAPLADIM.
  • OKUYUCUNUN ARKASINA AMPULÜN IŞIK VERMESİNİ SAĞLAYICI DÜĞME YERLEŞTİRDİM.

 

KULLANILAN YAKLAŞIM, YÖNTEM VE TEKNİKLER:

ARAŞTIRMA, BULUŞ, PROJE TABANLI ÖĞRENME, PROBLEM ÇÖZME, TASARIM YAKLAŞIM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KULLANILMIŞTIR.

 

ULAŞILAN SONUÇLAR:

OKUYUCUNUN ARKASINDA BULUNAN DÜĞMEYE BASILDIĞINDA IŞIK YANMAYA BAŞLIYOR VE LEDLİ KİTAP OKUYUCU SAYESİNDE KİTABIMIZI RAHAT BİR ŞEKİLDE OKUYABİLİYORUZ.

 

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

BU PROJE İLE KARANLIKTA KİTAP OKUMAYI SAĞLAYAN LEDLİ OKUYUCU TASARIMI YAPILMIŞTIR.

 

PROJE TAKVİMİ:

PLANLAMA VE ARAŞTIRMA: 1 HAFTA

UYGULAMA:2 HAFTA

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: 1 HAFTA

 

PROJE BÜTÇESİ: 5 TL

 






Proje Adı: ELEKTRONLAR YARIŞTA

Proje No: 2010057544

Proje Rehber Öğretmeni: ESMA PEHLİVANOĞLU

Proje İli-İlçesi: ANKARA / SİNCAN

 Projede Çalışan Öğrenci(ler): RAŞİTCAN ANDİÇ

 

Proje Alanı: FEN BİLİMLERİ

Öğrencilerin Okulu: Melikşah İlköğretim Okulu   Proje Tanıtımı:

Proje Adı: Elektronlar Yarışta

 Proje Amacı: Devre üzerinde gerilimi,akımı,direnci,ampermetreyi,voltmetreyi  öyküleyici,farklı,eğlenceli ve kalıcı bir  şekilde öğrenmek.

 Projenin Hedefleri:

 1.)    Devre üzeirndeki elemanları benzetme yoluyla öğrenmek.

 2.)    Devredeki gerilim,akım,direnç, arasındaki farkı eğlenceli şekilde bulmak.

 

Araç ve Hereçler:

 -         Mukavva Karton

-         El İşi Kağıdı

-         2 Adet Araba

-         Yapıştırıcı

-         Makas

-         Maket Bıçağı

 Proje Çalışmaları Sırasında Gerçekleştirilen Faaliyetler:

1.) ELEKTRONLARI ARABAYA,AKIMI PİSTTEKİ YOLA,DİRENCİ ARABALARIN BİRBİRİNE UYGULADIKARI HIZA, AMPERMETREYİ VE VOLTMETREYİ SKOR TABLOSUNA BENZETTİK.

 2.) MUKAVVA KARTONU PİST ŞEKLİNDE DÜŞÜNDÜK.

3.) KENARA YAPIŞTIRDIĞIM KARTONLARI PİSTTEKİ İÇ VE DIŞ BÖLGEYİ AYIRMAK İÇİN YAPTIK.

4.)YARIŞ PİSTİ ELEKTRİK DEVRESİNİ

5.)ARABALAR(ELEKTRONLAR) YARIŞA BAŞLADIĞINDA İSE BİRİ DİĞERİNDEN DAHA HIZLI OLDUĞU İÇİN DİĞER ARABA ARADAKİ FARKI KAPATMAYA ÇALIŞMASI (GERİLİM)

6.)SKOR TABOSUNDAKİ SÜREYİ VE TUR SAYISINI GÖSTEREN BÖLÜM(AMPERMETRE) ONLARIN ARASINDAKİ FARKI GÖSTEREN BÖLÜM İSE(VOLTMETRE)’DİR.

 PROJE TAKVİMİ: OCAK AYININ BİRİNCİ HAFTASI ÖĞRETMENİM AKIM GERİLİM VE DİRENÇ KONUSUNU ANLATIRKEN  AKLIMA BÖYLE BİR FİKİR GELDİ.PROJEMİ YAKLAŞIK 1 HAFTADA TAMAMLADIM.







Proje Adı: PARALEL-SERİ SEMT

Proje No: 2010058367

Proje Rehber Öğretmeni: ESMA PEHLİVANOĞLU

Proje İli-İlçesi: ANKARA / SİNCAN

Projede Çalışan Öğrenci(ler):

Proje Alanı: FEN BİLİMLERİ

GİZEM ÇALIŞKAN

Öğrencilerin Okulu: Melikşah İlköğretim Okulu  

 Proje Tanıtımı:

PROJE ADI: PARALELSERİ SEMT

 PROJE AMACI: DEVRELERİN SERİ VE PARALEL BAĞLANMASINI ÖĞRENMEK,SERİ VE PARALEL BAĞLI DEVRELERDEKİ APMUL PARLAKLIĞINI EĞLENCELİ BİR BİÇİMDE ÖĞRENMEK

 PROJENİN HEDEFLERİ:

1.       ELEKTRİK DEVRESİNİN SERİ VE PARALEL BAĞLANMASINI ÖĞRENMEK

2.      SERİ BAĞLI DEVREDE AMPUL PARLAKLIĞINI GÖZLEMLEMEK

3.      PARALEL BAĞLI DEVREDE AMPUL PARLAKLIĞINI GÖZLEMLEMEK

 ARAÇ VE GEREÇLER

-         6 ADET KARTON EV

-         6 ADET PLASTİK ÇİM

-         6 ADET DUY VE AMPUL

-         10 ADET 1.5 V LUK PİL

-         KARTON

 PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

1.      DEVRELERDE,PİLLERİ SERİ ,PARALEL,AMPULLERİ SERİ VE PARALEL BAĞLADIM.

2.      AMPULLERİN ÜZERİ AÇIK KALACAK ŞEKİLDE KARTONDAN EVLER YAPTIM

3.      PİLLERİN ÜZERİNİ PLASTİK ÇİMLE KAPATTIM.

  

KULLANILAN YÖNTEMLER:

ARAŞTIRMA,DENEY

 SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

 PROJEM SONUCUNDA  EŞİT SAYIDA DEVRE ELEMANLARIYLA KURULAN SERİ BAĞLI DEVREDEKİ PİLLERİN DAHA PARLAK OLDUĞUNU KISA SÜREDE TÜKENDİĞİNİ,PARALEL BAPLI DEVRELERİN AZ PARLAK YANDIĞINI AMA UZUN ÖMÜRLÜ OLDUĞUNU GÖZLEMLEDİM.















ÖĞRENCİNİN ADI VE SOYADI: İLKE GÜLTER

DANIŞMAN ÖĞRETMEN: ESMA GÜL

PROJE NO: 201000645

 

PROJE ADI: FENCİ BİRADERLER

 

PROJE AMACI: KIZMA BİRADER OYUNUNUN FEN VE TEKNOLOJİ DERSİNDEKİ KAVRAMLARIN ÖĞRENİLME DÜZEYİNİ ÖLÇMEYE YARAYAN EĞLENCELİ BİR ÖLÇME ARACINA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ

 

PROJENİN HEDEFLERİ:

  • FEN VE TEKNOLOJİ DERSİNE KARŞI ÖĞRENCİLERİN OLUMLU TUTUM GELİŞTİRMESİNİ SAĞLAMAK
  • SORULARLA KALICI ÖĞRENMEYİ SAĞLAMAK
  • EĞİTSEL OYUN TARZINDA BİR ÖLÇME ARACI GELİŞTİRMEK
  • EĞLENEREK ÖĞRENMEYİ SAĞLAMAK

 

ARAÇ VE GEREÇLER:

  • KIZMA BİRADER OYUNU
  • RENKLİ KARTON
  • KARTLAR

 

PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

  • KIZMA BİRADER OYUNUNDA HER BİR KAREYE BİR SORU SAYISI VERDİM.
  • SORULARI VE YEDEK SORULARI HAZIRLADIM.
  • SORULAR VE YEDEK SORULAR İÇİN BİR CEVAP ANAHTARI OLUŞTURDUM.
  • 7 ADET ŞANS KARTI HAZIRLADIM.

 

KULLANILAN YAKLAŞIM, YÖNTEM VE TEKNİKLER:

ARAŞTIRMA, BULUŞ, PROJE TABANLI ÖĞRENME, EĞİTSEL OYUN YAKLAŞIM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KULLANILMIŞTIR.

 

ULAŞILAN SONUÇLAR:

4 KİŞİYLE OYNANAN OYUNDA KARTLARINI EVİNDE İLK TOPLAYAN KİŞİ BİRİNCİ OLARAK OYUNUN GALİBİ OLUR.

 

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

BU PROJE İLE FEN VE TEKNOLOJİ DERSİNDEKİ KAVRAMLARIN ÖĞRENİLME DÜZEYİNİ ÖLÇMEYE YARAYAN EĞLENCELİ BİR ÖLÇME ARACI OLUŞTURULMUŞ FEN VE TEKNOLOJİYE KARŞI OLUMLU TUTUM GELİŞTİRLMESİ VE KALICI ÖĞRENMELER EDİNİLMESİ SAĞLANMIŞTIR.

 

NASIL OYNANIR?

  • HER OYUNCU BİR RENK SEÇER VE KARTLARINI EVİNE YERLEŞTİRİR.
  • ZAR ATILARAK BAŞLANIR 6 GELMESİYLE KARTLAR EVDEN ÇIKAR.
  • ZAR ATARAK İLERLENİR VE ZARIN GELDİĞİ KAREDEKİ SORUYA CEVAP VERİLİR.
  • DOĞRU CEVAP İLERLER, YANLIŞ CEVAP İLERLEYEMEZ.
  • FARKLI RENKTEKİ KARTLARIN BİRBİRİNİ AYNI KAREYE GELİRLERSE YEME HAKKI VARDIR ANCAK BUNUN İÇİN O KAREDEKİ YEDEK SORUNUN DOĞRU CEVAPLANMASI GEREKİR.
  • KARTLARI EVİNDE İLK TOPLAYAN OYUNCU BİRİNCİ OLUR.

 

PROJE TAKVİMİ:

PLANLAMA VE ARAŞTIRMA: 1 HAFTA

UYGULAMA:2 HAFTA

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: 1 HAFTA

 

PROJE BÜTÇESİ: 10 TL




Proje Adı: SERİ VE PARALEL BAĞLANTILAR

Proje No: 2010058397

Proje Rehber Öğretmeni: ESMA PEHLİVANOĞLU

Proje İli-İlçesi: ANKARA / SİNCAN

Projede Çalışan Öğrenci(ler): İSMİHAN YILMAZ

Proje Alanı: FEN BİLİMLERİ

Öğrencilerin Okulu: Melikşah İlköğretim Okulu   Proje Tanıtımı:

PROJE ADI: PARALEL VE SERİ BAĞLANTILAR

 PROJE AMACI: SERİ VE PARALEL BAĞLI DEVRELERDE AMPUL PARLAKLIĞINI KARŞILAŞTIRMAK

 PROJENİN HEDEFLERİ:

1.       SERİ BAĞLI DEVREDE AMPUL PARLAKLIĞINI GÖZLEMLEMEK

2.      PARALEL BAĞLI DEVREDE AMPUL PARLAKLIĞINI GÖZLEMLEMEK

 ARAÇ VE GEREÇLER

-         4 ADET ANAHTAR

-         6 ADET DUY VE AMPUL

-         10 ADET 1.5 V LUK PİL

-         KARTON

 PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

1.      MUKAVVANIN ALTINDA KALACAK ŞEKİLDE ,DEVRELERDE,PİLLERİ SERİ  VE PARALEL,MUKAVVANIN ÜSTÜNDE KALACAK ŞEKİLDE AMPULLERİ SERİ VE PARALEL BAĞLADIM.

2.      MUKAVVANIN ÜZTÜNDE VE AMPULLERİN ALTINDA KALACAK ŞEKİLDE ANAHTARLARI YERLEŞTİRDİM.

3.      HANGİ AMPULUN PARLAK YANACAĞINI TAHMİN EDİP YAKARAK OYUN OYNANABİLİR.

 KULLANILAN YÖNTEMLER:

ARAŞTIRMA,DENEY

 SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

SERİ BAĞLI AMPULLERDE AMPULLER ÖZDEŞ İSE HER AMPULDEN GECEN AKIM AYNİDİR.

HER AMPULDE DÜŞEN POTANSİYEL FARKI DA AYNİDİR.

AMPUL SAYISI ARTTIKÇA DİRENÇ ARTAR DEVREDEN GEÇEN AKIM AZALIR.AYRICA AMPUL SAYISINA BAĞLI OLARAK TOPLAM GERİLİMDE BÖLÜNECEĞİ İÇİN HER AMPULDE DÜŞEN GERİLİMDE AYNİ ORANDA AZALIR.

SONUÇ: SERİ BAĞLI AMPULLERDE AMPUL SAYISI ARTTIKÇA GERİLİM BÖLÜNÜR .ANA KOLDAKİ VE DOLAYSIYLA HER AMPULDEN GECEN AKIM AZALIR AMPULÜN PARLAKLIĞI AZALIR.

PARALEL BAĞLI DEVRE:

PARALEL BAĞLI ÖZDEŞ AMPULLER DE HER AMPULDE DÜŞEN GERİLİM AYNİDİR VE ODA TOPLAM OLAN POTANSİYELE EŞİTTİR.(AMPULLER ÖZDEŞ OLMASA DA AYNİDİR).

HER AMPULDEN GEÇEN AKIMDA AYNİDİR.ONLARIN TOPLAMLARI DA ANA KOLDAKİ AKIMA EŞİTTİR.

  AMPULLERİN PARLAKLIKLARI AYNİ OLUR.

DEVREYE BİR AMPUL DAHA PARALEL BAĞLANIRSA HER AMPULDEN GEÇEN AKIM DEĞİŞMEZ ANCAK ANA KOLDAKİ AKIM ARTAR.AKIM AYNİ GERİLİM AYNİ İSE AMPUL PARLAKLIĞI DA AYNİDİR.

SONUÇ: PARALEL BAĞLI AMPULLERDE AMPULLERDEN GEÇEN AKIM VE DÜŞEN GERİLİM AYNİ OLDUĞU İÇİN PARLAKLIKLARI AYNİDİR.AMPUL SAYISININ ARTMASI TOPLAM DİRENCİ AZALTACAĞI İÇİN SADECE ANA KOLDAKİ AKIM ARTAR.
ANCAK; ÜRETECİN VEREBİLECEĞİ AKIMDAN DAHA FAZLA AKIM ÇEKMEYE KALKARSANIZ AMPULLERDEN GEÇEN AKIMDA AZALMA OLACAĞI BUNUNDA HEM AKIM HEMDE GERİLİM DÜŞMESİNE NEDEN OLACAĞI İÇİN
AMPUL EKLENMESİNDE AMPULLERİN İLK DURUMUNA GÖRE PARLAKLIĞININ AZALMASI DA OLABİLİR.

 BİR ANAHTAR VE BİR SİGORTA YA DA DEVRE KESİCİ İLE PARALEL BAĞLANMIŞ BİR ÇOK BİLEŞEN BÖYLE BİR DEVRE OLUŞTURUR.



Proje Adı: MAKARA DÜZLEMİ

Proje No: 2010000702

Proje Rehber Öğretmeni: ESMA PEHLİVANOĞLU

 Proje İli-İlçesi: ANKARA / SİNCAN

Projede Çalışan Öğrenci(ler): RAMAZAN ÖZKAN KARTAL

Proje Alanı: FEN BİLİMLERİ

Öğrencilerin Okulu: Melikşah İlköğretim Okulu   Proje Tanıtımı:

PROJEMİN ADI : MAKARA DÜZLEMİ

PROJEMİN AMACI : SABİT MAKARA İLE HAREKETLİ MAKARA KAVRAMLARINI AYIRT ETMEK İÇİN DÜZENLEMİŞ OLDUĞUM MODELLE DENEYLER YAPARAK SABİT MAKARADA KUVVETİN YÖNÜNÜN DEĞİŞTİRİLEBİLECEĞİNİ ,HAREKETLİ MAKARADA KUVVET KAZANCI ,YOL KAYBI OLDUĞUNU GÖSTERMEK İSTEDİM.

PROJEMİN HEDEFLERİ:

1.      SABİT MAKARADA KUVVET KAZANCININ OLMADIĞINI SADECE İŞ YAPMA KOLAYLIĞI SAĞLADIĞINI DENEYLE İSPAT ETMEK.

2.      HAREKETLİ MAKRADAN YOLDAN KAYIP OLDUĞUNU GÖSTERMEK

3.      HAREKETLİ MAKARANIN,İPLE BİRLİKTE HAREKET ETTİĞİNİ VE  KUVVET KAZANCINA YARDIMCI OLDUĞUNU BELİRTMEK

PROJEMİN TANITIMI: KARTON VE MAKARA KULLANARAK SABİT MAKARANIN BİR DÜZLEME MONTE OLDUĞUNU ,HAREKETLİ MAKARANIN İSE HAREKETLİ OLDUĞUNU GÖSTERMEK.

  ULAŞILAN SONUÇLAR:

SABİT MAKARA VE HAREKETLİ MAKARAYI AYIRT EDEMEYEN  ÖĞRENCİLERE YARDIMCI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM


PROJE ADI: OKULUMUZUN BAYRAK DİREĞİ

 

PROJE AMACI: MOTORA BAĞLI ÇARKLAR YARDIMIYLA DÜĞMEYE BASILDIĞINDA OTOMATİK OLARAK BAYRAĞI YUKARI ÇEKEN,  DEVRENİN SİVİŞE DOKUNMASIYLA KAPANARAK BAYRAĞI AŞAĞI İNDİREN OTOMATİK BİR BAYRAK DİREĞİ TASARLAMAK

 

PROJENİN HEDEFLERİ:

  • OTOMATİK OLARAK ÇALIŞAN BİR BAYRAK DİREĞİ TASARLAMAK
  • ELEKTRİK MOTORLARININ DEVREYE NASIL BAĞLANDIĞINI KEŞFETMEK
  • DEVREDE ANAHTARI UYGUN BİR ŞEKİLDE KULLANMAK
  • ÇARKLARIN ÇALIŞMA PRENSİBİNİ KAVRAMAK
  • DEVREDE ELEKTRİĞİ KESME YOLLARINI GÖZLEMLEMEK

 

ARAÇ VE GEREÇLER:

  • TAHTA
  • LASTİK
  • DÜŞÜK DEVİRLİ MOTOR
  • SİVİŞ
  • KUTU
  • TABLA
  • DEVRE
  • DÜĞME (BUTON)
  • BAYRAK
  • SERT PLASTİK
  • KAĞIT BANT
  • BÜYÜK BOT SOKETLİ PİL
  • ÇARK
  • VİDA
  • TUTKAL

 

PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

  • ALTTAKİ TABLA KISMINI VE BAYRAK DİREĞİNİ YAPTIM.
  • BAYRAK DİREĞİNİ TABLAYA SABİTLEDİM.
  • TEKERLEKLERİ VİDAYA MONTE ETTİM.
  • TEKERLEKLER İLE BİRLİKTE BİR VİDAYI ÜSTE BİR VİDAYI ALTA OLMAK ÜZERE İKİ YERE SABİTLEDİM.
  • ALTLI ÜSTLÜ 2 ADET SİVİŞ MONTE ETTİM.
  • SİVİŞ KABLOLARINI ORTADAKİ KANALDAN GEÇİRDİM.
  • KANALIN İÇİNDEN GEÇEN KABLOLARI KORUMA AMAÇLI 2 ADET SERT LASTİK İLE KAPATTIM.
  • İKİ TEKERLER ARASINA LASTİK GERDİM.
  • SERT BİR LASTİĞİ İKİ TEKERLEK ARASINDAN GEÇİRDİM.
  • SERT LASTİĞE BAYRAĞI SABİTLEDİM.
  • DAHA SONRA KAĞIT BANT İLE BAYRAĞIN SERT PLASTİĞİNİ LASTİĞİN BİR UCUNA YAPIŞTIRDIM.
  • MOTORU ALTTAKİ TABLAYA SABİTLEDİM.
  • İKİNCİ LASTİĞİ MOTOR İLE BAYRAK DİREĞİ MAKARASINA TAKTIM.
  • KUTUNUN İÇİNDEKİ 4 DEVREYİ SİVİŞ İLE DÜŞÜK DEVİRLİ MOTORA BAĞLADIM.
  • NAHTARI BİR TABLAYA SABİTLEDİM.
  • ANAHTARIN SABİTLENMİŞ OLDUĞU TABLAYI EN ALTTAKİ TAHTAYA SABİTLEDİM.
  • MOTOR İLE 4 DEVREYİ BAĞLADIM.

 

KULLANILAN YAKLAŞIM, YÖNTEM VE TEKNİKLER:

ARAŞTIRMA, BULUŞ, PROJE TABANLI ÖĞRENME, PROBLEM ÇÖZME, TASARIM, DENEY YAKLAŞIM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KULLANILMIŞTIR.

 

ULAŞILAN SONUÇLAR:

YEŞİL DÜĞMEYE BASILDIĞINDA MOTOR ÇALIŞIYOR VE ONA BAĞLI OLAN LASTİK DÖNÜYOR. DÖNEN ÇARK İLE BÜYÜK LASTİĞİN DÖNMESİ BAYRAĞIN YUKARI ÇIKMASINI SAĞLIYOR. BAYRAK YUKARI ÇIKINCA SİVİŞE DOKUNUYOR VE DEVRE KAPANIYOR. AYNI YÖNTEMLE AŞAĞI İNEBİLİYOR.

 

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

BU PROJE İLE ELEKTRİK DEVRESİ KURULMUŞ, DEVRE ELEMANLARI AMAÇLARINA UYGUN YERLERDE KULLANILMIŞ VE OTOMATİK OLARAK ÇALIŞAN BİR BAYRAK DİREĞİ TASARIMI YAPILMIŞTIR.

 

PROJE TAKVİMİ:

PLANLAMA VE ARAŞTIRMA: 2 HAFTA

UYGULAMA:2 HAFTA

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: 2 HAFTA

 

PROJE BÜTÇESİ: 50 TL